Vajon tényleg ártalmas minden nap gabonapelyhet enni?

Már az is meglepő, hogy felmerül a kérdés, igaz? Hiszen a gabonapehely rengeteg háztartásban a reggeli rutin részét képezi.

Egy jó reggeli javítja a koncentrációs készséget, figyelmet, fókuszáltságot. Összeszedettebbek lehetünk tőle a munkahelyen és a napi teendőket könnyebben elvégezzük. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen hozzávalókból készítjük.

A gabonapelyhekkel kapcsolatban picit elfogultak vagyunk, hiszen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egészségesek, pedig ez nem minden esetben van így. Gondoljunk csak az édesített és színezett pelyhekre….

Vajon tényleg ártalmas minden nap gabonapelyhet enni?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajta gabonapelyhet választunk a reggelink részeként. Sok élelmiszerhez hasonlóan nem minden gabonaféle készül egyformán, és némelyik megfelelő módon juttatja szervezetünket a fontos tápanyagokhoz.

De mi történik, ha nem választunk minőségi gabonapelyhet?

Destabilizálhatja a vércukorszintet.

Előfordulhat, hogy a mindennapi étkezés részeként a kedvenced nem a legtáplálóbb választás.

Például a hozzáadott cukrot és kevés rostot tartalmazó gabonapelyhek után vércukorszint az egekbe szökkenhet, majd gyorsan csökkenhet, ami éhségérzetet okozhat nem sokkal elfogyasztása után, így kevésbé kielégítő.

A minimális tápértékű cukros gabonapelyhek fogyasztása nem a legszerencsésebb választás. A magas cukortartalmú reggeli kevesebb helyet hagy a megfelelő táplálkozási lehetőségeknek.

Összefügg a rákkal és a viselkedési problémákkal

Sok gabonafélét, különösen a gyermekeknek szánt gabonaféléket mesterséges élelmiszerfestékekkel készítik, amelyek rákkeltőek is lehetnek

A mai élelmiszerek nagy része azonban tartalmaz valamilyen mesterséges színezéket. Ha valaki túlfogyasztja ezeket a színezékeket, fennáll a rák kockázata, valamint gyermekeknél olyan viselkedési problémák, mint például az ADHD

- mondja  Amber Trejo dietetikus.
Ehetjük gyakran, ha néhány dologra odafigyelünk

Mi a megoldás?

Ha megfelelően utánajársz, rengeteg tápanyagban gazdag gabonafélét találhatsz, amelyekben sokkal alacsonyabb a hozzáadott cukor, és sokféle teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.

Adj hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, például bogyókat, banánt és almát, és máris egy egészségesebb, táplálóbb reggelit fogyaszthatsz.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Ha foglalkozol az egészségeddel, ezeket is olvasd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...