6 gazdaságos kamralakó, ami a leggyorsabb ebédek alapja lehet

Mind szeretünk gyorsan, macera nélkül finomat főzni, ennek pedig a legtöbbször a kamránk fogja megadni az alapot. Pontosabban a benne rejtőző csodaalapanyagok.

Mindenkinek más kép él a fejében arról a fogalomról, hogy „gyors ebéd”. Azonban ami ezek mögött a képek mögött mindig egységes, az néhány megbízható, olcsó és sokszínűen használható alapanyag. Főleg ilyenkor tavasszal, amikor a friss hozzávalók száma még épphogy csak elkezd növekedni, még mindig nagy hangsúly kerül az otthoni tartós élelmiszerekre, legyen szó bármilyen gyors ebédről.

6 gazdaságos kamralakó, ami a leggyorsabb ebédek alapja lehet

Lencse

Az aprószemű hüvelyes megannyi színben érkezhet a háztartásunkba: lehet zöld, barna, vörös vagy fekete. Egy azonban biztos: amikor már a kamrában tudhatjuk a lencsét, a belőle készíthető fogások száma majdnem egyenlő lesz a végtelennel.

Nem is feltétlenül kell beáztatni használat előtt, mivel (fajtától függően) maximum 30 perc alatt megfő. Persze akár konzerv formájában is vehetjük, így még főzni sem kell majd.

Készítsünk belőle olyan klasszikusokat, mint a leves, főzelék vagy evezzünk izgalmas, egzotikus vizekre, és főzzünk indiai egytálételeket, közel-keleti fogásokat sok-sok fűszerrel. Szendvicskrém vagy saláta alapját is adhatja, így hidegkonyhai technikáknak is alávethetjük.

Darabolt paradicsom

Sajnos a paradicsom az egyik legszezonálisabb gyümölcs, amint vége a nyárnak, már csak a fóliasátorban növesztett, hóka, ízetlen egyedekkel találkozhatunk. De nem kell aggódnunk, mert végtelen paradicsomízt kaphatunk a konzervből is.

A darabolt paradicsomkonzervet szinte az összes levesbe beleönthetjük, ha gazdagabb ízt szeretnénk elérni. Ugyanez igaz a ragukra, pörköltekre, egytálételekre is. A leggyorsabb pizza- vagy tésztaszósz főzés nélkül, mindössze egy konzervből és némi fűszerből készül.

Olaszos paradicsomos burgonya

A magyaros változat egy olcsó fogás, például húsmentes hétfőkre kiváló választás lehet. Ez a recept inkább a rakott burgonyára hasonlít. Kicsit egyszerűsítettem, hiszen elég azt a ...

Paradicsomos káposzta sütőben

A sütőben készített paradicsomos káposzta csak alapanyagaiban hasonlít az eredeti főzelékre. Az egyik legjobb balatoni étterem őszi étlapjáról hoztam el ide a Nosaltyra. Az ott kóstolt ...

Mogyoróvaj

Az olajos magvak már önmagukban is remek kiegészítői bármilyen kamrának, de még többet érhetünk el a belőlük készült magvajakkal. A mogyoróvaj ezek közül a leggyakoribb (és a legolcsóbb is).

Azon kívül, hogy reggel kenyérre kenjük egy kevés lekvár kíséretében, sós ételekben is használhatjuk. Megannyi curry és más ázsiai fogás alkalmazza, mély, diós íze nagyon jól illik zöldségekhez, csirkéhez. Salátaöntetekbe is keverhetjük.

Bulgur

Rizs valószínűleg mindig van otthon, azonban ha ráununk az egyszerű fehér gabonára, nyúljunk bátran a bulgur irányába. Kicsit több karakteres ízt hordoz magában, ezért izgalmasabb eredményt érhetünk el vele, legyen szó egyszerű köretről vagy húsos-gabonás főfogásról.

Kesudió

A vegán receptek előszeretettel használják krémesítésre, tejtermékek mimikálására. Persze nem kell ilyen vad vizekre eveznünk, elég, ha a jól megszokott, klasszikus módon dolgozunk a kesudióval.

Szórjuk salátákba vagy fűszerese ragukba, húsok mellett kifejezetten jól viselkedik egy-egy ilyen egzotikus egytálételben. Érdemes használat előtt egy száraz serpenyőben megpirítani, hogy elmélyüljön az amúgy is kellemes aromája.

Csicseriborsó

Talán senkinek nem kell a csicseri megannyi előnyét magyarázni, hiszen már elég alaposan bekerült a köztudatba, mint alapanyag. Sokan használjuk olyan finomságokhoz, mint a hummusz, persze ezen túl megannyi érdekes lehetőség tárulkozik fel.

Saláták, zöldségfasírtok, szendvicskrémek valamint hideg és meleg előételek kavalkádja, aminek a középpontjában mindig a csicseriborsó áll.

Nem maradhatnak le a laktatóbb ételek sem: leves, krémleves (és levesbetét) is készülhet a hüvelyesből, egy szinttel feljebb lépve pedig fűszeres raguk és pörköltek, húsos és vegetáriánus fogások várnak ránk.

Hummusz alaprecept és hummusz-variációk

A hummusz nem véletlenül a fél világ kedvenc mártogatósa: percek alatt elkészíthető házilag, olcsóbb a bolti verzióknál, ráadásul rengetegféleképpen variálhatjuk. Most épp ezért ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai villámmegoldások minden napra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...