További drágulásra számíthatunk a vendéglátóhelyeken

Sajnos az emberhiány miatt kénytelenek árat emelni a vendéglátósok.

A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére ez a szám viszont 177 ezer alá esett – írja a napi.hu. A munkaerőhiány pedig azóta még inkább romlott a szektorban, amit jól mutatott, hogy a nyári csúcsidőben a főbb turisztikai célpontok környékén tele voltak meghirdetett állásokkal a toborzóportálok, a legtöbb munkáltató – legyen az szállodás vagy éttermi dolgozó – arra panaszkodott, hogy alig talál embert, míg a megmaradt vendéglátósok a hosszú műszakok miatt emeltek szót.

További drágulásra számíthatunk a vendéglátóhelyeken

Fájdalmas a hazai munkaerőhiány: mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó

– mondta el a Napi.hu-nak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László. A szakértő hozzátette, hogy bár néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de a többségük – ha kevesebb pénzért is -, inkább a biztosabb munkaköröket választotta.

Ezen tényezők miatt további drágulásokra számíthatunk az éttermekben, vendéglátóhelyeken: az energiaköltségek, az alapanyagok ára emelkedik, és a munkavállalók is tisztában vannak az emberhiánnyal, azaz bátrabbak a bértárgyaláson is – mondta az elnök. A pandémia következtében a piac tisztulása nem egyértelmű, mert sajnos nem minden esetben csak azok maradtak talpon, akik tisztességesen, szabálykövető módon dolgoztak és jó minőségben szolgáltattak, hanem azok is, akiknek más területekről volt elég tőketartalékuk a járvány időszakának átvészelésére.

Bízunk benne, hogy már nem lesznek olyan lezárások és korlátozások, amik miatt félni kellene, és reméljük, hogy a vendéglátás hamarosan visszaszerzi régi vonzerejét, és újra biztos jövőképet tud mutatni

– mondta el a szakember.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...