Sajátítsd el a gőz fölött főzés minden csínját-bínját

Vannak olyan kényes alapanyagok – és a belőlük készített még kényesebb ételek – , amelyeket meg kell óvnunk a tűzhelyünk közvetlen hőjétől. Ebben a szorult helyzetben siet segítségünkre a gőz. Lássuk, hogyan!

Valószínűleg sokunknak ismerős lehet a gőz fölött főzés technikája, talán már alkalmaztuk is párszor (például csokoládé olvasztásához) vagy minimum hallottunk róla. Egyes esetekben csak ezzel a gyenge hőt átadó módszerrel szabad főznünk annak érdekében, hogy elkerüljünk bizonyos katasztrófákat (egy darabos hollandi mártást). A gőz fölött főzés titkai következnek.

Sajátítsd el a gőz fölött főzés minden csínját-bínját

Közvetlen és közvetett hő

Nem mindegy, hogy milyen intenzitású lángnak teszünk ki egy ételt, amikor főzzük. Ugyanis ez is meghatározza, hogy mi lesz a végkimenetel: kudarc vagy siker. Néhány étel elkészítése egyenletesen átadott, moderált hőt és lassú főzést kíván meg.

Ez a lassú főzés nem lehetséges közvetlenül a gázégőn, szükség van egy mérsékelten forró közegre: jelen esetben a gőzre.

A gőz ugyanis elég forró ahhoz, hogy ne tartson órákig a főzés folyamata, annál azonban gyengébb, hogy kárt okozzon a felhasznált alapanyagok „törékeny” szerkezetében.

Kényes alapanyagok

Jellemzően ilyen a tojás: ha lassan melegítjük, folyamatosan kevergetjük, sűrű és krémes lesz. Ez a mechanizmus nagyon jól jön házi puding és hasonló tojásos-tejes krémek esetében. Ha a keveréket rögtön a lángra tennénk, a tojásban lévő fehérjék összeugranának, nem krém alakulna ki, hanem egy darabos „rántotta”.

A csokoládé is hasonlóan viselkedik. A benne lévő kakaó, zsiradék és cukor csak akkor olvad egyenletesen, ha gőz fölé tesszük. Így őrizhetjük meg a csokoládé ízét, színét és fényes kinézetét.

A felszerelésről

Van ugyan speciálisan erre a célra kialakított láboskombináció, amelynek két eleme tökéletesen illeszkedik egymáshoz, és a kialakítása is megkönnyíti a használatot (a felső résznek füle és kiöntője van). A legtöbben mégis otthoni edényekkel dolgozunk, hiszen ez azért mégis kézenfekvőbb.

Érdemes valamilyen fém- vagy üvegtálat tenni egy kisebb fazékra. Lehetőleg ne mozogjon a peremen, hanem üljön rajta biztosan, így könnyebb dolgunk lesz.

Hasznos tanácsok

Ha nincsen speciális felszerelésünk, kénytelenek leszünk egy kézzel dolgozni, mert tartanunk kell a felül lévő tálat, hogy ne mozogjon. Tegyük ezt egy konyharuhával vagy fogókesztyűvel, mert egyrészt gyorsan átforrósodik az edény, másrészt a kicsapó gőz is elég veszélyes.

Tegyünk elég vizet az alsó fazékba, nehogy elpárologjon időközben (ezzel ugyanis hőt veszítünk, megszakítjuk a főzés folyamatát, ami kritikus lehet). Persze a túl sok sem jó: a víz szintje ne érje el a felső tál alját.

A felső részt akkor tegyük a gőzre, amikor a vizünk épphogy forrni kezd. Ekkor a lángot vegyük minimálisra, nehogy kifusson a víz az edények közül.

És végül a legfontosabb: legyünk türelmesek. Nem fogunk azonnal drasztikus változást észrevenni a felső tálban: a sűrűsödés, az olvadás mind lassan végbemenő folyamatok, amelyekhez némi idő kell. Kevergessünk szépen, kitartóan.

Sós-csokis tart

Egy igazán különleges, könnyen elkészíthető tart, rengeteg csokival, pekándióval, keksz helyett macesszal és egy csipet sóval! Mindenki imádni fogja!

Trüffelgolyók

Bármikor feldobja a kedvet ez az alkoholos csokidesszert, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni.   Mi narancslikőrrel csináltuk, de helyettesíthető rummal, whiskyvel, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai alapok, érthetően, egyszerűen:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...