Ha kategorizálni szeretnénk tárolási érzékenység szempontjából, minden friss zöldfűszer a „kifejezetten kényes” csoportban végezné. A piacon vagy boltban vásárolt petrezselyem- kapor- és mentacsokrok igencsak hamar megindulnak az enyészet útján, gyakran már a hazavezető út folyamán elkezdenek fonnyadni. Nem is beszélve az otthoni tárolásról: ha nem a megfelelő módszert választjuk, a friss zöldfűszer egy nap alatt elveszítheti zsengeségét. Jómagam is folyamatosan harcban álltam a növényekkel, vissza-visszatérő probléma volt a konyhában a fűszertárolás. Egészen addig, míg el nem végeztem az alábbi kísérletet, amelynek keretében 6 különböző módszert próbáltam ki a friss fűszerek tárolására – az eredményeket máris prezentálom!
A friss zöldfűszerek legnagyobb ellenségei
Zsengék, gyengék, frissen tele vannak nedvességgel és aromásan robbanó ízekkel: a zöldfűszerek több szempontból is kitettek a természet erőinek, miközben minimális mértékben rendelkeznek védelmi mechanizmusokkal. A gyümölcsöket, zöldségeket egy darabig megvédi külső héjuk, azonban fűszereink ilyen szempontból teljesen védtelenek.
Tulajdonképpen közelebb állnak ilyen szempontból egy csokor vágott virághoz – ez a hasonlat pedig azért válhat előnyünkre, mert segítséget nyújthat a legjobb tárolási módszer megtalálásában.
Lássuk hát, mitől kell megóvnunk a friss zöldfűszereket a tárolás során:
- Fény: mint minden növény, ha túl sok fény éri, a zöldfűszer is elkezd sárgulni, mivel a benne lévő klorofil (ami a zöld színt okozza) elgyengül.
- Oxigén: persze nem kell őket teljes vákuumban tárolni, azonban jobb, ha minél kevesebb időt töltenek a vágott fűszernövények a friss levegőn, ugyanis itt bebarnulhatnak, illetve elkezdhetnek száradni.
- Túlzott nedvesség: a víz – kontrollált mennyiségben – életben tartja a növényeket, azonban, ha a túlzott nedvesség hatására először bepunnyadnak, megfonnyadnak a fűszerek, majd elkezdnek rohadni, végül pedig penészedni.
- Túlzott szárazság: a fent említett állapot ellentéte sem ideális, tehát ugyanúgy meg kell óvnunk a friss leveleket a kiszáradástól.
- Magas hőmérséklet: nagy melegben, de akár szobahőmérsékleten is hamarabb beindul a növények hervadása és kiszáradása.
A zöldfűszerek tárolása mindig a hűtőben történjen
A fentiek tükrében nyilvánvalóvá válhat, hogy a zöldfűszerek tárolásához egy olyan hely szükséges, ahol sötét van és hideg, valamint könnyen regulázhatjuk az oxigén és a nedvesség szintjét is. Szerencsére minden modern konyhában adott ez a hely: a hűtőszekrény.
Az alább bemutatott módszerek mind a hűtőben történő tárolás különböző fajtái – látható lesz, hogy az még nem garancia a hosszú szavatosságra, ha csak úgy bevágtuk a fűszercsokrokat a hűtő egyik polcára.
Nézd meg videónkban a zöldfűszertárolás legfontosabb lépéseit:
FIGYELEM! A fenti hűtős szabály alól csak egy kivétel van, ez pedig a bazsalikom. Ez a fűszer ugyanis nem szereti a hideg környezetet – csokrait tároljuk egy vízzel enyhén megtöltött tárolóban, fedővel lefedve, de azt résnyire nyitva hagyva, sötét, hideg helyen.
Módszer #1: Csupaszon (hatékonyság: 3/10)
A legegyszerűbb, szinte logikusnak mondható módszer, ha a fűszereket eltávolítjuk a csomagolásukból, majd ahogy vannak, csupaszon betesszük őket a hűtő egyik rekeszébe. Mindegy, hogy csak úgy a polcra tesszük, vagy kerül alá egy papírtörlő/tányér/doboz, a csupaszon tárolás abszolút nem ajánlott módszer.
Igen, a hőmérséklet ideális, és valamennyire a nedvesség is kontrollálható a hűtőben, azonban csomagolás nélkül hagyjuk, hogy folyamatosan levegő érje a növényeket, ami szinte már egy nap után jelentős fonnyadáshoz vezet.
A módszer további hátránya a zöldfűszerek gyenge szerkezetéhez köthető: mivel zsenge növények, nagyon könnyedén elveszítik saját ízüket és átveszik ma körülöttük lévő más alapanyagokét, ha csupaszon tároljuk őket a hűtőben. Ha nem rohad be, az így tárolt fűszert még fel tudjuk használni bizonyos ételekben, de csak turmixolt vagy darált állapotban (pesto, tésztaszósz, mártogatós, krémleves).
Módszer #2: A bolti csomagolásban (hatékonyság: 1/10)
Talán a fentinél is lustább módszer, ha ki sem vesszük a fűszert abból a nejlonzacskóból vagy műanyagtasakból, amibe a boltban/piacon csomagolták. Ez azonban több szempontból is hatalmas baklövésnek számít és szinte azonnal a friss fűszer halálához vezet.
A zacskóval egyszerűen nem lehet nyerni: ha teljesen lezárjuk, a bent kialakuló pára és a nem megfelelő elrendezés miatt a levelek nagyon hamar megrohadnak, ha pedig nyitva hagyjuk a nejlont, a beszökő levegő végez a növénnyel. Ilyenkor valahogy egyszerre kiszárad és elfonnyad a fűszer, ami után szinte semmire sem használható.
Módszer #3: Vizes edényben, fedetlenül (hatékonyság: 5/10)
Visszatérve a virágcsokros hasonlathoz: a fűszereket a hűtőben is tárolhatjuk úgy, mintha egy szép, rózsákból vagy tulipánokból álló bokréta lenne. Ehhez a szárak aljából vágjunk le pár centit, majd helyezzük a fűszercsokrot kétujjnyi vízbe. Figyeljünk rá, hogy a levelek lehetőleg ne érintkezzenek közvetlenül a vízzel, csak a szárak.
Ezzel a módszerrel folyamatosan biztosítjuk a növény vízutánpótlását, tehát elkerülhetjük a kiszáradást. Mégsem teljesen tökéletes ez a módszer, mégpedig több probléma miatt.
Először is, a levelek és általában a felső rész teljesen csupaszon marad, így nagymértékű fonnyadásnak van kitéve. Még akkor is, ha a csokor alsó része vízben csücsül, a felső levelek egy része elkezdhet sárgulni, összetöppedni…ahogy azt a szép virágok is teszik előbb-utóbb.
A másik probléma abszolút praktikai jellegű: egy ilyen zöldfűszercsokor igen nagy helyet foglal a hűtőnkben, ráadásul arra is figyelnünk kell, hogy a pohárból kilógó részek ne érintkezzenek a hűtő hátuljával, ne essen rájuk semmi, ne szoruljanak be egy szomszédos doboz vagy üveg alá. A kevésbé értékelhető végeredmény tükrében így duplán nem olyan szimpatikus ez a módszer.
Módszer #4: Vizes edényben, lefedve (hatékonyság: 8/10)
A fenti, „vázás” eljárás továbbfejlesztett vagy kijavított verziója meglepő módon fényévekkel jobb eredményeket hoz. Amennyiben a poharat kicseréljük egy zárható, fedéllel rendelkező vödörre vagy műanyag tárolóra, egy lépéssel közelebb kerülhetünk a fűszerek hosszú életének titkához.
Ugyanúgy vágjunk le valamennyit a szárak aljából, illetve a levelek vízzel való érintkezését is kerüljük el. Keressünk akkora tárolót, amiből nem lógnak ki túlságosan a fűszer levelei – ez is a siker egyik kulcsa. A fedelet ne zárjuk le teljesen, hanem az egyik oldalon hagyjunk egy apró rést: így elkerülhetjük, hogy a túlságosan zárt közegben elinduljon a rohadás, penészedés, mégsem engedünk be annyi oxigént, ami fonnyadáshoz vezetne.
A módszer tényleg szinte bombabiztos – az általam tesztelt zöldfűszerek a hűtőbe tevés után 5 nappal is szinte ugyanolyanok voltak, mint friss korukban.
Hátrányként itt is a helyigényességet lehetne felhozni, illetve azt a kikerülhetetlen problémát, hogy a fedővel vagy a vödör oldalával közvetlenül érintkező levelek megpuhulhatnak, ha túl sok nedvesség éri őket. De ezektől függetlenül tényleg az egyik legprofibb eljárás zöldfűszerügyben.
Módszer #5: Száraz papírtörlős csomagban (hatékonyság: 6/10)
Az utolsó két tárolási módszer igazából egy eljárásból nőtte ki magát, de kétféle módon variálva. Ha helytakarékosabban szeretnénk a fűszereinket a hűtőbe pakolni, akkor hagyjuk el a vödröt, a poharat és csavarjuk a mentát, koriandert, petrezselymet papírtörlőbe.
Az így kapott kis csomag utána egy zárható fagyasztózacskóba kerül, amit könnyedén elhelyezhetünk a hűtőben akkor is, ha szinte teljesen tömve van.
De lássuk a két variációt: az első lényege, hogy a papírtörlőt szárazon hagyjuk, így egy olyan közeget kapunk, ami elszívj a túlzott nedvességet, ezzel megelőzve a rohadást, penészedést. Maga a gondolat nem lenne rossz, azonban egy helyen sántít a módszer: hogy nem csak az extranedvességet szívja fel, hanem magukat a leveleket is kiszárítja valamennyire. A száraz törlőbe csomagolt zöldfűszerek 5 nappal később majdnem teljesen fonnyadtan kerültek elő, ami számomra igencsak meglepő volt. Igaz, legalább nem penészedtek be…
Módszer #6: Nedves papírtörlős csomagban (hatékonyság: 9/10)
A módszer túloldalán – páran talán már ki is találhatták – nedves papírtörlőbe csavartam a fűszereket, majd így pakoltam őket fagyasztózacskóstul a hűtőbe. Nem elázott, csöpögő papírba persze, hanem enyhén bepermetezett törlőbe – ezzel épp kellő mennyiségű nedvességet biztosítva a fűszereknek a túléléshez és a frissen maradáshoz.
Az összes tesztelt módszer közül ez bizonyult a leghatékonyabbnak: a nedves papírtörlőbe csomagolt koriander konkrétan érintetlenül került elő a hűtőből 5 nap elteltével, ugyanolyan friss, zsenge és ízes volt, mint a vásárlás pillanatában.
Egyetlen hátrányt tudnék csak megfogalmazni ezzel a szinte tökéletes eljárással szemben, ez pedig a környezeti tényező. Ha nagyüzemben vetjük be (például ha heti rendszerességgel vásárolunk friss zöldfűszereket), a módszer jelentős mennyiségű papírtörlő elhasználását igényli majd. Persze, akit ez nem zavar, annak bátran tudom ajánlani kipróbálásra – a környezettudatosabbaknak pedig azt javaslom, szabadítsanak fel némi helyet a hűtőikben, és maradjanak a fedett vödrös verziónál.
Fotók és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: