Még ha nem is vagy képzett szakács, biztosan tudod, hogy többféle vágási stílus létezik, és hogy a különböző késeket különböző alapanyagok felszeleteléséhez kell használni. Arról azonban, hogy min történik ez a művelet, azaz magáról a vágódeszkáról ritkán esik szó. Legutóbb megnéztük, hogy milyen 5 gyakori hibát kerülj el tésztafőzés közben, most pedig 9 olyan dolgot szedtünk össze, amit lehet te is rosszul csinálsz a vágódeszkáddal.
Megvizsgáljuk, hogy milyen vágódeszkán érdemes szeletelni, aprítani, kockázni, filézni, és hogy miként is tudsz gondoskodni róla, hogy hosszú időn át biztonságosan használhasd. Vágjunk is bele!
1. Ugyanazt a vágódeszkát használod a húsokhoz és a zöldségekhez
Az esetleges fertőzéseket könnyen megakadályozhatod, ha különböző vágódeszkákat használsz a húsokhoz, illetve a zöldségekhez. Próbáld ki, hogy színnel különbözteted meg őket, vagyis például a húsokhoz csak piros műanyag deszkát használsz, a zöld színű pedig a növényeké. Ha fa vágódeszkád van a konyhában, színes ragasztószalaggal vagy valamilyen jellel kódold, melyik mire való.
2. Csúszós felületen vágsz
Időt – és akár egy ujjat – spórolhatsz meg magadnak, ha előzetesen a vágódeszkádat rögzíted a konyhapulthoz. A legjobb, ha olyat veszel, aminek kis tappancsai vannak, amik meggátolják, hogy elmásszon munka közben, de megoldás lehet, hogy egy nedves papírtörlőt helyezel alá. (A konyharuha azért nem jó, mert vastag és egyenetlen, ezért nehéz lesz rajta vágni, minden más azonban jó alternatíva lehet.)
3. Rossz méretet használsz
Itt ne spórolj a hellyel, és vegyél nagyméretű vágódeszkát, hogy legyen elegendő tered vágni és aprítani, illetve ezzel megelőzheted a baleseteket. Honnan tudod, hogy elég nagy-e a vágódeszka? Tedd rá átlósan a késed, és ha az hosszabb, mint maga a vágódeszka, akkor itt az ideje nagyobbra váltani. A vágódeszkának legalább 4-5 centivel hosszabbnak kell lennie a késnél.
4. Beteszed a vágódeszkát a mosogatógépbe
Legyen szó fáról vagy műanyagról, a vágódeszkát sosem szabad betenni a mosogatógépbe, ahol hosszú ideig víznek és magas hőmérsékleten van kitéve, mivel ettől eldeformálódik és megrepedezik. Ehelyett sikáld át meleg szappanos vízzel, és ha nagyon törekszel a biztonságra (mert mondjuk nyers hússal dolgoztál), akkor áztasd be előtte 1 rész ecet – 4 rész víz keverékébe.
5. Nem olajozod a fa vágódeszkákat
Egy idő után a mosás hatására a fa vágódeszkák kiszáradhatnak, éppen ezért az erre a célra kifejlesztett olajjal vagy méhviasszal kend át rendszeresen. Ez megakadályozza, hogy a fa magába szívja a vizet.
6. Üvegen, márványon vagy más hasonló anyagon vágsz
Ezek a vágódeszkák nagyon mutatósak, valójában azonban nem túl funkcionálisak, és csak egy dolgot tudnak: feldobják a konyhádat. Amellett, hogy rekordsebességgel lesznek tompák a késeid, nagyon csúszósak is ezek a felületek, ezért nem ajánlott, hogy vágásra használd őket.
7. Bambuszt használsz tompa késekkel
A bambusz sokkal keményebb, mint a fa, ami azt jelenti, hogy gyorsabban tompulnak el rajta a kések. Ha környezettudatos megfontolásokból mégis a bambusz mellett döntesz, akkor mindenképp szerezz be egy otthoni késélezőt.
8. Nem tudsz búcsút inteni a vágódeszkáidnak
Igen tudjuk, nagyon sok finom ételt készítettetek közösen a vágódeszkáddal, rengeteg szép emlék fűz hozzá, de ha egyszer lejár az ideje, akkor ints búcsút, és szerezz be egy újat. A mély vágások a vágódeszka feleletén kitűnő táptalajt szolgáltatnak a baktériumoknak, plusz nehéz is kitisztítani ezeket, így egyáltalán nem biztonságos a használata.
9. Nem vagy hajlandó betartani a mosogatógép-szabályt
Ha a kézi mosogatás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé, nehéz és unalmas, akkor válassz olyan vágódeszkát, amit kimondottan úgy gyártottak, hogy be lehessen tenni a mosogatógépbe.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
5 gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet tésztafőzés közben
A tésztafőzés nem annyiból áll, hogy felforralod a vizet, és belezuttyantod a tésztát – igazi művészet. Ezt az 5 hibát pedig kerüld el, ha te akarsz lenni a tészták Picassója!
Szász Nóri5 dolog a konyhából, ami még tisztább lesz a napfénytől
A napozás nemcsak neked, hanem a konyhai dolgoknak is jót tehet. Használd ki a száraz, meleg időt, száríts a szabadban!
Nosalty6 konyhai eszköz, amivel sokkal mostohábban bánunk, mint megérdemelné
Csomó eszközünk van a konyhában, amit elég mostohán kezelünk - nem figyelünk rá, nem úgy bánunk vele, ahogy kéne, aztán meg csodálkozunk, ha idő előtt beadja a kulcsot.
Brecz JuditEz az 5 legmocskosabb hely a konyhádban, ahol több a...
Nemcsak a villamos kapaszkodója vagy az orvosi rendelő kilincse hemzseg a baktériumoktól, hanem bizony a szeretett konyhában is bacilusok hada állhat bevetésre készen! (x)
NosaltyCímlapkép: Getty Images