Három módszer, amivel újra egyenes lesz a görbe vágódeszkád

Valószínűleg a legtöbb konyhában akad egy szegény, görbe vágódeszka, ami megnehezíti az aprítást. Amennyiben már nagyon bosszant minket, hogy ide-oda billeg, nézzük, hogy lehet megjavítani.

Nehezen boldogulnánk e nélkül az eszköz nélkül, de néha még nehezebb úgy dolgozni, hogy görbe a vágódeszka. Előbb-utóbb minden fa erre a sorsa jut, azonban ez ne tereljen minket a műanyag deszkák felé. Nagyobb feladat ugyan, de megéri törődni a görbe vágódeszkával, magunknak teszünk szívességet, ha újra egyenes felületen vághatunk majd.

Három módszer, amivel újra egyenes lesz a görbe vágódeszkád

Mitől görbül el a fa?

Amikor megvesszük a deszkánkat, tulajdonképpen egy masszív tömb szárazfát tartunk a kezünkben. Az anyag pedig szeretne minél hamarabb megszabadulni ettől a vízmentes állapottól.

Mint egy szivacs, a felületén lévő kis pórusokon keresztül bármilyen nedvességet felszív. Ettől megváltozik a fa szerkezete, és a deszka elgörbül.

Meg tudjuk ezt előzni?

Szerencsére nem kell rögtön elfogadni a kudarcot: ha rendszeresen kezeljük olajjal a deszka felületét, egy vízhatlan réteget hozunk létre, ami egy darabig képes megóvni az anyagot.

Ezt bizonyos időközönként meg kell ismételnünk, különben szembe kell néznünk a görbület problémájával. Amennyiben megtörtént a menthetetlen, a következő lépések segíthetnek.

A görbe deszka megmentése

Attól függően, hogy mennyire komoly a deszkában a görbület, három különböző módszert alkalmazhatunk a kiegyenesítésre.

1. Forgassuk rendszeresen

Lehetséges, hogy többet használtuk a deszka egyik oldalát, mint a másikat. Ettől alakult ki az enyhe púp a jobban használt félen. Ezt nagyon könnyen orvosolhatjuk.

Egy ideig csak az elhanyagolt oldalon vágjunk, amíg észre nem vesszük, hogy a deszka újra egyenes.

Ettől kezdve rendszeresen forgatva használjuk a vágódeszkát, így remélhetőleg megakadályozhatjuk a további deformálódást.

2. Áztassuk be

Amikor már nem menthetjük meg egy egyszerű forgatással, komolyabb eszközökhöz kell folyamodnunk. Teljesen el kell áztatnunk a deszkát, hogy ellazuljanak benne a rostok, és egy nehezék segítségével vissza tudjuk állítani régi állapotát.

Ápoljuk rendszeresen a vágódeszkánkat

Keressünk egy akkora edényt, amibe biztosan belefér a teljes deszka. Nagyméretű fáknál egyszerűbb, ha az egészet betesszük a mosogatóba. Hagyjuk a vízben ázni legalább három órát, de akár egy egész éjszakára is ott maradhat.

Miután kivettük, töröljük szárazra, majd fektessük egyenes felületre (pl. konyhapult). Keressünk nehéz súlyokat: ez lehet befőtt, konzerv, enciklopédia vagy mozsár is. Figyeljünk arra, hogy a deszka teljes felülete le legyen súlyozva.

Addig kell ilyen helyzetben hagynunk, amíg teljesen ki nem szárad. Ez akár több napig is tarthat.

3. Gőzöljük

A három közül a legextrémebb, ezt a módszert csak akkor alkalmazzuk, ha mindenáron ki akarjuk egyenesíteni a nagyon görbe deszkánkat. Fennáll ugyanis a veszély, hogy az intenzív hő hatására megreped a fa.

Egy nagy, magas falú lábosban forraljunk vizet, a tetejére helyezzünk párolóbetétet vagy szűrőt, hogy ne legyen túl közvetlen a gőz. Tegyük a tetejére a deszkát, hogy a homorú oldala nézzen lefelé, és hagyjuk egy-két óráig, hadd lazuljon a fa.

Ez alatt az idő alatt mozgassuk rendszeresen, hogy egyenletesen érje a felületét a gőz. Figyeljünk a vízre is, nehogy teljesen elpárologjon.

Amikor letelt az idő, és a deszka kellően megszívta magát nedvességgel, alkalmazzuk az előző pontban ismertetett súlyozást. Pakoljuk tele nehezékkel, és hagyjuk, hogy kiszáradjon.

Figyeljünk a deszkánkra, tartsuk megfelelő állapotban, mert nélküle nem konyha a konyha.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezekkel a trükkökkel te leszel a saját konyhád főnöke:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...