Az alufólia évtizedek óta barátunk a konyhában, és bár az elhivatott környezetkímélők hanyagolják, és mi is erre terelnénk titeket, ha mégis használjuk, tegyük jól! Vegyük sorra, mire nem jó az alufólia!
A mikró és a fólia nem barátok
Bár ezzel sokan tisztában vannak, az ismétlés a tudás anyja: soha ne tegyük a mikrózandó ételünket alufóliával letakarva melegíteni. A fémen nem hatolnak át az elektromágneses hullámok, így visszaverődnek. Ez szikrákat és lángokat eredményezhet, amelyek akár tüzet is okozhatnak.
A savas ételeket ne ezzel fedd le
A savban gazdag ételek, mint például a paradicsom vagy a citrusfélék kölcsönhatásba léphetnek az alumíniummal. Ezeket az ételeket jobb inkább műanyagdobozban vagy üvegedényben tárolni.
Ne süss rajta süteményt
Lehetőleg ne süssünk rajta süteményt se, mivel könnyedén előfordulhat, hogy az édességünk alja gyorsabban megsül, ami végül egyenetlen sütést eredményez. Ha tehetjük, használjunk sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot helyette.
Nem a sütő aljába való
Nem javasolt, hogy alufóliát használjunk a sütő aljának kibélelésére, mert az így kialakuló „hősokk" károsíthatja a berendezésünket. Helyette használjunk egy másik tepsit, cserepet vagy esetleg egy ultra vastag alufóliát, amit a sütőrácsra terítünk. Így biztosított marad a hőkeringés, és a cseppeket is felfogja a fólia.
Ne dobd ki azonnal
Az alufólia nem feltétlen szennyeződik be egyetlen használat után, így bátran újrahasznosíthatjuk: egy kis szennyeződés esetén mossuk el, és vessük be ismét, kímélve ezzel a környezetünket.
Még több alufólia: