Így főzz a kánikulában, hogy ne te sülj meg, hanem az ebéd

Amikor beüt a kánikula, nem biztos, hogy túl sok kedvünk van bekapcsolni a sütőt vagy feltenni három különböző fazekat a gázra. Szerencsére nem kell az egész évszakban kenyéren és vízen élnünk, ha bevetjük az alábbi technikákat.

Kánikulában ugyan valamennyire csökken az ember étvágya, nem tud ugyanannyit és ugyanúgy enni, mint máskor, ez mégsem jelenti, hogy teljesen el kell hanyagolnia az étkezést. Ilyenkor is készíthetünk laktató és színes ételeket, csupán máshonnan kell megközelítenünk a dolgokat, ha kánikulában szeretnénk főzni.

4 nyári technika, amivel hőségben is isteni ételeket készíthetsz

Hagyd az olajban sütést

Nem elég, hogy émelyítő olajszaggal árasztja el az egész lakást, végig mellette állni és őrködni is végtelenül kellemetlen. Főleg nyáron. A hőérzetünknek és az egészségünknek is tehetünk jó pár szívességet, ha a nyáron elhagyjuk ezt a módszert.

Ez rossz hír lehet a panírozott és rántott ételek kedvelőinek, mondjuk, ebben a hőségben ezek az ételek lehet, hogy nem bizonyulnak a legjobb választásnak.

Helyette: a rántott hús és sült krumpli helyett készítsünk valamilyen tepsis egytálételt, és a rántott zöldségeket is váltsuk le sütőben készített verzióra.

Engedd el a serpenyőt

Persze, ha nem bő olajban sütünk, akkor is ott van még az a megannyi konyhai módszer, amihez serpenyőt kell használnunk. Ezek a feladatok sem a legkellemesebbek egy 40 fokos konyhában, így tegyünk jót magunkkal, és szabaduljunk meg tőlük.

Helyette: itt is a sütő jelenthet alternatívát – ugyan elég nagy hőt bocsájt ki, nem kell végig mellette állnunk, amíg készül az étel. Húsokat, zöldségeket (de még rizst is!) ugyanúgy készíthetünk benne anélkül, hogy kevésbé finom vagy kevésbé laktató fogások kerülnének az asztalra.

A hideg leves nem mindig jó megoldás

A nyár tagadhatatlanul a hideg levesek időszaka, és míg ezek nagyon finomak tudnak lenni, sajnos nem ugyanolyan táplálóak, mint egy klasszikus, főzött fogás. Néha-néha jól esik egy tál hűsítő leves, de ha jól akarunk lakni, érdemes maradnunk a szokásos recepteknél.

Helyette: főzzünk egyszerre egy nagy adag levest, ami kitart majd 1-2-3 napig. Szerencsére a levesekkel sem kell túl sokat bajlódni, szinte elkészítik magukat a fazékban. Csak tegyük fel rotyogni, és menjünk hűsölni és pihenni, távol a forró konyhától.

Főzz egyedényes ételeket

Már az is épp elég, ha egy lábasunk rotyog a tűzhelyen, nem kell belőle 3-4 különböző edény, 3-4 különböző étellel. Amikor egyszerre főzünk egy levest, egy főételt és hozzá köretet is, hamar elmehet a kedvünk a jövőbeni konyhai alkotástól.

Helyette: készítsünk inkább egyedényes ételeket, mert ezek ugyanolyan táplálóak, ugyanolyan izgalmas, mint a hagyományos fogások, mégsem kell hozzá a tűzhelyünk összes létező égőjét bekapcsolni. Főétel és köret egy edényben készül el, ráadásul a mosogatnivaló is kevesebb lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ötletek, receptek és technikák:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk