Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Ha reszeltünk már valaha hagymát, találkozhattunk azzal a kellemetlenséggel, hogy a zöldség íze hirtelen keserűvé válik. Nézzük, mi áll a furcsaság mögött!

A hagyma szeletelése tippre senkinek nem a kedvenc konyhai folyamata, szeretjük mindenféle trükkös megoldásokkal elkerülni vagy kiváltani, ha lehet. Ezek közül azonban nem mindegyik jó választás, a reszelést például érdemes elkerülni, mert kellemetlen, keserű ízt ad a hagymának. De vajon miért?

Ezért lesz keserű a hagyma, ha vágás helyett reszeled

Mi van a hagymában?

A keserűség összefügg azzal a kémiai anyaggal, ami a hagyma vágása közbeni könnyezést is okozza. Ez pedig nem más, mint a kén, amit a hagymafélék viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak.

Amikor belevágunk a zöldségbe, a hagyma spontán módon új „kötéseket” alkot a kénrészecskék között.

Minél apróbb, annál keserűbb

Logikusan, minél tovább vagdossuk és roncsoljuk a zöldség szerkezetét, annál nagyobb mennyiségű ként szabadítunk fel, ergo jobban fogja csípni a szemünket, és a végeredmény is keserűbb lesz.

Ezért nem ajánlott az olyan módszerekhez folyamodni, mint a reszelés vagy aprítógéppel való darálás. Szintén jobb, ha nem vágjuk fel túlságosan előre a hagymát, mert idővel megkeseredhet az íze.

Persze nem kell aggódnunk: főzés során gyakran eltűnik a kellemetlen aroma, ha pedig nyersen használnánk, bevethetünk pár trükköt. Például segíthet, ha a keserű hagymát jeges vízbe áztatjuk, vagy ha kevés ecetet vagy citromlevet öntünk rá. Szintén javít a helyzeten az enyhe sózás és egy kis víz hozzáadása.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furcsaság, megmagyarázva:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...