A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére ez a szám viszont 177 ezer alá esett – írja a napi.hu. A munkaerőhiány pedig azóta még inkább romlott a szektorban, amit jól mutatott, hogy a nyári csúcsidőben a főbb turisztikai célpontok környékén tele voltak meghirdetett állásokkal a toborzóportálok, a legtöbb munkáltató – legyen az szállodás vagy éttermi dolgozó – arra panaszkodott, hogy alig talál embert, míg a megmaradt vendéglátósok a hosszú műszakok miatt emeltek szót.
Fájdalmas a hazai munkaerőhiány: mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó
– mondta el a Napi.hu-nak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László. A szakértő hozzátette, hogy bár néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de a többségük – ha kevesebb pénzért is -, inkább a biztosabb munkaköröket választotta.
Ezen tényezők miatt további drágulásokra számíthatunk az éttermekben, vendéglátóhelyeken: az energiaköltségek, az alapanyagok ára emelkedik, és a munkavállalók is tisztában vannak az emberhiánnyal, azaz bátrabbak a bértárgyaláson is – mondta az elnök. A pandémia következtében a piac tisztulása nem egyértelmű, mert sajnos nem minden esetben csak azok maradtak talpon, akik tisztességesen, szabálykövető módon dolgoztak és jó minőségben szolgáltattak, hanem azok is, akiknek más területekről volt elég tőketartalékuk a járvány időszakának átvészelésére.
Bízunk benne, hogy már nem lesznek olyan lezárások és korlátozások, amik miatt félni kellene, és reméljük, hogy a vendéglátás hamarosan visszaszerzi régi vonzerejét, és újra biztos jövőképet tud mutatni
– mondta el a szakember.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: