Elegáns franciák: a legjobb égetett tésztás desszertek

A francia cukrászat a kifinomultságról és az eleganciáról híres, úgyhogy nem meglepő, hogy égetett tésztából is csodákat készítenek. Paris Brest, chouquette és St. Honoré, mit kell tudni róluk?

A pâte à choux, vagyis az égetett (forrázott) tészta egy olasz cukrász találmánya, amit Franciaországban fejlesztett ki Medici Katalin udvarában, de a receptet végül Antoine Carême tökéletesítette a 19. század elején. Carême tovább fokozta a desszertet és megalkotta a croquembouche-t, amiről a Le Pâtissier royal parisien című szakácskönyvében már a receptet is megosztotta. Nézzük a legjobb francia, égetett tésztás recepteket!

Croquembouche

Ha a csokoládészobrokat vagy a cukorartisztikát nem számítjuk, akkor talán a croquembouche a leglátványosabb francia desszert, egy igazi showstopper: monumentális, elegáns és nagy szakértelem kell az elkészítéséhez. A neve nagyjából annyit tesz, “szájban roppanó”, és tökéletesen le is írja a jellegét. Diónyi méretű égetett tészta gombócokat hagyományosan cukrászkrémmel töltenek meg, a tésztákat egyenként karamellbe mártják, ezzel összeragasztva őket, így egy kupola forma köré építve őket. Ehhez elég nagy kézügyesség kell, de ráadásként még forró karamellel meglocsolják, így a végeredmény olyan, mintha arany szálakkal díszítenék a kupolát. Mikor a desszert megdermedt, a formát kihúzzák alóla, így a tökéletesen elkészített croquembouche szépen megtartja magát. Ha kipróbálnád otthon, készítettünk hozzá egy szuper videót, itt találod.

Chouquette, choux craquelin és profiterol

Mindkét süteményt kis méretben sütik: a chouquette-et sütés előtt jégcukorral szórják meg és általában töltelék nélkül fogyasztják, de nagy szerencse, hogy nincsenek szigorú chouquette-szabályok, szóval nyugodtan meg is töltheted a kedvenc krémeddel. Hasonló típusú a choux craquelin, ennél egy egyszerű “cukortésztát” tesznek sütés előtt a tészta halmokra, ami sütés közben gyönyörű ropogós bevonatot képez a tetején. A cukortésztához a cukrot és a vajat kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a masszát kb. 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk, ezt a legegyszerűbb 2 sütőpapír között végezni. Tegyük addig fagyasztóba, amíg teljesen megdermed, majd kerek kiszúróval szúrjunk hajszálnyival nagyobb köröket a cukortésztából, mint amekkorára az égetett tésztát nyomtuk, így az sütés közben tökéletesen befedi a choux-t. Hosszabb leírást és remek receptet itt találsz hozzá:

Ide tartozik még a profiterol, itthon talán a legelterjedtebb változata (a képviselő fánk mellett) az égetett tésztának. A megtöltött tésztagolyókat sűrű csokoládészósszal, vaníliakrémmel, sőt, karamellel is tálalhatják.

Paris Brest

Az egyik legfranciább desszert, amit el lehet képzelni: tökéletesre sütött, kerek, középen lyukas égetett tészta, gyakran aprított törökmogyoróval megszórva, belül pedig mogyorópralinéval ízesített könnyű krémmel. Ennek a desszertnek pontosan lehet tudni a történetét, miszerint 1910-ben Maisons-Laffitte cukrászmestere, Louis Durand a Paris-Brest-Paris bicikliverseny szervezőjének (Pierre Giffard) kérésére készítette el a verseny tiszteletére. Így született a kereket szimbolizáló Paris Brest ami azóta az egész világon híressé vált. Receptet és technológiát itt találsz:

Paris-Brest

Nos, a Paris-Brest egy égetett tésztából készülő mennyei manna. Ebből a tésztából készül még többek között a képviselő fánk és az eclair fánk. A tésztával régen nagyon ...

A cukrászok védőszentje

A St. Honoré torta (vagy gâteau St-Honoré) egy összetett desszert, nem is véletlenül nevezték el a cukrászok védőszentjéről, vagyis Amiens-i Szent Honorátusról. Minden benne van, ami a cukrászok tehetségét ünnepli : az alja egy karamellizált leveles tészta, erre egy réteg choux tésztát sütnek, amit karamellbe mártott chouquette-ekkel díszítenek, a koronán belül pedig chiboust krémet (egy laza, tojásfehérjével lazított, könnyű mousse-t, más néven saint-honoré krémet) töltenek, végül az egészet chantilly-vel díszítik. Ennél több francia kifejezést már nem lehet egy mondatba szuszakolni, de a lényeg, hogy egy gyönyörű St. Honoré torta felér egy hatalmas croquembouche-sal is - nem választotta az egyik legtehetségesebb francia cukrász, Cedric Grolet az egyik signature termékévé.

Éclair

HátAntoine Carême itt is megkerülhetetlen, egyes történészek szerint az éclair (vagy ekler) is az találmánya, ami persze logikus, ha már tökéletesítette a pâte à choux-t és elkészítette az első croquembouche-t. A többi recepthez képest annyi a különbség, hogy a tésztát hosszúkás formára nyomják, majd félbevágva vagy alulról megtöltve, végül mázzal bevonva díszítik és tálalják. A kerek choux-hoz képest nehezebb műfaj, mivel a tökéletesen egyenes, szabályos formához nagy tapasztalat kell, de a profi cukrászok úgy cselezik ki a sütés közbeni deformálódást, hogy a tésztarudakat előtte lefagyasztják, így jobban tartják a formájukat. A legújabb éclair receptünket itt találod, érdemes otthon is kipróbálni, tuti siker lesz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az égetett tésztáról még többet megtudhatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...