A török éttermek kedvence most beköltözhet az otthonunkba is: készítsünk házi pitát! Ezt a légis kenyérfélét mindenféle jóval megtölthetjük: hússal, zöldséggel, különböző öntetekkel és szószokkal. Ahhoz azonban, hogy ne egy darab kenyerünk, hanem belül üreges házi pitánk legyen, figyelnünk kell az elkészítésre.
Mitől lesz üreges a pita?
Amikor kenyeret sütünk, a tésztában lévő nedvesség gőzzé válik a sütőben, ettől lesz lyukacsos a kenyerek belseje. Attól függően, hogy milyen nedves tésztát és milyen lisztet használunk, különböző tulajdonságú péktermékeket hozhatunk létre.
A pita esetében a kenyértészta nedvességtartalma igen magas, a dagasztás alatt pedig erős gluténszálakat hozunk létre. Ezért alakulhat ki egy nagy üreg a belsejében.
A hirtelen melegben a kenyér külseje kiszárad, belül pedig megindul a nedvesség gőzzé alakulása. Ha jó munkát végeztünk, és erős a glutén, nem szakad el a tészta, a pita felfújódik.
És hogyan végezhetünk jó munkát? Lássuk a szabályokat!
A dagasztás szabályai
Erős glutént kell kiépítenünk, ráadásul egy ragacsos tésztában, ami nem kis munka. Nem szabad extra lisztet hozzáadnunk, mert ettől kemény lesz a pita és nem fog felpuffadni.
Akkor járunk a legjobban, ha nem borítjuk ki a tésztát a konyhapultra, hanem a keverőtálban dagasztjuk. Itt nem kell liszttel megszórnunk, mert nem baj, ha a tál falára ragad. Ha ez mégis megtörténne, egy spatulával kaparjuk le, és folytassuk a dagasztást.
Hajtogatva kell dagasztanunk: fogjuk meg a tészta szélét, húzzuk fel és hajtsuk a tésztára. Forgassuk el a tálat, és hajtsunk rajta még egyet. Összesen körülbelül nyolcszor hajtogassunk, majd hagyjuk 10 percig pihenni a tésztát.
Ezt a hajtogatást ismételjük meg háromszor. A végére elég erős lesz a glutén, anélkül, hogy komolyabb energiát fejtettünk volna ki hozzá.
A kelesztés szabályai
Az egyenlő részekre osztott tésztából formázzunk gombócokat, majd kézzel vagy sodrófával lapítsuk ki őket. Egy ujjnyi vastag legyen minden korong: se nem túl vastag, se nem túl vékony.
A formázás után hagynunk kell magukhoz térni a pitákat: egy konyharuha alatt kelesszük őket 10 percig.
A sütés szabályai
A pitát tradicionálisan kemencében sütik, ezért ha házi körülmények közt akarjuk készíteni, hasonlóan intenzív hőre lesz szükségünk. A sütőnket a maximumra melegítsük elő, már akkor kapcsoljuk be, amíg a korongok pihennek.
Ha van pizzakövünk vagy vaslábosunk, süssük azon a pitát. Ezek az anyagok nagyon jól tartják a hőt, elképesztően forrók lesznek. Ezek hiányában egy egyszerű tepsi is megteszi. A kenyér körülbelül tíz perc alatt megsül.
A tárolás szabályai
A frissen sült pita legnagyobb ellensége a szabad levegő: ha túl sokáig hagyjuk állni, kiszárad, nem lehet majd olyan könnyen megtölteni.
Ezért még melegen tegyük konyharuhába, és hagyjuk is benne, amíg meg nem esszük. A műanyag és a papír nem alkalmasak pita tárolására, ezektől ugyanis szívós lesz. Lehetőleg két nap alatt fogyasszuk el.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Készíts mindent (is) házilag: