5 főzési trükk, ami még a leggyakorlottabbakat is meglepheti

Gyűjtésünkben most olyan konyhai fogásokat mutatunk be, amiket a profik nagy része alkalmaz, mégis meglepőek lehetnek még a gyakorlottabb otthoni szakácsok számára is időmenedzsment, fűszerezés és sütési technikák témájában.

A főzés egész folyamata alatt kóstolj és fűszerezz, pihetesd felvágás előtt a sült húst, ne piszkáld folyton a sülő húst és süteményt, ne zsúfold tele a serpenyőt, ha zöldséget vagy húst pirítasz – ezek mind olyan általános főzési tanácsok, amelyekkel gyakran találkozunk a főzős videókban és receptekben. De van még megannyi más főzős trükk, amit érdemes elsajátítanunk, hogy még profibbak legyünk a konyhában. A Buzzfeed ezek közül gyűjtött össze egy csokorra valót.

A fokhagyma meg a vöröshagyma ne egyszerre kerüljön a zsiradékra!
  • Ne pirítsd együtt a hagymákat

Hiába írja azt a legtöbb recept, hogy a vörös- és fokhagymát egyszerre dinszteljük vagy pirítsuk barnára a főzés első lépéseként, ne kövessük az előírást.

A vöröshagymának ugyanis kétszer-háromszor annyi idő kell, hogy átsüljön, mint a fokhagymának, tehát ha egyszerre kerülnek be a serpenyőbe, a fokhagyma keserűen szenessé ég, mire a vöröshagymánk elkezd egy kevés színt kapni

Kezdjünk a vöröshagymával, és amikor már majdnem készen van, azaz üvegesre, de még nem barnára pirult, dobjuk mellé a fokhagymát is. Ha csak üvegesre kell pirítani a hagymákat, akkor akkor adjuk hozzá a fokhagymát, amikor a vöröshagyma elkezdi elveszíteni keménységét, de még nem válik átlátszóvá a zsiradékban.

  • Majonéz a sülthúsra

Ha a sütőben sütnél bundázott dolgokat, érdemes a tojás-zsemlemorzsa bunda mellé bevetni a majonézt is. Vannak, akik a joghurtos pácolásra esküsznek, ha bundázásról van szó, igazuk is van, mert nagyon jó állagot ad a húsnak, de érdemes kipróbálni azt is, ha a tojás mellé majonézt is adunk, és ebbe a keverékbe mártjuk a hússzeleteket, utána pedig bevonjuk a morzsával. A majonéz ropogósságot ad a panírnak, a húsnak pedig extra ízességet és szaftosságot kölcsönöz.

  • Bacont a sütőbe

Finom, de macerás dolog a baconszeletek sütése, hiszen a szalonnából kisülő zsírcseppek pillanatok alatt beterítik a tűzhelyet, a munkalapot, sőt az egész konyhát. Gyorsabb – hiszen több fér el rajta – és tisztább megoldás, ha a baconszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a sütőben sütjük ropogósra. Egy dologra viszont figyeljünk: hiába hatékonyabb ez a sütési módszer, a hőfok ne legyen túl magas, egyenletes és viszonylag alacsony (180 fok maximum) hőfokon süssük át a szalonnát, így nem fog megégni, ropogós, és mégis szaftos marad.

  • Durvára és finomra őrölt bors – mikor melyiket?

Azt gondolnánk, a finomra őrölt borsnak nincs sehol létjogosultsága, csak a durvára őrölt friss bors az igazi, de ez így nem állja meg a helyét. A frissen őrlés mindig jobb megoldás, mint az előre megőrölt változatok használata, de igenis érdemes egyes ételekbe a finomra őrölt változatot használni.

A szószok, pörköltek, raguk esetében sokkal jobban érvényesül a bors íze, ha finomra őrölve kerül az ételbe.

A durvára őrölt változatot pedig szórjuk frissen sültekre, salátákra, kész étekre, hogy, így a rusztikus borsdarabkák extra ízélményt adnak minden falatnak.

  • A hideg ételek több fűszert igényelnek

Nem igazán szoktunk vele foglalkozni, pedig alapvető szabály a főzésben, hogy melegen minden étel ízesebbnek hat, épp ezért a hideg ételeket, a salátákat, krémeket, pasztákat érdemes nagyvonalúbban fűszerezni, ilyenkor bátrabban sózhatunk, adhatunk csípősebb fűszereket az ételhez, bánjunk grandiózusan a savanyú, pikáns ízekkel is, mert így lesz igazán átütő és élvezetes a végeredmény, nem pedig „unalmas salátaízű”, ahogy azt a fanyalgók általában kijelentik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


A konyhai alapokban is segítünk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...