3 isteni gombafajta, amit most érdemes az erdőben keresni

Itt van az ősz, és vele a sokak által várt gombaszezon, amikor a nyirkos, hűvös erdőt járva egyre több friss és finom gombával találkozhatunk. Most három olyan könnyen szedhető gombafajtát mutatunk be, amiket könnyen felismerhetünk, és megannyi finomság készülhet belőlük.

A gombászás nemcsak remek kikapcsolódási lehetőség, hanem hasznos tevékenység is, hiszen ha kellő mennyiségű gombát sikerül szednünk, jó ideig biztosíthatjuk a család számára az egészséges és finom gombás ételek alapanyagát. A gomba frissen a legfinomabb, de meglepően jól tartósítható is: olajban vagy akár sós lében eltéve, szárítva, de fagyasztva is eltartható.

A legfontosabb azonban, hogy ha csak nem vagyunk végzett gombaszakértők, minden gombaszedés után vigyük el a talált finomságokat bejegyzett gombaszakértőhöz – a piacokon ingyen bevizsgálják – és csak azután kezdjünk neki a feldolgozásnak. (A hivatalos gomba-szakellenőrök listája itt elérhető.) Fontos, hogy a különböző gombákat külön kosárba vagy zacskóba szedjük, még véletlenül se keveredjenek, mert egyetlen apró leeső lemezdarabka egy mérgező gombából tönkretehet egy egész kosárnyi ehető termést. 

Egyes gombákat a legjobb egyszerűen vajon átpirítani, és jóféle kovászos kenyérre téve csak magában megenni, esetleg rántottába keverni, de persze készülhet belőlük leves, pörkölt, finomak pirítva, főve, rántva, töltve, egybesütve vagy épp krémként feldolgozva. A következő három, gyakran előforduló gombából garantáltan remek fogások készíthetők, gombászásra fel!

Sárga rókagomba

fotó: Wikipedia

Papírba csomagolva egészen jól tárolható, két-három napot is eláll a hűtőben, de remekül szárítható és fagyasztható is.

Tésztákba, levesbe, különböző gombás ragukba, rizottóba bátran tehetjük, mivel kicsi és karcsú fajta, tölteni nem alkalmas, de erős, fűszeres íze miatt úgyis érdemesebb inkább olyan ételeket készíteni belőle, amelyekben különleges, zamatos íze érvényesülhet és főszerepbe kerülhet.

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Jellegzetes színével és formájával könnyen felismerhető gombafajta a sárga rókagomba, amely egyaránt kedveli a nedves, sűrű erdőket és a mohás hegyoldalakat is. A nagyobb példányok kalapja fodros tölcsér alakú, karcsú, nem túl magasra növő gombafajta. Rendkívül ízletes, fűszeres ízű gomba, amelynek kissé csípős, borsos íze remekül érvényesül az ételekben, a főzés hatására erőssége enyhül.

Mezei szegfűgomba

fotó: Wikipedia

Kicsi, rugalmas típusú, világos tejeskávé színű gombafajta, amely híres különleges, fűszeres, szegfűszegre emlékeztető illatáról – ez nem az a gombafajta, amelyet semlegessége miatt szeret az ember, hanem hasonlóan a rókagombához, épp a csak rá jellemző, különleges íze miatt kelendő. Fű között, általában legelőkön, réteken, mezőkön terem, általában nagy tömegben, sokszor egy körben találunk rá.

Szegfűgombás toast

A nagymamámnál töltöttük a hétvégét, a Rába-parton. Kihasználva az időjárás és a természet nyújtotta lehetőségeket, elindultunk  a töltés melletti rétre gombászni. (Oda, ahol ...

Pulykamedálok szegfűgombával

Az ősz az erdei gombák szedésének ideje! Ilyenkor találunk a fű között, legelőkön, réteken, mezőkön egy kis mezei szegfűgombát. Nagyon jellegzetes, szegfűszegre emlékeztet az illata ...

Egyike a legkedveltebb gombáknak, az egész országban gyűjtik, és gyakran találkozhatunk vele piacokon is. A tönkje általában rágós, ezért azt sokan egyáltalán nem használják fel. Leves, mártás készül belőle a leggyakrabban, de mindenféle gombás étel főhet belőle – jól szárítható és fagyasztható.

Laskagomba

fotó: Wikipedia

Élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg, az egyik legtovább szedhető gombafajta, de újabban sokfelé termesztik is. Kalapja húsos, alakja egyfajta tengeri kagylóra emlékeztet, amely 8‑15 cm átmérőjűre is megnő. Jól szárítható és fagyasztható, kedvező tulajdonsága, hogy nem hajlamos a táptalajból felvett toxikus elemek, mint a kadmium, króm, stb. felhalmozására, így a vadon termő laskagombában sem találtak veszélyt jelentő mértékben toxikus elemeket. 

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Laskagombapörkölt kuszkusszal

Mostanában egyik nagy kedvencem lett a kuszkusz, mert semleges íze miatt nagyon sok ételhez remek köret, és gyorsan elkészül, ráadásul alakbarát is. A laskagombát is érdemes kipróbálni ...

Leveshez és húsételhez is jól illik, pörköltnek, salátának, gombás ízesítésű ételekhez egyaránt kitűnő. Az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészthetők, ezért ezeket a legjobb, ha apróra vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk és porrá törjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszies tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...