Itt az igazság arról, meg kell-e mosni a gombákat főzés előtt

Meg kell mosni, nem kell megmosni? A gomba kapcsán ez az egyik leggyakrabban visszatérő kérdés, ezért Napi Tippünkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell a témáról.

A gombákból finom és tápláló fogások készülhetnek, de sokan félnek tőlük. Meg kell pucolni vagy sem, mikor érdemes megsózni, mennyi zsiradék kell hozzá... Sőt, az egész vállalkozás már az első lépésnél akadályba ütközik: vajon meg kell-e mosni a gombát? Hiszen szinte minden alapanyagot (a húsokat pont nem, de a zöldségeket rendszerint) meg kell mosni a főzés előtt. A gombák azonban ezen a téren is külön bánásmódot igényelnek. Most elmondnunk mindent, amit a gombamosásról tudnod kell!

Itt az igazság arról, meg kell-e mosni a gombákat főzés előtt

Szükséges megmosni a gombát?

A válasz erre a kérdésre attól függ, hogy honnan származik a gomba.

A termesztett gombát – azt a fajtát, ami csomagolva kapható az élelmiszerboltokban – steril komposztban termesztik, amelyet hőkezelnek, hogy eltávolítsák a potenciálisan káros baktériumokat. Ezek elég tiszták, így elegendő csak lesöpörgetni róluk a felületükre tapadt felesleges komposztot.

A gombamosási módszereket csak a megjelenés javítására és a gombakomposzt foltok eltávolítására fejlesztették ki, nem pedig élelmiszerbiztonsági megfontolásokból.

– vélekedik a témáról az Amerikai Gombakutató Intézet.

Az erdőben gyűjtött gombák azonban zordabb körülmények között teremnek, így mindig meg kell mosni őket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és/vagy rovarokat róluk.

Próbáld ki ezeket a gombás finomságokat:

Gombás-spenótos polentatorta

Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé ...

Illatos, erdei gombás rizottó

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, ...

Gombás borjútokány

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ...

Milyen gombával dolgozol?

Ahhoz, hogy elkerüld a gumiszerű, ázott gomba állagot, először is figyelembe kell venned, hogy milyen típusú gombát szeretnél megtisztítani és megfőzni.

A gombák tisztításakor alkalmazandó legjobb technika a gombafajtától függ.

A szabadon álló lemezekkel rendelkező fajták esetében: a leginkább nedvszívó gombafajták a szabadon álló lemezekkel rendelkező gombák, mint például az laskagomba, a portobello és a shiitake. Az ilyen típusú gombák tisztításakor az a legjobb, ha papírtörlővel távolítod el a felületükről a szennyeződéseket (használhatsz tésztakefét vagy gombatisztító kefét is).

A többi fajta esetében: az olyan fajták, mint például az ízletes vargánya, sokkal kevesebb vizet szívnak magukba, mint a fent említettek, és elbírják a hideg vízben történő öblítést. Ezeket a gombafajtákat a mosogatóban egy szűrőben leöblítheted, majd főzés előtt érdemes egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre fektetve megszárítani őket. Ezeket a fajtákat salátacentrifugában is leöblítheted.

Azonban fontos, hogy minden gombafajta esetében kerüld a vízbe merítést, mivel így a folyadék bejuthat a réseikbe. Felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon meg szabad-e mosni a felvágott gombát? Nem. Ha a gombát egyszer már felvágták, sokkal nedvszívóbbá válik.

A gombát mindig azelőtt mosd meg, mielőtt felszeletelnéd.

És ezeket a gombás fogásokat próbáltad már?

Magyaros langyos gombasaláta

Minden ételben elfér még egy kis gomba, hogy igazán zamatos legyen a végeredmény. Ebben a receptben azonban megkapta a főszerepet, paradicsomosan, salátaként. Újragondolva a szokásos ...

Tippek gombatisztításához

  • Tisztítsd meg őket kefével: A termesztett gombáknak ennél többre nincs is szükségük. Pasztőrözött komposztban nevelik őket, így egyszerűen csak a felesleges szennyeződéseket kell eltávolítani róluk, hogy ezek aztán ne ropogjanak a fogad alatt evés közben.
  • Ne áztasd be őket: A gombák áztatása során nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy felszívják a nedvességet, ezáltal vízzel teltek és pépesek lesznek. Egy gyors öblítés bőven elég nekik.
  • Várj a főzés előtti pillanatig: Ne mosd meg a gombákat, csak akkor, ha már ténylegesen felhasználod őket. Ha túl sok nedvességnek vannak kitéve, az felgyorsíthatja a rothadást.
  • Főzés előtt alaposan szárítsd meg a gombát: Fektesd a gombákat tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és óvatosan tapogasd őket szárazra. A salátacentrifugával is gyorsan megszabadíthatod őket a felesleges nedvességtől.
  • Az erdőben gyűjtött gombák esetében más a helyzet: Ha a természetből származó gombával van dolgod, vagy nem vagy biztos benne, hogy milyen körülmények között termett, akkor elővigyázatosságból inkább mosd meg őket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


További ízes nyári ötletek várnak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...