Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Nincsen húsvét tojás nélkül, de könnyen elronthatja a reggelit, ha a szépen festett tojás már megromlott. Van egy trükk, amivel gyorsan ellenőrizhetjük, hogy friss-e még a tojásunk.

Sokan előre készülnek a húsvétra és már hetekkel korábban elkezdik a bevásárlást, kihasználva az aktuális akciókat. Ezzel sok időt és pénzt meg lehet spórolni, azonban az előre tervezés gondot is okozhat: a friss tojásunk pár hét alatt megromolhat. Persze felütve könnyen megállapíthatjuk egy tojásról, hogy jó-e még, de mi van akkor, ha a húsvéti asztalra szánt, főzni és díszíteni való tojások szavatosságában nem vagyunk biztosak? Szerencsőre van egy trükk, amivel gyorsan megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy már megromlott. 

Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Hol tároljuk a tojást? 

Örök vita háziasszonyok körében, hogy szükséges-e a tojást hűtőbe rakni. Egyesek szerint teljesen felesleges és csak a helyet foglalja a hűtőszekrényben, mások szerint a tojásnak mindig hidegben a helye. Valójában mindkét oldalnak igaza van. 

Bizonyos országokban, például az Egyesült Államokban, Svédországban és Japánban a bolti tojást muszáj hűteni. Ennek az oka az, hogy ezeken a helyeken a tojásokat megmossák és fertőtlenítik, mielőtt a boltok polcaira kerülnének. Bár így a szalmonella veszélye alacsonyabb, a tojások természetes védőrétege sérülhet, így szobahőmérsékleten könnyen megromolhatnak. A legtöbb országban, így hazánkban is nyugodtan tárolhatjuk a bolti tojást szobahőmérsékleten, ahol 1-3 hétig áll el. A hűtőben ezzel szemben akár 5 hétig is elállhat a tojásunk, ami a lejárati dátumon is túllóghat.

Ha a doboz szerint már lejárt a tojásunk vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy még fogyasztható-e, egy könnyű konyhai trükkel tudjuk ellenőrizni a tojásunk frissességét. Ehhez csak egy nagyobb edényre és vízre van szükségünk. 

Így ellenőrizd a tojásod frissességét: 

  1. Tölts meg egy tálat vízzel
  2. Tedd bele a tojást
  3. Nézd meg, hogy mit csinál a tojásod

Ha azt tapasztalod, hogy a tojás a tál aljára süllyed, akkor jó hírünk van: a tojásod friss és fogyasztható. 

Amennyiben a tojás a csúcsos végére fordul, de még a tál alján marad, akkor fogyaszd el 1-2 napon belül. 

Ha viszont felúszik a víz tetejére, sajnos romlott tojással van dolgod. 

A romlott tojásban kénhidrogén gáz keletkezik, ami csökkenti a tojás átlagsűrűségét, ezért ahelyett, hogy elsüllyedne, lebeg vagy úszik a víz tetején. Ez a gáz okozza a záptojás kellemetlen, kénes szagát is, ezért ha a tojásod felúszik a víz tetejére, inkább ne is üsd fel, a szemetesben a helye.

Hagyományos tojásos nokedli

A tojásos nokedli örök klasszikus, nincs is nála egyszerűbb és jobb kaja a Földön. Megfizethető, és jó kiadós, egy nagy adaggal az egész családot jól lehet lakatni. Nemcsak magában, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom és cikk vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...