Gyümölcssalsa, a friss nyári saláta, ami feldobja a grillételeid

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig a grillszezon is. Ha egy új, friss és izgalmas salátát keresünk a grillételeink mellé, ne keressünk tovább: ez a gyümölcssalsa lesz a tökéletes párosítás.

A gyümölcssalsa egy érdekes új csavar az eredetileg paradicsomból készülő salátán. A sós grillételek mellé kellemes kontrasztot hoz, ráadásul bármilyen szezonálisan elérhető, édes és lédús gyümölcsből elkészíthetjük. Ismerjük meg a gyümölcssalsa alapreceptjét, amivel teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a nyári salátát.

Gyümölcssalsa, a friss nyári saláta, ami feldobja a grillételeid

Mi az a salsa?

A salsa tradicionálisan paradicsom, csípős paprika, hagyma és só keveréke. A paradicsom a hozzáadott sótól levet enged, ez adja a saláta „öntetét”. Gyakran adnak hozzá valamilyen savas elemet (pl. ecet, limelé) is.

Éppen azért, mert a zöldségek vagy gyümölcsök levet eresztenek, a salsa frissen a legjobb. Ha tehetjük, fogyasszuk el azonnal, ne tároljuk.

Milyen gyümölcsből készülhet?

Ugyan a paradicsom is nyáron a legjobb, de ha már nagyon meguntuk, és valami különlegesebbre vágyunk, cseréljük le bármilyen gyümölcsre.

Majdnem az összes friss, nyári gyümölcs beleillik a receptbe. Ennek az alapját a következő hozzávalók adják: gyümölcs+chili+hagyma+limelé+só.

Nem kell túlságosan befűszerezni, a saláta lényegét a gyümölcs friss aromája adja, amit a lime harsánysága még jobban kihoz. A chili csípőssége az édes és savanyú vonal mellett nem lesz túl durva, de mindenképpen szükség lesz rá.

A közepesen puha, lédús gyümölcsökkel működik a legjobban ez a recept (pl. barack, mangó, eper, dinnye, ananász). Ami túl kemény (pl. alma, körte) nem ideális, mert kevés levet ereszt, szárazabb lesz tőle a salsa.

Persze a túlságosan puha gyümölcs sem jó: banánból vagy málnából ne készítsünk salsát, mert összenyomjuk őket, és egy fűszeres pürét fogunk kapni, ami nem olyan kellemes élmény.

Hogyan állítsuk össze?

A gyümölcsöt, hagymát vágjuk kis kockákra, a chilit pedig egészen apróra, keverjük össze egy tálban, majd facsarjuk rá a lime levét és sózzuk meg. Hagyjuk nagyjából fél óráig összeérni az ízeket, de utána már tálalhatjuk is.

Grillzöldség vagy grillsajt, esetleg más grillétel mellé fantasztikus kiegészítő lesz.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több nyári, húsmentes recept és ötlet:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...