Vajon tényleg ártalmas minden nap gabonapelyhet enni?

Már az is meglepő, hogy felmerül a kérdés, igaz? Hiszen a gabonapehely rengeteg háztartásban a reggeli rutin részét képezi.

Egy jó reggeli javítja a koncentrációs készséget, figyelmet, fókuszáltságot. Összeszedettebbek lehetünk tőle a munkahelyen és a napi teendőket könnyebben elvégezzük. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen hozzávalókból készítjük.

A gabonapelyhekkel kapcsolatban picit elfogultak vagyunk, hiszen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egészségesek, pedig ez nem minden esetben van így. Gondoljunk csak az édesített és színezett pelyhekre….

Vajon tényleg ártalmas minden nap gabonapelyhet enni?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajta gabonapelyhet választunk a reggelink részeként. Sok élelmiszerhez hasonlóan nem minden gabonaféle készül egyformán, és némelyik megfelelő módon juttatja szervezetünket a fontos tápanyagokhoz.

De mi történik, ha nem választunk minőségi gabonapelyhet?

Destabilizálhatja a vércukorszintet.

Előfordulhat, hogy a mindennapi étkezés részeként a kedvenced nem a legtáplálóbb választás.

Például a hozzáadott cukrot és kevés rostot tartalmazó gabonapelyhek után vércukorszint az egekbe szökkenhet, majd gyorsan csökkenhet, ami éhségérzetet okozhat nem sokkal elfogyasztása után, így kevésbé kielégítő.

A minimális tápértékű cukros gabonapelyhek fogyasztása nem a legszerencsésebb választás. A magas cukortartalmú reggeli kevesebb helyet hagy a megfelelő táplálkozási lehetőségeknek.

Összefügg a rákkal és a viselkedési problémákkal

Sok gabonafélét, különösen a gyermekeknek szánt gabonaféléket mesterséges élelmiszerfestékekkel készítik, amelyek rákkeltőek is lehetnek

A mai élelmiszerek nagy része azonban tartalmaz valamilyen mesterséges színezéket. Ha valaki túlfogyasztja ezeket a színezékeket, fennáll a rák kockázata, valamint gyermekeknél olyan viselkedési problémák, mint például az ADHD

- mondja  Amber Trejo dietetikus.
Ehetjük gyakran, ha néhány dologra odafigyelünk

Mi a megoldás?

Ha megfelelően utánajársz, rengeteg tápanyagban gazdag gabonafélét találhatsz, amelyekben sokkal alacsonyabb a hozzáadott cukor, és sokféle teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.

Adj hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, például bogyókat, banánt és almát, és máris egy egészségesebb, táplálóbb reggelit fogyaszthatsz.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Ha foglalkozol az egészségeddel, ezeket is olvasd el:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!