3 helyzet, amelyben a gázsütő sokkal jobb, mint a villany

A gázsütők gyakran alulmaradnak a villanygépekkel szemben, mert nem olyan precízek, kevesebb speciális funkcióval rendelkeznek, és sokaknak kötődik hozzájuk valamilyen kudarca vagy rossz emléke. Most azonban nem ezekről lesz szó, hanem csak az előnyökről.

Nem tudom, az olvasóközönség hogy van ezzel, de én személy szerint elég sokat szenvedtem a gázsütők használatával. És nem azért, mert ne tudtam volna bekapcsolni vagy felrobbantottam volna a konyhámat. Főleg az volt a szenvedés tárgya (vagyis inkább eredménye), hogy a süteményeim egyszerre megégtek és nyersek maradtak, mindent takargatni kellett alufóliával, és összességében egy igen kellemetlen élmény volt a gázsütő használata. Ezek mellett pedig elég könnyű volt elfelejteni, hogy igenis vannak előnyei a gáznak, és most – némileg engesztelődésképp – ezeket fogom felsorolni.

3 helyzet, amiben a gázsütő sokkal jobb, mint a villany

Kenyérfélék

Ami nagy előnye a gázsütőknek, hogy sokkal magasabb hőfokon képesek üzemelni. Ha a legnagyobb fokozaton begyújtjuk, és pár percig előmelegítjük, tulajdonképpen egy kemence-jellegű környezetet hozunk létre.

Ez pedig pont a megfelelő közeg, amiben a kenyérfélék tökéletesre sülnek.

A hirtelen erős hő miatt is lesznek olyan szép magasak a veknik, a héjuk ettől lesz aranybarna és ropogós, és ez biztosítja, hogy nem maradnak nyersek belül. Ráadásul egyáltalán nem hiányzik az alsó-felső sütés funkciója, egy alaposan felfűtött gázsütő mindenhol egyformán meleg lesz.

És a kenyér csak a kezdet: gázsütőben sokkal jobb pita, ciabatta, focaccia készül. Az egyszerű péktermékekre mind igaz ez, a töltött vagy más szempontból komplexebb sütemények (pl. túrós táska, kakaós csiga, bukta) lehet, hogy nem viselkednek majd ilyen jól.

Pizza

Ahogy a kenyérnél, úgy a pizzánál is csodákra képes a kemence-jellegű sütés. Ugyan nem fogjuk elérni azt a szintet, amit az olasz fatüzelésű kemencék: nem fog pár perc alatt elkészülni a pizzánk, de mégis jelentősen gyorsabb lesz a folyamat, mint egy villanysütőben.

Szintén nagy előny, hogy a lepényünk alja alaposabban megpirul majd, így ropogósabb lesz, mint ahogy egy pizzának lennie kell. Persze itt nem árt egy kis óvatosság: ha alulra tesszük a pizzát, az alja megéghet, miközben a teteje a feltétekkel nyers marad.

Inkább kezdjük a pizza sütését a középső rácson, és ha nagyon égne az alja, tegyük még egy szinttel feljebb. Ha a feltétek még nyersnek tűnnek, szintén emeljük feljebb a lepényt, és vegyük nagyobb fokozatra a lángot.

Zöldségkrémek

Egy padlizsánkrém vagy ajvár esetében a legjobb módszer, amivel megsüthetjük a zöldségeket, grillen vagy szabadtűzön történik. Ezt pedig egy kis lakás konyhájában, ha reprodukálni nem is, de imitálni nagyon jól tudjuk majd.

Az imitáció pedig nem máshol, mint a jó öreg gázsütőben történik. A padlizsánok esetében például a zöldség héja annyira megég, hogy egyes részeken kormos lesz. Kérdezhetnénk, hogy ez ugyan miért egy jó dolog. Nos, azért, mert ezzel fantasztikus füstös ízt adhatunk a krémnek, anélkül, hogy tüzet gyújtanánk a konyhában (amit pedig inkább ne tegyünk).

Ugyanez vonatkozik az összes többi sült zöldséges krémre, ahol egy izgalmasabb, komplexebb ízvilágot szeretnénk elérni: ajvár, paprikakrém és barátai.

Becsüljük meg tehát az öreg gázsütőt, és használjuk olyan helyzetekben, ahol van lehetősége kibontakozni.

Ajvár

A padlizsánkrémhez hasonlóan az ajvár tekintetében is igaz: ahány ház, annyiféle készítési mód. Létezik padlizsános változata, olyan is, amibe a hagymák dinsztelve kerülnek, van ahol ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg közelebbről a konyhai eszközeidet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...