Dolgok, amiket semmiképp se csinálj alufóliával

Az alufólia egy igen praktikus anyag, ami rengeteg mindenre használható a konyhában, akadnak azonban olyan helyzetek, amikor nem érdemes vagy kifejezetten káros bevetni. Lássuk, mikor nem ajánlott az alufólia!

Az alufólia évtizedek óta barátunk a konyhában, és bár az elhivatott környezetkímélők hanyagolják, és mi is erre terelnénk titeket, ha mégis használjuk, tegyük jól! Vegyük sorra, mire nem jó az alufólia!

A mikró és a fólia nem barátok

Bár ezzel sokan tisztában vannak, az ismétlés a tudás anyja: soha ne tegyük a mikrózandó ételünket alufóliával letakarva melegíteni. A fémen nem hatolnak át az elektromágneses hullámok, így visszaverődnek. Ez szikrákat és lángokat eredményezhet, amelyek akár tüzet is okozhatnak.

A savas ételeket ne ezzel fedd le

A savban gazdag ételek, mint például a paradicsom vagy a citrusfélék kölcsönhatásba léphetnek az alumíniummal. Ezeket az ételeket jobb inkább műanyagdobozban vagy üvegedényben tárolni.

Helyzetek, amikor semmiképp se használj alufóliát

Ne süss rajta süteményt

Lehetőleg ne süssünk rajta süteményt se, mivel könnyedén előfordulhat, hogy az édességünk alja gyorsabban megsül, ami végül egyenetlen sütést eredményez. Ha tehetjük, használjunk sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot helyette.

Nem a sütő aljába való

Nem javasolt, hogy alufóliát használjunk a sütő aljának kibélelésére, mert az így kialakuló „hősokk" károsíthatja a berendezésünket. Helyette használjunk egy másik tepsit, cserepet vagy esetleg egy ultra vastag alufóliát, amit a sütőrácsra terítünk. Így biztosított marad a hőkeringés, és a cseppeket is felfogja a fólia.

Ne dobd ki azonnal

Az alufólia nem feltétlen szennyeződik be egyetlen használat után, így bátran újrahasznosíthatjuk: egy kis szennyeződés esetén mossuk el, és vessük be ismét, kímélve ezzel a környezetünket.

Forrásaink voltak.


Még több alufólia:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...