Óda a sütők grillfunkciójához – Így alkoss vele ropogós csodákat

Legyen bármilyen régi és ódivatú sütőnk, biztosan rendelkezik majd minimum 4 különböző funkcióval, és ezek közül az egyik biztosan a grill- vagy felső sütési mód lesz. Ha eddig nem, vagy csak ritkán csavartuk irányába a gombot, épp itt az ideje közelebbről megismerni!

Elsőre mindig olyan hangzatos a „grillfunkció” az egyszerű, mezei villanysütőnk tulajdonságainak és különböző módjainak listáján: szinte akaratlanul füstös, szaftos, zebracsíkosra sülő hússzeleteket és emeletes hamburgereket képzelünk el, még akkor is, ha jól tudjuk, hogy ez sosem lesz valóság. De akkor mégis mit tud és mire jó a sütők grillfunkciója? A cikk végigolvasása után határozottan tudunk majd válaszolni erre a kérdésre, az biztos.

Milyen grillsütés ez?

Ha egy dolgot kéne találnunk, ami miatt megkaphatta a kültéri faszenes sütés nevét ez a szobába zárt, konyhai eljárás, akkor mindenképpen a hőmérséklet irányában kéne elindulnunk.

Ugyanis lényegében a grillfunkció annyit tesz, mint nagyon magas hőmérsékleten történő pirítás, felülről érkező hővel.

A villanysütők szinte kizárólagosan mind két fűtőszállal – egy alsóval és egy felsővel – rendelkeznek, amelyek egyszerre, de külön-külön is bekapcsolhatók. Míg a csak alsó sütésnek is meglehet a maga haszna (bár nehéz lenne erre gyakran előforduló helyzetet, problémát találni), valószínűleg gyakrabban előfordul, hogy valamiért a csak felső funkcióra kapcsolunk.

Receptek, ahol bevethető

És hogy mik lehetnek ezek a helyzetek? Tekintve, hogy a sütési mód során a hő koncentráltan felülről érkezik, csupa olyan étel és recept esetében vethetjük be, amelyeknél ropogós, aranybarnára sült tetőt szeretnénk elérni vagy hirtelen, extrém módon adnánk valaminek pirult, szinte szenes külsőt (csakúgy, mint a grillezésnél).

A grillfunkció bevethető:

  • fakón maradt rakottasok megbarnítására
  • túl szaftos egytálételek, raguk hirtelen történő besűrítésére
  • híg levesek elpárologtatására
  • alulsült süteményfelsők megszínezésére
  • kenyérszeletek szinte szenes pirítására
  • tepsis zöldségköretek erőszakos karamellizálására

Mire figyeljünk

Amennyiben effektíven és tényleg hasznos módon szeretnénk igénybe venni a sütőnk grillfunkcióját, tartsuk szem előtt a következő tanácsokat.

Hőmérséklet: Ha erre a módra váltunk, a modernebb sütők alapból átkapcsolnak nagyjából 300 fokra, ami rövid ideig épp alkalmas az intenzív pirításra. Persze mehetünk ennél lejjebb is, de jó, ha tudjuk, hogy 250 fok alatt már lassabb lesz a folyamat és kevésbé hatásos (inkább szárít majd, mint pirít).

Idő: Attól függően, hogy mit „grillezünk”, más és más mennyiségű időre lesz majd szükségünk. Ne nagyon hagyjuk magára a felső fűtőszál alá helyezett ételeket/alapanyagokat, mert könnyedén odakaphatnak. A magasabb nedvességtartalmú fogások miatt nem kell annyira aggódnunk, míg a „szárazabb” dolgok (pl. kenyér) akár plusz egy perc alatt is képesek teljesen szenesre égni.

Távolság: Mivel ennél a funkciónál csak a felső fűtőszál aktív, közel kell hozzá helyeznünk a sütőben az ételeket ahhoz, hogy kellő pirulási szintet érjünk el. Ez általában a legfelső vagy eggyel alatti rács/tepsiszintet jelenti, természetesen az alapanyag, tepsi vagy edény magassága befolyásolhatja a közelséget.

Még akkor is, ha nagyon intenzív, nagyon alapos pirulást szeretnénk elérni, vigyázzunk arra, hogy a fűtőszál ne érintkezzen közvetlenül az étellel.

Rásegítés: Ha enyhén fel szeretnénk gyorsítani vagy intenzívebbé szeretnénk tenni a pirulási folyamatot, kenjünk némi olajat, olvasztott vajat az étel felületére. Nem ugyanolyan, de hasonló eredményt érhetünk el egy kevés reszelt sajttal is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippeket is elfogadsz a konyhai alkotáshoz?

Címlapról ajánljuk

További cikkek