A nyári hőségben nincs is jobb, mint egy pohár jeges víz. Amellett, hogy hűsít, biztosan neked is feltűnt, hogy nemcsak a hőmérséklete, de az íze is más, mint a melegebb víznek. Ha igen, megnyugtatunk, nem csak képzelődtél, a jelenségre pedig tudományos magyarázat is van.
Miért jobb a hideg víz íze?
A hideg víz azért jobb ízű, mert az ízlelőbimbóink másképp érzékelik azt. Az agyunk a hideg italokat kevésbé ízesként regisztrálja, mint a forróakat, mivel a hideg hőmérséklet mondhatni lebénítja az ízlelőbimbóinkat, és egyszerűen nem képesek annyi ízt beazonosítani.
Ennek következtében, ha a vízben szennyeződések vannak, valószínűleg nem érezzük ezeket annyira, ha hidegen isszuk a vizet.
Ezáltal úgy tűnik, mintha jobb lenne az íze alacsonyabb hőmérsékleten.
Ez az érzékelésbeli változás az oka annak, hogy sok ételnek jobb íze van melegen, vagy hogy az italok finomabbak, ha szívószállal iszod őket. Amikor az étel meleg vagy forró, az agyunk több ízt érzékel belőle, hidegen pedig épp fordítva, nem érezzük annyira ezeket.
Mindezt a tudományos kutatások is alátámasztják. Egy 2015-ös tanulmány szerint a hűvösebb folyadékok fogyasztása csökkenti az édesség ízlelésének képességét. Ezért van az, hogy a meleg víz néha édeskésnek hat. Egy 2021-es tanulmány pedig arra a megállapításra jutott, hogy a hőmérséklet befolyásolja, hogy mennyire élvezzük, amit eszünk és iszunk. Általánosságban elmondható, hogy az emberek a hideg vizet üdítőbbnek találják.
És a hideg víz fogyasztásának előnyei is lehetnek...
Egy 2012-es kutatás szerint a hideg víz fogyasztása edzés közben megakadályozhatja a szervezet túlmelegedését, és hatékonyabbá teheti az edzéseket, mivel alacsonyabb szinten tartja a test maghőmérsékletét.
Jó-e nekünk, ha hideg vizet iszunk?
Azonban sokszor lehet azt hallani, hogy a hideg víz fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre.
Bár a városi legenda a hideg víz kerülését javasolja, valójában nem igazán van bizonyíték arra, hogy a hideg víz ártalmas lenne az egészségre.
Egy kis létszámú (15 fős) 1978-as vizsgálat arra jutott, hogy a hideg víz fogyasztása megvastagíthatja az orrnyálkahártyát, és ronthat a megfázás tünetein. Megállapították azt is, hogy a forró víz vagy a tyúkhúsleves fogyasztása elvékonyítja a nyálkahártyát, így enyhülést jelent betegség idején. Nem véletlen, hogy meleg levest kívánunk, amikor betegek vagyunk, de tegyük hozzá, hogy hideg vizet sem iszunk ilyenkor literszámra.
Egy másik, 2001-ben készült kisebb tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása migrént válthat ki az arra hajlamos embereknél, ezért, ha azt tapasztalod, hogy nem érzed jól magad, miután hideg vizet ittál, lehet jobb, ha kerülöd a fogyasztását.
Tehát negatív hatásai összességében nem nagyon vannak a hideg víznek, azonban hozzá kell tenni, hogy a meleg víznek is megvannak a maga előnyei:
segítheti az emésztést és a keringést, valamint támogathatja a szervezetet, hogy gyorsabban megszabaduljon a méreganyagoktól.
Összességében, ha a tikkasztó nyári napokon egy pohár (vagy kancsó) hideg vizet kívánsz, akkor nyugodtan idd csak meg. Nemcsak hidratálni és hűsíteni fog, de még az íze is pazar!
Még több cikk a vízivásról: