Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Nincsen húsvét tojás nélkül, de könnyen elronthatja a reggelit, ha a szépen festett tojás már megromlott. Van egy trükk, amivel gyorsan ellenőrizhetjük, hogy friss-e még a tojásunk.

Sokan előre készülnek a húsvétra és már hetekkel korábban elkezdik a bevásárlást, kihasználva az aktuális akciókat. Ezzel sok időt és pénzt meg lehet spórolni, azonban az előre tervezés gondot is okozhat: a friss tojásunk pár hét alatt megromolhat. Persze felütve könnyen megállapíthatjuk egy tojásról, hogy jó-e még, de mi van akkor, ha a húsvéti asztalra szánt, főzni és díszíteni való tojások szavatosságában nem vagyunk biztosak? Szerencsőre van egy trükk, amivel gyorsan megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy már megromlott. 

Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Hol tároljuk a tojást? 

Örök vita háziasszonyok körében, hogy szükséges-e a tojást hűtőbe rakni. Egyesek szerint teljesen felesleges és csak a helyet foglalja a hűtőszekrényben, mások szerint a tojásnak mindig hidegben a helye. Valójában mindkét oldalnak igaza van. 

Bizonyos országokban, például az Egyesült Államokban, Svédországban és Japánban a bolti tojást muszáj hűteni. Ennek az oka az, hogy ezeken a helyeken a tojásokat megmossák és fertőtlenítik, mielőtt a boltok polcaira kerülnének. Bár így a szalmonella veszélye alacsonyabb, a tojások természetes védőrétege sérülhet, így szobahőmérsékleten könnyen megromolhatnak. A legtöbb országban, így hazánkban is nyugodtan tárolhatjuk a bolti tojást szobahőmérsékleten, ahol 1-3 hétig áll el. A hűtőben ezzel szemben akár 5 hétig is elállhat a tojásunk, ami a lejárati dátumon is túllóghat.

Ha a doboz szerint már lejárt a tojásunk vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy még fogyasztható-e, egy könnyű konyhai trükkel tudjuk ellenőrizni a tojásunk frissességét. Ehhez csak egy nagyobb edényre és vízre van szükségünk. 

Így ellenőrizd a tojásod frissességét: 

  1. Tölts meg egy tálat vízzel
  2. Tedd bele a tojást
  3. Nézd meg, hogy mit csinál a tojásod

Ha azt tapasztalod, hogy a tojás a tál aljára süllyed, akkor jó hírünk van: a tojásod friss és fogyasztható. 

Amennyiben a tojás a csúcsos végére fordul, de még a tál alján marad, akkor fogyaszd el 1-2 napon belül. 

Ha viszont felúszik a víz tetejére, sajnos romlott tojással van dolgod. 

A romlott tojásban kénhidrogén gáz keletkezik, ami csökkenti a tojás átlagsűrűségét, ezért ahelyett, hogy elsüllyedne, lebeg vagy úszik a víz tetején. Ez a gáz okozza a záptojás kellemetlen, kénes szagát is, ezért ha a tojásod felúszik a víz tetejére, inkább ne is üsd fel, a szemetesben a helye.

Hagyományos tojásos nokedli

A tojásos nokedli örök klasszikus, nincs is nála egyszerűbb és jobb kaja a Földön. Megfizethető, és jó kiadós, egy nagy adaggal az egész családot jól lehet lakatni. Nemcsak magában, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom és cikk vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...