Érik a cseresznye, dobd tejpitébe, dzsembe, vagy főzd befőttbe

Az év egyik leghálásabb időszaka, amikor elkezdenek érni a finomabbnál finomabb koranyári gyümölcsök és lehet végre enni a friss, hazai termést. Az egyik ilyen kedvencünk a cseresznye, amely nemcsak frissen, hanem eltéve is ideális gyümölcsféle, nem lehet nem szeretni.

Az édes, ízes és lédús cseresznye nagy szerencsénkre hazánkban is szép termést hoz minden évben, úgy tűnik, idén különösen kedveztek a körülmények ennek a gyümölcsnek, mert bőven terem szerte az országban.

Ma már több, mint ezer nemesített fajtája létezik a cseresznyének, vannak egészen korai és késői érésű változatok, ahogy a sárgától, fehértől, az egészen világospiroson át a mélybordóig változik a színe is. Ízében kellemesen édeskés, vannak savanykásabb változatai, de savassága nem közelíti meg a meggyét, amely egy teljesen másféle gyümölcsfaj, a két növény egymás beporzására sem alkalmas. Rost- és lédús termései keményebbek a meggynél, kicsit tovább is eltartható nála.

Hogyan szedjük?

Sok gyümölccsel ellentétben a cseresznye nem utóérő fajta, ezért mindig tiszteletben kell tartani azt a viszonylag rövid idősávot, amíg a szemek a legtökéletesebben érettek – minél tovább van fent a fán, annál édesebb, mélyebb ízű lesz a termés, de figyelnünk kell arra, hogy időben leszedjük, mert hamar száradni és rohadni kezd.

A cseresznyét mindig szárával együtt szedjük, nemcsak azért, mert ez jobbat tesz a fának, hanem a leszedett termés is csak szárával együtt tárolható. A magukban álló szemek pár órán belül elkezdenek megrohadni.

Hogyan tároljuk?

A leszedett termést igyekezzünk viszonylag gyorsan megenni vagy feldolgozni, hűtve két-három napig minden gond nélkül eltartható, és ha megtaláljuk az ideális páratartalmat, akkor akár egy hétig is friss marad a hűtőnkben. Ám, mint minden lágy héjú, lédús gyümölcsféle, a cseresznye is sokat veszít a frissességéből. A legtöbbször frissen, gyakorlatilag magában a legjobb fogyasztani, de szerencsére egy rendkívül sokrétűen és jól tartósítható gyümölcsről van szó, amiből rengeteg finomság készülhet.

Fagyasztóba és befőttnek

Manapság a nagymama klasszikus cseresznyebefőttje kezd kimenni a divatból, pedig számos sütemény retró ízvilágát a legjobban ezzel a cukros lében eltett változattal lehet megidézni. Ha annak ellenére szeretnénk cseresznyés süteményeket készíteni a szezonon kívül is, hogy nem állnánk neki a befőzésnek, a legegyszerűbb, ha jól záródó dobozban – akár maggal, akár kimagozva – betesszük a fagyasztóba. Jól bírja a mínuszokat, hónapokig remekül eltartható a hűtőládában.

Lekvárnak, szörpnek, pálinkának

A cseresznye, annak ellenére, hogy nem egy egykönnyen szétfővő gyümölcsről van szó, remek lekváralapanyag – a kifejezetten darabos, a gyümölcs eredeti karakterét megőrző lekvárt kedvelők imádni fogják a belőle készülő dzsemeket és lekvárokat, ha pedig elég türelmesek vagyunk, nekiállhatunk a szörpfőzésnek is – igazán üdítő, édesen savanykás italt készíthetünk belőle, arról már nem is beszélve, hogy milyen remek pálinka főzhető az édes cseresznyéből.

Hétvégi sütinek

A frissen szedett vagy vásárolt cseresznyével az egyik legjobb dolog, ami történhet, ha valamilyen süteményt készítünk belőle – a hétvégi könnyű ebéd nagyszerű lezárása lehet.

Tehetjük kevert, bögrés süteménybe, dobálhatjuk egyszerű muffintésztába, készülhet belőle könnyű crumble, vagy a franciák egyik ikonikus süteménye a clafoutis (ejtsd: klafuti), amelynek roppant nagy előnye, hogy az eredeti repcept szigorúan előírja, hogy csakis magozatlan cseresznyéből lehet készíteni ezt a könnyű, légies édességet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias tartalom itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...