A hiány miatt már helyettesítik a napraforgóolajat a konzervekben

Meglepő változás a háborúnak köszönhetően: elkezdődött a napraforgóolaj sertészsírra cserélése az élelmiszeriparban.

A Sze­ge­di Pap­ri­ka Zrt. jelentette be elsőként, hogy változtat az általa gyártott készételek összetételén, és ezentúl napraforgóolaj helyett sertészsírt használ konzerveiben – számol be videóriportjában az rtl.hu.

Hogy mi a meglepő csere oka?

Sokan kitalálhatták, hogy a változás az ukrajnai háború hatásainak köszönhető – akadozik az étolajimport Ukrajnából, ezt pedig a cég közel egy hónapja tudja, hiszen a beszállítók már előre jelezték a források elapadását. Bár a két összetevő cseréje nem befolyásolja a végeredmény ízét vagy energiatartalmát, a szakemberek kiemelik, hogy a túlzott állatizsír-fogyasztás nem kedvező az egészségre nézve.

Étolajos hordók helyett most ládákban áll kimérve a zsír. „Napraforgóolaj helyett sertészsír!"

– ez a felirat áll a konzervek tetején mostantól a szavatossági idő mellett.

A Nébih számít arra, hogy további cégek is változtatni fognak májustól, hiszen a napraforgóolaj mellett például a lecitin elérhetősége is veszélybe kerülhet, a háborús helyzet pedig ki tudja, meddig tart – fontos továbbá, hogy a összetevők cseréjét jól látható módon jelezni kell az adott termékeken.


Még több gasztrohír itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...