Így főzz a kánikulában, hogy ne te sülj meg, hanem az ebéd

Amikor beüt a kánikula, nem biztos, hogy túl sok kedvünk van bekapcsolni a sütőt vagy feltenni három különböző fazekat a gázra. Szerencsére nem kell az egész évszakban kenyéren és vízen élnünk, ha bevetjük az alábbi technikákat.

Kánikulában ugyan valamennyire csökken az ember étvágya, nem tud ugyanannyit és ugyanúgy enni, mint máskor, ez mégsem jelenti, hogy teljesen el kell hanyagolnia az étkezést. Ilyenkor is készíthetünk laktató és színes ételeket, csupán máshonnan kell megközelítenünk a dolgokat, ha kánikulában szeretnénk főzni.

4 nyári technika, amivel hőségben is isteni ételeket készíthetsz

Hagyd az olajban sütést

Nem elég, hogy émelyítő olajszaggal árasztja el az egész lakást, végig mellette állni és őrködni is végtelenül kellemetlen. Főleg nyáron. A hőérzetünknek és az egészségünknek is tehetünk jó pár szívességet, ha a nyáron elhagyjuk ezt a módszert.

Ez rossz hír lehet a panírozott és rántott ételek kedvelőinek, mondjuk, ebben a hőségben ezek az ételek lehet, hogy nem bizonyulnak a legjobb választásnak.

Helyette: a rántott hús és sült krumpli helyett készítsünk valamilyen tepsis egytálételt, és a rántott zöldségeket is váltsuk le sütőben készített verzióra.

Paradicsomos káposzta sütőben

A sütőben készített paradicsomos káposzta csak alapanyagaiban hasonlít az eredeti főzelékre. Az egyik legjobb balatoni étterem őszi étlapjáról hoztam el ide a Nosaltyra. Az ott kóstolt ...

Engedd el a serpenyőt

Persze, ha nem bő olajban sütünk, akkor is ott van még az a megannyi konyhai módszer, amihez serpenyőt kell használnunk. Ezek a feladatok sem a legkellemesebbek egy 40 fokos konyhában, így tegyünk jót magunkkal, és szabaduljunk meg tőlük.

Helyette: itt is a sütő jelenthet alternatívát – ugyan elég nagy hőt bocsájt ki, nem kell végig mellette állnunk, amíg készül az étel. Húsokat, zöldségeket (de még rizst is!) ugyanúgy készíthetünk benne anélkül, hogy kevésbé finom vagy kevésbé laktató fogások kerülnének az asztalra.

A hideg leves nem mindig jó megoldás

A nyár tagadhatatlanul a hideg levesek időszaka, és míg ezek nagyon finomak tudnak lenni, sajnos nem ugyanolyan táplálóak, mint egy klasszikus, főzött fogás. Néha-néha jól esik egy tál hűsítő leves, de ha jól akarunk lakni, érdemes maradnunk a szokásos recepteknél.

Helyette: főzzünk egyszerre egy nagy adag levest, ami kitart majd 1-2-3 napig. Szerencsére a levesekkel sem kell túl sokat bajlódni, szinte elkészítik magukat a fazékban. Csak tegyük fel rotyogni, és menjünk hűsölni és pihenni, távol a forró konyhától.

Az eredeti palócleves receptje

Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen ...

Gyors répás falafel a sütőből

A legjobb nyári bogyó! Készítsétek sárgarépával, hogy még lazább legyen a gyomornak és üdítőbb látvány a szemnek. Köztudott, hogy bő olajban kell sütni, de most a nagy hőségre ...

Főzz egyedényes ételeket

Már az is épp elég, ha egy lábasunk rotyog a tűzhelyen, nem kell belőle 3-4 különböző edény, 3-4 különböző étellel. Amikor egyszerre főzünk egy levest, egy főételt és hozzá köretet is, hamar elmehet a kedvünk a jövőbeni konyhai alkotástól.

Helyette: készítsünk inkább egyedényes ételeket, mert ezek ugyanolyan táplálóak, ugyanolyan izgalmas, mint a hagyományos fogások, mégsem kell hozzá a tűzhelyünk összes létező égőjét bekapcsolni. Főétel és köret egy edényben készül el, ráadásul a mosogatnivaló is kevesebb lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ötletek, receptek és technikák:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...