Fűszerkert – elmondjuk, miért és hogyan kell metszeni a friss fűszernövényeket!

Te is gondban vagy, hogyan nyúlj otthon a szép zöld, bokros fűszernövényeidhez? Segítünk! (x)

Kedvenc fűszernövényeink is igénylik a törődést! A megfelelő metszés szinte elengedhetetlen, hogy szépen és egészségesen fejlődjenek. A metszéshez mindig steril, éles vágóeszközt használjunk. Palántakorban már elkezdhetünk kísérletezni, természetesen nem magonc korukban, csak ha már elérték a 10 cm-es magasságot. Ha jól csináljuk, metszés után egy szár helyett kettő fog tovább nőni.

A visszavágással megelőzhetjük a növények felmagzását is, ezáltal egy folyamatos vegetatív (növekedési szakasz) állapotban tarthatjuk őket. Ezzel a módszerrel elősegítjük az új hajtások fejlődését, ezáltal dúsabb, bokrosabb növényünk fejlődik majd. Érdemes ezért az elágazások felett közvetlenül visszavágni. Ne vágjunk túl sokat sem, mert sokkot kaphat a növény, a fejlődése pedig lelassulhat. Ha megfosztjuk az összes levelétől, nem lesz képes fotoszintetizálni, és elpusztul, szóval mindig hagyjunk a száron pár levelet.

Metszések közt mindig hagyjunk elegendő időt a regenerálódásra. Ilyenkor a növényeknek folyamatos fény- és tápanyagpótlásra van szükségük. Ha nem biztosítjuk ezeket, fejlődésük lelassul, a célunk pedig, hogy minél gyakrabban főzhessünk velük. A levágott leveleket érdemes frissen fogyasztani, és maximum rövid ideig hőkezelni, mert a bennük lévő illóolajok nagy része elveszik hő hatására.

Ha növényeink szép nagyra nőttek, és bőségesen meg tudjuk metszeni, az egyik legjobb dolog, amit csinálhatunk belőlük, az a pesto. Sokáig megőrzi frissességét, hűtőbe téve hetekig eláll!

Ezt a cikket a Knorr támogatta!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...