A hummuszhoz szükséges alapanyagokat szinte már minden nagyobb élelmiszerboltban be tudjuk szerezni. Azonban, ha mégsem jutunk hozzá valamelyikhez, esetleg elfogyott az üzletben, vagy azon nyomban szükségünk van egy mártogatósra, és csak az otthon fellelhető hozzávalókkal dolgozhatunk, szerencsére vannak olyan kiskapuk, amelyeken átbújva hasonlóan finom hummuszt kapunk, mintha az eredeti receptet használtuk volna.
Ha nincs csicseriborsó
Kérdezhetnénk, hogy ha egyszer nincsen csicserink, akkor minek állunk neki hummuszt készíteni? Nos, nem jelenti a dolog végét a hüvelyes hiánya, ugyanis szinte bármilyen másikkal helyettesíthetjük.
Készíthetünk hummuszt fehér, vörös és fekete babból vagy borsóból is. Ha a leginkább az eredetihez hasonlatos receptet keressük, essen a választásunk a fehér babra.
Ha nincs tahini
A szezámmagpaszta adja meg a krém egyik – rejtőzködő, de annál fontosabb – aromáját. Nélküle is összeáll a hummusz, de nem lesz ugyanolyan finom. Ha kifogytunk a tahiniből, használhatunk szezámolajat is. Persze, amennyiben ilyen nincs otthon, újabb helyettesítésre lesz szükség.
Ilyenkor tegyünk két evőkanál szezámmagot a recepthez kimért olajba, majd botmixerrel turmixoljuk le az egészet. Így szezámos ízt adhatunk az olajnak, ami valamilyen szinten képes a tahini helyére lépni.
Ha nincs citrom
Némi savasságra is szükségünk lesz, ha igazán ütős hummuszt szeretnénk alkotni. A legjobb erre citromot bevetni, persze, amikor nincsen kéznél, kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni.
Az ecettel csak nagyon óvatosan bánjunk: ennek ugyanis sokkal markánsabb aromája van, ami el tud hatalmasodni minden más íz fölött. Almaecetet, esetleg valamilyen gyümölcsös (de nem túl édes) fajtát tegyünk a krémbe 1-2 teáskanállal.
Ha nincs fokhagyma
Nem is ugyanolyan a hummusz, ha nem leljük fel benne egy-két gerezd fokhagyma pikáns csípősségét.
Az aromás hozzávaló hiánya esetén először forduljunk az újhagymához (a szár zöldebb részéhez), ha nagyon muszáj, egy kevés vöröshagymához, és csak legutolsó mentsvárként a granulátumhoz. A zöldségek frissessége többet számít, mint a fokhagymaíz.
Ha nincsenek fűszerek
Nem kell túl sok fűszer egy valamirevaló csicserikrémbe: mindössze só, bors, római kömény és koriandermag képezi az alapszettet. Persze lehet, hogy épp most fogyott el az egyik a polcról. Római kömény helyett jó lesz a sima is, koriandermag hiányában pedig legyünk bátrabbak a köménnyel (ezek nagyjából oda-vissza helyettesítik egymást).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyekkel szebb (és könnyebb) az élet: