Jó okot mondunk arra, miért egyél hetente minimum kétszer halat

Ha volt már valaha szívbetegséged, nagyon hasznos lehet, ha legalább heti kétszer eszel halat – ezt derítette ki egy friss kanadai kutatás, amely szerint az omega-3 zsírsavak segítenek a helyzeten.

Sokáig tudományos tényként kezelték, hogy az omega-3 zsírsavak, még halolajkapszula formájában is egészségesek a szívnek, aztán megszaporodtak az olyan kutatások, hogy az utóbbi mégsem minden esetben használ, sőt, akár káros is lehet. A kanadai McMaster Egyetem kutatói viszont most azt találták, hogy a rendszeres halfogyasztás a szívbetegséget egyszer már legyőzők számára mindenképpen hasznos lehet, mert megakadályozhatja a probléma visszatérését.

A kutatás tulajdonképpen egy metaanalízis volt, amely során négy nagy kutatást néztek át a szakértők. Az ilyen analízisek mindig a legmegbízhatóbbak közé sorolandók, és nagy a tudományos jelentőségük, hiszen már egyébként is ellenőrzött, jó kutatásokat foglalnak össze egy második szakvéleménnyel egy adott témában. A kanadai kutatók így 191558 ember adataihoz fértek hozzá, akik 58 különböző országban élnek.

A szakértők megvizsgálták a szívproblémák előfordulását, valamint azt, hogy a résztvevők mennyi halat fogyasztottak.

Azt találták, hogy azok, akiknek egyébként is van valamilyen szívbetegségük, legalább heti 175 gramm (két adag) hal fogyasztása esetén jelentősen lecsökkent a visszatérő problémák és a halálozás esélye is.

A kutatás igazolta az újabb tanulmányok eredményét is: azoknál, akiknek nem volt korábbi szívbetegségük, a halfogyasztás a keringési rendszerre nem volt különösebben hatással.

A titok továbbra is valószínűleg az omega-3 zsírsavakban van, amelyekben az olyan zsírosabb halak gazdagok igazán, mint a lazac, a tonhal, a tőkehal vagy a szardínia. Az omega-3 csökkentheti az egyébként is jelen lévő gyulladásokat a szervezetben, ez megmagyarázhatja, hogy a már létező szívbetegségekre miért lehet jó hatással.

A kutatók szerint az eredmények tudományos szempontból lényegesek, és különösen fontosak a koronavírus-járvány alatt, amikor a gyulladásos állapotok a vírus hatására egyébként is kialakulhatnak, és a szív- és keringési rendszeri problémákkal küzdők különösen veszélyeztetettek.


Még több cikk az omega3-zsírsavakról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...