4 lisztmentes megoldás, ha túl híg lett a tésztaszószod

Az igazán jó tésztaétel egy fantasztikusan mély, sűrű szósszal indul. Ha nem megfelelő állagú, szinte alig fogja bevonni a tésztánkat, olyan érzés lesz, mint ha üresen ennénk. Következzen most néhány megoldás erre a problémára!

Azért nehéz megmenteni a híg tésztaszószt, mert valószínűleg csak a főzés végén fogjuk észrevenni, hogy a lábas rotyogó tartalma nem elég sűrű. Így a lehetőségeink egy kicsit már limitáltak, persze a helyzet még nem menthetetlen. Egy dolgot nem ajánlatos bevetni a híg tésztaszószok ellen: a lisztet. Az ilyen sűrítés körülményes tud lenni, és ha nem megfelelően csináljuk, még kellemetlen csomós állagot és lisztes ízt is adhat az ételnek. Inkább használjuk a lenti alternatívákat.

4 lisztmentes megoldás, ha túl híg lett a tésztaszószod

Sűrített paradicsom

Több receptben amúgy is találkozhatunk ezzel a hozzávalóval, bár általában a főzés elején kell hozzáadni a fazékhoz. Ilyenkor lepirul, karamellizálódik és rengeteg ízt és mélységet kölcsönöz a fogásnak.

Ezzel szemben, ha a már készre főtt szószhoz kanalazunk belőle, képes valamelyest besűríteni azt.

Gyorsaság: Szinte azonnal felolvad, pár perccel később látni is a hatását. 9/10

Hatékonyság: Nem ad túlzottan sűrű szószt, de érezhető a változás. 7/10

Milyen szószhoz: Bármilyen paradicsom alapú tésztaszószhoz (pl. bolognai).

Nem tökéletes bolognai ragu

Nem vitázunk, hogy melyik az igazi, csak főzünk azokból az alapanyagokból, amiket otthon találunk. Gyerekbarát, egyszerű, és ha nincs meg hozzá minden hozzávaló, akkor is működik: ilyen ...

Vaj

A vajban lévő zsiradék is elvégezheti a sűrítést, gazdagabb lesz tőle a szósz. Ugyan csodákra nem képes, ha csak egy kevés kell a tökéletes állaghoz, vessük be bátran.

Figyeljünk viszont arra, hogy csak a legvégén keverjük el a vajat a szószban, és semmilyen körülmények között ne forraljuk. Az intenzív hőtől ugyanis szétesik a szósz.

Gyorsaság: Néhány másodperc, és kész is. 10/10

Hatékonyság: Nem lesz nagyon sűrű tőle a szósz, ízben viszont gazdagabb lesz. 5/10

Milyen szószhoz: Tejszínes szószokhoz ajánlott (pl. alfredo).

Tojássárgája

Elég általános sűrítőanyag a tojás, leginkább édes desszertek (sodók és pudingok) esetében főszereplő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne alkalmazhatnánk egy sós tésztaszósz esetében.

Persze nagyon óvatosnak kell lennünk a tojássárgája melegítésével, hiszen könnyen túlfőzhetjük, ilyenkor darabos, rántottaszerű lesz a szósz, amit próbáltunk megmenteni.

Mindig hőkiegyenlítéssel dolgozzunk: a meleg szószból fokozatosan merjünk néhány kanállal a felvert tojáshoz. Ha egy hőmérsékletre hoztuk a kettő, a tojásos keverék mehet a szószba. Ne forraljuk!

Gyorsaság: A hőkiegyenlítés ugyan időigényes, de nem szabad kihagynunk. 5/10

Hatékonyság: Ha jól csináljuk, tökéletesen sűrű szószt kapunk. 9/10

Milyen szószhoz: Tojásos (pl. carbonara) vagy tejszínes tésztákhoz.

Redukció

Az elegáns konyhai kifejezés, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy csökkentjük a szószban lévő folyadékok mennyiségét. Ez általában úgy történik, hogy fedő nélkül, közepes lángon rotyogtatjuk, amíg elég víz el nem párolog belőle.

A szósz mennyiségétől függően ez eltarthat akár 40 percig is, ezért legyen ez az utolsó mentsvárunk, hiszen elég időigényes.

Nagy előnye viszont, hogy a redukció közben az ízek koncentrálódnak, így a kész tésztaszósz nemcsak sűrűbb, de sokkal ízesebb is lesz.

Gyorsaság: Időigényes folyamat. 2/10

Hatékonyság: Sűrű és ízletes szószt kapunk a módszerrel. 8/10

Milyen szószhoz: Bármilyen szósszal működhet. (A tejszínesekkel legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjanak.)

Római Spaghetti alla Carbonara

A Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket is, hogy semmi ne fogjon ki rajtad a konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Tejszínes kakukkfüves gombaleves

Ez a gombaleves a gomba intenzív ízére épül, amit a gondos lepirításnak köszönhet, ezáltal mély, karamellizált jegyeket kapott. A tejszíntől selymes, a tejfölös habarástól gazdag, ...

Márványkuglóf egyszerűen

Családunkban csak „papagáj” néven fut ez a könnyen összedobható kuglóf. Nevét talán színes tésztája miatt kapta: készíthetjük vaníliásan, csokisan, puncsosan (pudingporral), ...

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!