Sokan azt hinnénk, hogy finom édes, roppanós karamellizált hagymát készíteni pofonegyszerű. Valóban nem a legnehezebb feladat összedobni, viszont ha tökéletesre vágyunk, nem árt, ha ellessük, hogyan készül az, ami után kerek szemmel nézünk majd magunk elé, és a vendégeink szája is szélesre húzódik az örömtől, mert annyira finom!
Hagymaleves vagy egy finom sült csirke, esetleg egy pazar mártás? Mindet jobbá tudja tenni ez az egyszerűnek tűnő finomság. Tetszés szerint fűszerezhetjük utólag, és a hozzájárulásával pillanatok alatt kész a pazar főétel vagy ínycsiklandó vacsora.
A bombabiztos elkészítési mód mögött a megfelelő technika rejtőzik, és az, hogy pont megfelelő mértékben használjuk a vizet illetve a fedőt.
Akkor tudjuk, hogy jók vagyunk, ha a hagymánk egyenletes színűre karamellizálódott, nem túl pépes, ízlésesen édeskés ízű, de hagymás harapású lett.
Szóval...hogyan is lássunk neki a karamellizált hagyma készítésének?
Minden főzés – na jó, majdnem mind – szeleteléssel indul. A hagyma esetében ez kiemelten fontos, mert a méret és az egyenletesség a lényeg. Semmiképp ne szeleteljük hajszálvékonyra, sőt, ha nem vagyunk nagy mesterei a szelésnek, hagyhatjuk vastagabbra is, a lényeg, hogy egyformára aprítsuk fel! Arra azonban ügyeljünk, hogy a nagyobb szeleteknek több időt kell hagyni a rotyogásra.
Nézzünk pár szuper receptet karamellizált hagymával:
Ugyancsak kulcsfontosságú, hogy szorgosan kevergessük a hagymánkat, és a serpenyő oldaláról is visszakapargassuk a szeleteket, nehogy egyenlőtlenül kezdjenek el pirulni. Ehhez nem árt, ha van kéznél egy hőálló spatula, ami elég merev ahhoz, hogy meg tudjuk kaparni az edény alját is, de mégis rugalmas, hogy egy mozdulattal leszedjük az oldalára ragadt hagymadarabokat.
Fontos még, hogy nagyobb mennyiséget készítsünk, mint azt elsőre képzeltük, mert a karamellizálás hatására jelentősen össze fog esni a kezdeti mennyiségünk.
Kattints a képre, hogy ellesd a tökéletes karamellizált hagyma készítésének titkait!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos és trükkös konyhai praktikát olvashatsz itt: