Amikor gyümölcsös süteményt sütünk, és a darabok az édesség tésztáján belül (nem pedig a tetején) vannak, két út áll előttünk az eloszlatás terén. Ezek a módszerek mind különböző hatást érnek el, és nem mindegy, hogy mikor vetjük be őket. Nagymértékben meghatározza a gyümölcsös sütemények állagát és kinézetét is, hogy belekeverjük vagy rátesszük a gyümölcsöt.
A tésztába keverve
Ez a hagyományosabb és jobban elterjedt módja a gyümölcs eloszlatásának. Miután megtisztítjuk és feldaraboljuk, közvetlenül a bekevert masszába öntjük, és megpróbáljuk minél egyenletesebben beforgatni.
Sokan liszttel szórják meg a gyümölcsöt, hogy ne süllyedjen a tepsi aljára, miközben sül.
Ugyan ez egy bombabiztos trükknek tűnik, nem egészen ezen múlik a siker. Sokkal inkább a tésztánk állaga, sűrűsége számít. A folyékonyabb tészta ugyanis nem képes olyan jól megtartani a gyümölcsdarabokat, ezért liszt ide vagy oda, biztosan lesüllyednek majd.
A keverős módszert akkor alkalmazzuk, ha:
- kissé sűrűbb tésztánk van
- apróbb szemű, könnyebb gyümölcsöt használunk (pl. bogyós gyümölcsök)
- rövid sütési idővel dolgozunk
A tetejére szórva
A másik iskola azt vallja biztos módszernek, hogy a gyümölcsöt utólag öntsük a tepsibe, miután a tészta már belekerült. Így némi előnnyel indulnak a darabok, nem fognak olyan sokat süllyedni a melegben.
Azonban óvatosnak kell lennünk ezzel a módszerrel is, mert bizonyos esetekben áteshetünk a ló túloldalára: a sütemény teteje helyett az alja marad üresen, gyümölcs nélkül.
Persze megvan a helye ennek a technikának is, nézzük, milyen esetekben vessük be. Akkor szórjuk a sütemény tetejére a gyümölcsöt, ha:
- folyósabb, lágyabb állagú a piskótánk
- nagy darabokba vágott gyümölcs kerül a tepsibe
- több mint 40 percig sül az édesség
A fenti szempontok figyelembevételével mindig könnyedén dönthetünk majd arról, hogy az adott süteményrecept milyen technikát igényel. Legyen tökéletes az édesség kívül-belül, nyűgözzünk le vele mindenkit.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tudj meg mindent a süteményekről: