Mindenkinek más kép él a fejében arról a fogalomról, hogy „gyors ebéd”. Azonban ami ezek mögött a képek mögött mindig egységes, az néhány megbízható, olcsó és sokszínűen használható alapanyag. Főleg ilyenkor tavasszal, amikor a friss hozzávalók száma még épphogy csak elkezd növekedni, még mindig nagy hangsúly kerül az otthoni tartós élelmiszerekre, legyen szó bármilyen gyors ebédről.
Lencse
Az aprószemű hüvelyes megannyi színben érkezhet a háztartásunkba: lehet zöld, barna, vörös vagy fekete. Egy azonban biztos: amikor már a kamrában tudhatjuk a lencsét, a belőle készíthető fogások száma majdnem egyenlő lesz a végtelennel.
Nem is feltétlenül kell beáztatni használat előtt, mivel (fajtától függően) maximum 30 perc alatt megfő. Persze akár konzerv formájában is vehetjük, így még főzni sem kell majd.
Készítsünk belőle olyan klasszikusokat, mint a leves, főzelék vagy evezzünk izgalmas, egzotikus vizekre, és főzzünk indiai egytálételeket, közel-keleti fogásokat sok-sok fűszerrel. Szendvicskrém vagy saláta alapját is adhatja, így hidegkonyhai technikáknak is alávethetjük.
Darabolt paradicsom
Sajnos a paradicsom az egyik legszezonálisabb gyümölcs, amint vége a nyárnak, már csak a fóliasátorban növesztett, hóka, ízetlen egyedekkel találkozhatunk. De nem kell aggódnunk, mert végtelen paradicsomízt kaphatunk a konzervből is.
A darabolt paradicsomkonzervet szinte az összes levesbe beleönthetjük, ha gazdagabb ízt szeretnénk elérni. Ugyanez igaz a ragukra, pörköltekre, egytálételekre is. A leggyorsabb pizza- vagy tésztaszósz főzés nélkül, mindössze egy konzervből és némi fűszerből készül.
Mogyoróvaj
Az olajos magvak már önmagukban is remek kiegészítői bármilyen kamrának, de még többet érhetünk el a belőlük készült magvajakkal. A mogyoróvaj ezek közül a leggyakoribb (és a legolcsóbb is).
Azon kívül, hogy reggel kenyérre kenjük egy kevés lekvár kíséretében, sós ételekben is használhatjuk. Megannyi curry és más ázsiai fogás alkalmazza, mély, diós íze nagyon jól illik zöldségekhez, csirkéhez. Salátaöntetekbe is keverhetjük.
Bulgur
Rizs valószínűleg mindig van otthon, azonban ha ráununk az egyszerű fehér gabonára, nyúljunk bátran a bulgur irányába. Kicsit több karakteres ízt hordoz magában, ezért izgalmasabb eredményt érhetünk el vele, legyen szó egyszerű köretről vagy húsos-gabonás főfogásról.
Kesudió
A vegán receptek előszeretettel használják krémesítésre, tejtermékek mimikálására. Persze nem kell ilyen vad vizekre eveznünk, elég, ha a jól megszokott, klasszikus módon dolgozunk a kesudióval.
Szórjuk salátákba vagy fűszerese ragukba, húsok mellett kifejezetten jól viselkedik egy-egy ilyen egzotikus egytálételben. Érdemes használat előtt egy száraz serpenyőben megpirítani, hogy elmélyüljön az amúgy is kellemes aromája.
Csicseriborsó
Talán senkinek nem kell a csicseri megannyi előnyét magyarázni, hiszen már elég alaposan bekerült a köztudatba, mint alapanyag. Sokan használjuk olyan finomságokhoz, mint a hummusz, persze ezen túl megannyi érdekes lehetőség tárulkozik fel.
Saláták, zöldségfasírtok, szendvicskrémek valamint hideg és meleg előételek kavalkádja, aminek a középpontjában mindig a csicseriborsó áll.
Nem maradhatnak le a laktatóbb ételek sem: leves, krémleves (és levesbetét) is készülhet a hüvelyesből, egy szinttel feljebb lépve pedig fűszeres raguk és pörköltek, húsos és vegetáriánus fogások várnak ránk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Okos konyhai villámmegoldások minden napra: