Ha így készíted a lecsót, biztos nem fogsz beleunni a nyáron

A kedvenc nyári zöldségeink vannak benne, három hónapig folyamatosan esszük, és nagyon szeretjük, talán néha rá is ununk. Igen, a lecsóról van szó, ami ugyan klasszikus formájában a legjobb, néha mégis ráfér egy kis extrázás.

Gazdag lecsót többféleképpen is főzhetünk. Vannak a mindenki által ismert verziók tojással, extra szalonnával és kolbásszal, esetleg rizzsel, amik azonban már lassan egy szinten vannak a hagyományos lecsóval, és elveszítették újdonságérzetüket. Ha szeretnénk egy kicsit letérni a megszokott útról az igazán gazdag lecsó érdekében, fontoljuk meg a következő hozzávalók használatát.

Ha így készíted a lecsót, biztos nem fogsz beleunni a nyáron

Más gabonák

Ha elindulunk gondolatban a rizses lecsóval, de az alap gabonát egy másik, sokkal izgalmasabb társára cseréljük, máris rengeteget dobhatunk az egyszerű ételen.

Már a barna rizs is nagy különbséget jelent, de még tovább vihetjük az újítást pár marék gerslivel, kölessel vagy hajdinával.

Akár külön is főzhetjük a gabonát (főleg a nehezen puhuló fajtákat, mint a barna rizs), de ha sok leve van a lecsónknak, és azt szeretnénk, hogy a szemek még jobban átvegyék a ragu ízét, szórjuk közvetlenül a lábasba.

Egy fokkal sűrűbb lecsót kapunk majd, nem lesz mit tunkolni, de ehhez az ételhez nem is fogjuk kívánni a kenyeret, olyan laktató. Ráadásul minimális főzéssel, egy lábasban készíthetjük el.

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Hüvelyesek

Bármilyen ételt táplálóbbá tehetünk egy adag hüvelyessel, és ez alól a lecsó sem kivétel. Ha nem akarunk órákig áztatni és főzni, használjunk konzerv babot, lencsét vagy csicseriborsót.

Mivel egyiknek sem túl erőteljes az íze, nem fogják elnyomni a lecsó jellegzetes aromáját. Viszont képesek a szaftot magukba szívni, ezzel egy nagyon egységes, nagyon laktató fogást alkotva.

Öblítsük le a konzervek tartalmát és akkor adjuk hozzá a lecsóhoz, amikor a zöldségek már majdnem készre főttek. Miután beleöntöttük, rotyogtassuk az egészet nagyjából 10 percig.

Extra zöldségek

Nem kell szigorúan a paprika-paradicsom duóhoz ragaszkodnunk, ha lecsót főzünk. Rengeteg más nyári idényzöldség van, amit belefőzhetünk a raguba. Minél többféle van benne, annál sokszínűbb, gazdagabb lesz a fogás.

A cukkini, patisszon vagy tök mind kiváló választás, hiszen nem dominánsak, könnyen puhára főnek, összességében találó kiegészítői lesznek a lecsónak. A paprika után tegyük őket a fazékba, hogy ne főjenek szét teljesen.

Kockázzunk fel egy padlizsánt, adjuk azt is a raguhoz. Ezt azonban érdemes a paradicsom után, még a paprika hozzáadását megelőzően belekeverni, mert kényesebb, lassabban fő puhára, mint a többi zöldség.

Tumbet - a mallorcai lecsó

Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán ...

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Vadító fűszerezés

Sokan nem mernek vagy akarnak túlmerészkedni az egyszerű só-bors ízesítésen, a fűszerpaprika használata körül is állandó a vita, ha a lecsóról van szó. De miért hagyjuk, hogy mások véleménye az „igazi lecsóról” korlátozzon minket a konyhában?

A lecsó felturbózásának legegyszerűbb módja a fűszerezésben rejlik. Vessünk egy pillantást a fűszerpolcunkra, és válasszunk ki néhány szimpatikus játékost.

Elmehetünk egy zöldfűszeres irányba: friss vagy szárított petrezselyemmel, esetleg bazsalikom és oregano keverékével. Keleties hangulatot adhatunk a lecsónak köménnyel, korianderrel, kurkumával, de be is fűthetünk egy kevés chilivel, fokozhatjuk az izgalmakat egy kanál füstölt paprikával.

A lényeg, hogy a lecsó a miénk legyen, a saját ízlésünknek megfelelő. Hozzunk létre valami teljesen újat, lepjük meg az asztal körül ülőket!

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzzük meg a nyár összes ízét:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!