Fűszerkert – elmondjuk, miért és hogyan kell metszeni a friss fűszernövényeket!

Te is gondban vagy, hogyan nyúlj otthon a szép zöld, bokros fűszernövényeidhez? Segítünk! (x)

Kedvenc fűszernövényeink is igénylik a törődést! A megfelelő metszés szinte elengedhetetlen, hogy szépen és egészségesen fejlődjenek. A metszéshez mindig steril, éles vágóeszközt használjunk. Palántakorban már elkezdhetünk kísérletezni, természetesen nem magonc korukban, csak ha már elérték a 10 cm-es magasságot. Ha jól csináljuk, metszés után egy szár helyett kettő fog tovább nőni.

A visszavágással megelőzhetjük a növények felmagzását is, ezáltal egy folyamatos vegetatív (növekedési szakasz) állapotban tarthatjuk őket. Ezzel a módszerrel elősegítjük az új hajtások fejlődését, ezáltal dúsabb, bokrosabb növényünk fejlődik majd. Érdemes ezért az elágazások felett közvetlenül visszavágni. Ne vágjunk túl sokat sem, mert sokkot kaphat a növény, a fejlődése pedig lelassulhat. Ha megfosztjuk az összes levelétől, nem lesz képes fotoszintetizálni, és elpusztul, szóval mindig hagyjunk a száron pár levelet.

Metszések közt mindig hagyjunk elegendő időt a regenerálódásra. Ilyenkor a növényeknek folyamatos fény- és tápanyagpótlásra van szükségük. Ha nem biztosítjuk ezeket, fejlődésük lelassul, a célunk pedig, hogy minél gyakrabban főzhessünk velük. A levágott leveleket érdemes frissen fogyasztani, és maximum rövid ideig hőkezelni, mert a bennük lévő illóolajok nagy része elveszik hő hatására.

Ha növényeink szép nagyra nőttek, és bőségesen meg tudjuk metszeni, az egyik legjobb dolog, amit csinálhatunk belőlük, az a pesto. Sokáig megőrzi frissességét, hűtőbe téve hetekig eláll!

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...