5 tipp a tökéletes házi lecsóért - egyetértesz vagy nem?

Legnagyobb nyári kedvencünk, a lecsó mindig vitákat generál az elkészítést illetően - mi erre az 5 tippre esküszünk!

Mindenkinek van egy tuti receptje, hozzávalója, amivel az IGAZI lecsót elkészíti. A ma már hungarikumnak számító ételről annyi biztos, hogy balkáni eredetű, a ma ismert verzió keletkezésének pontos körülményei azonban ismeretlenek.

Lecsóreceptjeinket itt találod!

Következzen most 5 tipp a legjobb lecsóra, amit valaha ettél!

1. Minden az alapanyagokon múlik!

Ha ezt a lépést félvállról veszed, próbálkozhatsz “feljavítani” később hússal a lecsót, mit sem fog érni, mert a jó minőségű paprika és paradicsom a lecsó lelke. Csakis lédús, illatos paradicsomokat válogass, vékony héjú, nem megpuhult lecsópaprikákat, és egészséges, nem elöregedett magyar vöröshagymákat!

Cukkinilecsó zöldfűszeresen

Sok évvel ezelőtt Németországban egy jó kis imbiszben ettünk valamilyen sült húst, és egy köretet. A hús nem is érdekes, hanem hogy mi volt hozzá?!  Egy ehhez nagyon hasonló köret, ...

2. És az arányokról is beszélnünk kell...

Nagyjából hárman jól tudtok lakni egy kiló lecsópaprikával, de mennyi legyen az annyi paradicsomból? Egyéni ízlés kérdése, de szerintünk három nagy fej dukál, vöröshagymából négy közepes gumó nélkül pedig neki se kezdj az egésznek! Közepes lángon hevítsd fel az aprított zöldségeket a fazékban, majd vedd vissza kicsire, nehogy odakapjon! Jó lecsóhoz idő kell!

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

3. A lecsót ne napraforgóolajjal, hanem zsírral készítsd!

Piríthatsz füstölt szalonnát már az elején, amin a felaprított hagymát is dinsztelheted, ugyanis óriási pluszt ad a lecsónak a füstös íz! Nem kell pirospaprika, a zöldségektől gyönyörű színe lesz így is!

4. Lecsóba kolbászt!

Ha szalonnát is sütsz bele, fél szál füstölt házikolbász bőven elég lesz, nehogy túl zsíros legyen a végeredmény. Virslivel, debrecenivel egyszerűen nem ugyanaz - a nagyon karakteres füstölt kolbász íze passzol hozzá a legjobban.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

5. Ne maradjon ki a hegyes erőspaprika sem!

Ha nem rajongsz a csípős ízvilágért, picit akkor is érdemes használni belőle, mert nem lesz ehetetlenül erős, viszont extra pikantériát ad majd a lecsódnak.

+1: Tálald puha fehér kenyérrel!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...