Miért van jobb íze a hideg víznek?

Van-e üdítőbb, mint egy teli pohár jeges víz a forró nyári napokon? A forró vagy akár szobahőmérsékletű víz meg sem közelíti azt a frissítő és kellemes érzést. De mégis miért jobb a hideg víz íze, mint a más hőmérsékletűeké? Íme a tudományos válasz!

A nyári hőségben nincs is jobb, mint egy pohár jeges víz. Amellett, hogy hűsít, biztosan neked is feltűnt, hogy nemcsak a hőmérséklete, de az íze is más, mint a melegebb víznek. Ha igen, megnyugtatunk, nem csak képzelődtél, a jelenségre pedig tudományos magyarázat is van.

Miért jobb a hideg víz íze?

A hideg víz azért jobb ízű, mert az ízlelőbimbóink másképp érzékelik azt. Az agyunk a hideg italokat kevésbé ízesként regisztrálja, mint a forróakat, mivel a hideg hőmérséklet mondhatni lebénítja az ízlelőbimbóinkat, és egyszerűen nem képesek annyi ízt beazonosítani.

Miért van jobb íze a hideg víznek?

Ennek következtében, ha a vízben szennyeződések vannak, valószínűleg nem érezzük ezeket annyira, ha hidegen isszuk a vizet.

Ezáltal úgy tűnik, mintha jobb lenne az íze alacsonyabb hőmérsékleten.

Ez az érzékelésbeli változás az oka annak, hogy sok ételnek jobb íze van melegen, vagy hogy az italok finomabbak, ha szívószállal iszod őket. Amikor az étel meleg vagy forró, az agyunk több ízt érzékel belőle, hidegen pedig épp fordítva, nem érezzük annyira ezeket.

Mindezt a tudományos kutatások is alátámasztják. Egy 2015-ös tanulmány szerint a hűvösebb folyadékok fogyasztása csökkenti az édesség ízlelésének képességét. Ezért van az, hogy a meleg víz néha édeskésnek hat. Egy 2021-es tanulmány pedig arra a megállapításra jutott, hogy a hőmérséklet befolyásolja, hogy mennyire élvezzük, amit eszünk és iszunk. Általánosságban elmondható, hogy az emberek a hideg vizet üdítőbbnek találják.

És a hideg víz fogyasztásának előnyei is lehetnek...

Egy 2012-es kutatás szerint a hideg víz fogyasztása edzés közben megakadályozhatja a szervezet túlmelegedését, és hatékonyabbá teheti az edzéseket, mivel alacsonyabb szinten tartja a test maghőmérsékletét.

Jó-e nekünk, ha hideg vizet iszunk?

Azonban sokszor lehet azt hallani, hogy a hideg víz fogyasztása veszélyes lehet az egészségünkre.

Bár a városi legenda a hideg víz kerülését javasolja, valójában nem igazán van bizonyíték arra, hogy a hideg víz ártalmas lenne az egészségre.

Egy kis létszámú (15 fős) 1978-as vizsgálat arra jutott, hogy a hideg víz fogyasztása megvastagíthatja az orrnyálkahártyát, és ronthat a megfázás tünetein. Megállapították azt is, hogy a forró víz vagy a tyúkhúsleves fogyasztása elvékonyítja a nyálkahártyát, így enyhülést jelent betegség idején. Nem véletlen, hogy meleg levest kívánunk, amikor betegek vagyunk, de tegyük hozzá, hogy hideg vizet sem iszunk ilyenkor literszámra.

Vajon egészségesebb is a hideg víz, vagy csak finomabb?

Egy másik, 2001-ben készült kisebb tanulmány szerint a hideg víz fogyasztása migrént válthat ki az arra hajlamos embereknél, ezért, ha azt tapasztalod, hogy nem érzed jól magad, miután hideg vizet ittál, lehet jobb, ha kerülöd a fogyasztását.

Tehát negatív hatásai összességében nem nagyon vannak a hideg víznek, azonban hozzá kell tenni, hogy a meleg víznek is megvannak a maga előnyei:

segítheti az emésztést és a keringést, valamint támogathatja a szervezetet, hogy gyorsabban megszabaduljon a méreganyagoktól.

Összességében, ha a tikkasztó nyári napokon egy pohár (vagy kancsó) hideg vizet kívánsz, akkor nyugodtan idd csak meg. Nemcsak hidratálni és hűsíteni fog, de még az íze is pazar!

Forrásunk volt.


Még több cikk a vízivásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...