Hántolt gyöngyszem a konyhában: egyél te is GERSLIT!

Ismerjük ugyan a gerslit, mégis keveset használjuk a konyhában. Gyűjtöttünk pár érvet, ami biztosan változtat majd ezen. Bemutatkozik az árpagyöngy.

A hántolt árpa, azaz árpagyöngy vagy gersli bizonyos ételek (például a sólet) miatt egészen elterjedt hazánkban. Azonban egy ennél sokkal változatosabban felhasználható gabonaféléről van szó, ami nem mellesleg kifejezetten egészséges. Jótékony hatás, konyhai felhasználás: elmondjuk, mi mindent tud a gersli.

Mi is pontosan a gersli?

A gersli az árpa egy olyan formája, amit előgőzöltek, és külső rétegét eltávolították. Emiatt gyorsabban megfő, mint a teljes árpaszem, így könnyebben elkészíthető alternatíva a konyhák számára. Sajnos a folyamat során veszít tápértékéből, mivel a rostok és ásványi anyagok nagy része az eltávolított rétegben található meg. Ennek ellenére is megörvendeztethetjük a szervezetünket, ha többször bevonjuk az étrendünkbe.

Hántolt gyöngyszem a konyhában: egyél te is GERSLIT!

Egészség

Az árpa érintetlen formájában maximálisan váltja ki az itt felsorolt élettani hatásait. A gersli esetében ezek csak részlegesen igazak, de egy biztos, mindenképpen jól járunk a fogyasztásával.

B1-vitaminban, rostokban és egyéb ásványi anyagokban gazdag. A benne lévő tápanyagok könnyebben szívódnak fel a szervezetünkben, ha a gerslit előbb beáztatjuk vagy kicsíráztatjuk. Az áztatási folyamat még jobban növeli a gabona vitamin- és fehérjeszintjét.

Kifejezetten tápláló, és csökkenti az éhségérzetet. Ez elsősorban a benne lévő rostoknak köszönhető, amik lelassítják az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

Így több idő telik majd el anélkül, hogy újra megéheznénk, éppen ezért segíthet a fogyásban is.

Szintén a rostoknak köszönhető, hogy a gersli előnyös az emésztésnek. Megfelelő szinten tartja az egészséges bélműködéshez szükséges baktériumokat.

Az árpagyöngyben található rostok megelőzhetik az epekövek kialakulását is. Emellett csökkenthetik a koleszterinszintet és a szívroham esélyét is

Mivel magas a magnéziumtartalma, a gersli sokat tehet a 2-es típusú diabétesz ellen, hiszen növeli az inzulintermelést. Fogyasztása lassabb vércukor-emelkedést eredményez (még hántolt formájában is).

Mindezek mellett széleskörűen felhasználható a konyhában, így nagyon könnyen részét képezheti bármilyen étrendnek. De mégis hogyan?

A konyhában

Köret

Legalapvetőbb formájában a gersli kiváló köret lehet húsokhoz, zöldséges egytálételekhez. Használat előtt érdemes leöblíteni egy szűrőben, hogy az esetleges koszt eltávolítsuk róla. Háromszoros mennyiségű vízben főzzük. Sokat javíthatunk rajta, ha egy kevés olajon megpirítjuk és alaplével főzzük. Adhatunk hozzá hagymát, fokhagymát és fűszereket (bors, paprika, kömény, stb.) is ízlés szerint.

Levesbetét

A gersli különböző sűrűbb levesekben megfőzve hasonlóan viselkedik, mint például a csipetke. Az elején adjuk hozzá, a nyers zöldségekkel együtt, hogy mindenképpen legyen ideje puhára főni. Textúrája krémes, enyhén rágós lesz, észre sem fogjuk venni, hogy nem tésztát eszünk.

Legközelebb próbáljátok ki például ezekben:

Portobello gombaleves

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor gombaleves nélkül nem telhet el egy hét! A nagyfejű barna csiperke, más néven portobello gomba a kedvencünk, és egyben a legjobb fajta ...

Húsvéti bableves gazdagon

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség ...

Zöldségfasírt

Szinte húsra hasonlító textúrája és íze miatt kiegészíthetjük vele kedvenc zöldségfasírtunkat. Ilyen jellegű használata az élelmiszeriparban már elterjedt, vegánoknak készülő gabonakolbászokban rendszeresen megtalálható alapanyag. A kész „pogácsának” jobb állagot biztosít majd, komplexebb ízzel párosulva. Minden harapásnál meglepődhetünk majd a megbújó gabonaszemeken.

Saláta

Zöldségekkel, de még gyümölcsökkel is ütős saláta kerekedhet belőle. A rostjai miatt egy tápláló vacsorának bőven elég lesz. Pirítással még jobban kiemelhetjük diós ízét és kellemes, ropogós textúrát kölcsönözhetünk neki.

Édesség

A rizshez hasonlóan akár édességnek is elkészíthetjük. Ugyan e formájában még nem annyira elterjedt, maga a lehetőség a próbálkozásra adott. Mindenképpen főzzük elő vízben, majd folytassuk tejben kis cukorral, vaníliával, citromhéjjal. Dobáljunk bele aszalt gyümölcsöt. Vigyázzunk, ez felderítetlen terep, de kipróbálásával az édes gersli úttörői lehetünk. Mindig örömteli egy új ételt feltalálni, nem?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Variációk a megszokott köret-témára:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...