Így szeresd meg az utált gombát, tojást vagy párolt zöldséget

Az ízlésünk folyamatosan változik az életünk során, de tény, hogy vannak ízek, állagok, ételek, amelyekkel egyszerűen képtelenek vagyunk megbarátkozni. Mégis sok étel van, amit világéletében utál valaki, majd egyszer egészen másképpen elkészítve megkóstolja, és legnagyobb meglepetésére kifejezetten ízlik neki. Cikkünkben most ilyen példákat mutatunk.

Gyerekkorunk ízei egész életünkre meghatározzák ízlésünket, kedvenc ételeink általában ugyanúgy elkészítve visszarepítenek minket akár évtizedekkel is. Ha valamit szeretünk, akkor azt nagyon szeretjük, de ha egy ételt mindig is kerültünk, mert nem tudtuk megszeretni valamiért, akár egész életünkben kitarthatunk eme elhatározásunk mellett. Pedig sokszor kiderül, hogy ahogy telnek az évek, az ízlésünk is változik, egyes ízeket egyszer csak megkedvelünk, sőt az is megtörténik, hogy egy korábban utált ételt másképp elkészítve kimondottan megszeretünk. A Buzzfeed gyűjtésében most ezekre találunk néhány példát.

A gombát is érdemes megszeretni!

Gomba – hogy ne legyen nyúlós

A gomba sokak számára megosztó étel, mert könnyen lehet nyálkás, nyúlós és vizes, ha nincs jól elkészítve. Vannak, akik a konzerv gomba ízét képtelenek elviselni, ezért aztán nem is próbálják ki, milyen fenomenális tud lenni a frissen készített, ráadásul fajtájában más és más ízű gomba.

Ha sütjük, akkor fontos, hogy forró serpenyőben, kis zsiradékon pirítsuk. és semmiképpen ne adjunk hozzá se sót, se folyadékot.

A gomba hamar átpirul, és elpárolog a benne lévő nedvesség, így lesz mély ízű és abszolút nem vizes, nyálkás az eredmény.

Tojás – nem unalmas

A száraz, ízetlen rántották vagy túl keményre főtt keménytojások valóban nem túl étvágygerjesztő finomságok, de ha megadjuk a módját és a kellő odafigyelést, akkor a tojás az egyik legfinomabb ételünk lehet: a rántottához ne használjuk a vajat vagy a jó minőségű olívaolajat, a főtt tojást pedig főzzük szigorúan 6-7 percig, így nem lesz fűrészporrá a sárgája, helyette kellemesen krémes ízbombát kapunk.

A hal, mint olyan

A magyarok nem egy nagy halevő nemzet, így aztán sokan tényleg a szétfőtt, íztelen, rossz minőségű, halnak nehezen nevezhető formákban ismeri és kerüli a halas fogásokat. De ha figyelünk a minőségre és arra, hogy minőségi olajon, kevés és friss zöldfűszerrel, citrommal süssük meg, odafigyelve, hogy nem készüljön túl, hamar kiderül, hogy a hal igenis finom.

Zöldbab és spárga, tonhal és lazac – konzervből

Bár itthon a konzerv ételek kevésbé elterjedtek, mint az Egyesült Államokban, az biztos, hogy az ételek többsége sokkal ízesebb és finomabb, ha friss vagy fagyasztott, de semmiképp nem konzerv változatot használunk az elkészítésükhöz.

Hagyományos zöldbableves

A recept Turós Emil régi szakácskönyvében található. A zöldbableves soha nem volt a kedvenc fogásom, de ez a recept mindent megváltoztatott. Ajánlom mindenkinek, kitűnő fogás!

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Zöldségek

Sokan azért nem szeretik a zöldségköreteket, mert túl puhára főzve, alig ízesítve találkoztak csak velük gyerekkorukban. De amint megismerkednek a sütőben sült, ízes és ropogós, vagy az éppen csak átpárolt, félig nyers és roppanós zöldségekkel és azzal, hogy ezeket megannyi módon lehet fűszerezni, mint a húsokat is, máris nem tarják unalmasnak vagy épp ízetlennek őket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készíts házi különlegességeket:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...