A hiány miatt már helyettesítik a napraforgóolajat a konzervekben

Meglepő változás a háborúnak köszönhetően: elkezdődött a napraforgóolaj sertészsírra cserélése az élelmiszeriparban.

A Sze­ge­di Pap­ri­ka Zrt. jelentette be elsőként, hogy változtat az általa gyártott készételek összetételén, és ezentúl napraforgóolaj helyett sertészsírt használ konzerveiben – számol be videóriportjában az rtl.hu.

Hogy mi a meglepő csere oka?

Sokan kitalálhatták, hogy a változás az ukrajnai háború hatásainak köszönhető – akadozik az étolajimport Ukrajnából, ezt pedig a cég közel egy hónapja tudja, hiszen a beszállítók már előre jelezték a források elapadását. Bár a két összetevő cseréje nem befolyásolja a végeredmény ízét vagy energiatartalmát, a szakemberek kiemelik, hogy a túlzott állatizsír-fogyasztás nem kedvező az egészségre nézve.

Étolajos hordók helyett most ládákban áll kimérve a zsír. „Napraforgóolaj helyett sertészsír!"

– ez a felirat áll a konzervek tetején mostantól a szavatossági idő mellett.

A Nébih számít arra, hogy további cégek is változtatni fognak májustól, hiszen a napraforgóolaj mellett például a lecitin elérhetősége is veszélybe kerülhet, a háborús helyzet pedig ki tudja, meddig tart – fontos továbbá, hogy a összetevők cseréjét jól látható módon jelezni kell az adott termékeken.


Még több gasztrohír itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...