10 hiba, amit ne kövess el a konyhában

Azzal kapcsolatban, hogyan lehet jobban, gyorsabban, kevesebb konyhai maradékkal főzni, rengeteg tippet találunk szerte a neten. Mostani gyűjtésünkből megtudhatod, mi az a tíz konyhai művelet, amit viszont mindenképp kerülj el a konyhában.

Apró főzési bakik, jónak tűnő vagy éppen teljesen tudatlanul, a szokásoknak engedelmeskedve végrehajtott konyhai műveletek, amelyekről lehet, hogy éppenséggel sejtjük is, hogy nem biztos, hogy úgy kéne csinálni, mégsem változtatunk rajtunk. Vagy azért, mert nem tudjuk, hogy is kéne jól csinálni, vagy mert a szokásaink rabjai vagyunk. Olyan főzési bakikat hoztunk, amelyeket a Tasty gyűjtött össze, és amelyeket érdemes örökre kiiktatunk a mindennapjainkból.

Leöblíted a tésztát, miután leszűrted

Ezt sürgősen felejtsd el. Nemcsak a tészta főzőleve van tele keményítővel, hanem a friss tészta felülete is, ezt folyó vízzel lemosni a legnagyobb botorság, hiszen így épp azt a krémes réteget távolítjuk el a tésztáról, amire a legjobban tud a finom tésztaszószunk tapadni. Csak akkor öblítsük le a tésztát, ha salátát készítenénk belőle, vagy sült, ázsiai típusú pirított tésztát készítünk.

A szószt teszed a tésztára, pedig fordítva kéne

Bármennyire is praktikusabbnak tűnik a kiporciózott tésztára kanalazni a szószt, próbáld ki, hogy a főtt tésztát adod a frissen elkészült szószhoz, így a finom mártás teljesen körbeöleli majd a tésztát, és nagyszerű, minden falatban élvezetes ízeket eredményez.

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Pesto rosso tagliatelle-vel

Nem tudok mit mondani - a pesto szerelmese vagyok. Valahogy tavasszal mindig rámjön a készítése, és képes vagyok bármiből pestót facsarni, amit a konyhában találok. A mai delikvens 10 ...

Shimeji gombás tagliatelle

Biztosan Ti is sokszor elsétáltatok már a shimeji gomba mellett, gondolván "hú, de furán néz ki, biztos nem finom", és inkább megvettétek a jó öreg csiperkét, pedig, tényleg az egyik ...

Csak a főzés végén fűszerezel

A leggyakoribb hiba, amit a kezdő szakácsok elkövetnek általában az, hogy alulfűszerezik az ételt. Ha csak a főzés legvégén adod hozzá az ételhez a sót, borsot, egyéb fűszereket, nem lesz idejük átadni az ízüket az egész ételnek. Sokkal ízesebb lesz az eredmény, ha már a főzés elején fűszerezel, és az egész folyamat alatt, időről időre kóstolgatva követed az étel ízváltozásait és fűszerezed.

Elfelejtkezel a savakról

Az, hogy egy étel kellően, de ne túl sós legyen, mindenki által betartott szabály. De sokan hajlamosak elfeledkezni a savasságról, ami pedig legalább olyan fontos, hogy komplex, mély ízű ételeket kapjunk.

Egy pici citrusos íz, jó minőségű ecetféleség nem fogja megsavanyítani a fogást, épp ellenkezőleg, kiemeli a sósságát, fűszerességét.

Mindig, minden körülmények között tapadásmentes serpenyőt használsz

Tojásos ételekhez, palacsintához és lepényekhez mindig tapadásmentes serpenyőt használj, ezek az ételek így lesznek a legfinomabbak, és nem utolsó sorban kevesebb zsiradékra is van szükség hozzájuk. De az ilyen serpenyők hátránya, hogy nem tudnak igazán átforrósodni, és nem tartják meg olyan egyenletesen a meleget, mint egy klasszikus vagy épp öntöttvas serpenyő, így ha húst vagy zöldségeket pirítanánk, inkább válasszuk ezeket.

Túl sokat birizgálod az ételt főzés közben

Persze, mindenki szeretne gyorsan elkészülni az étellel, és a forgatás, kevergetés, szurkálás, nyomogatás azt az érzetet kelti, hogy történik valami, halad a folyamat, de ezzel épp ellenkezőleg, gyakran azt érjük el, hogy nincs ideje átsülni, főni, készülni az ételeknek. Ha kicsit békén hagyod őket, engeded, hogy színt, kérget kapjanak, átfőjenek, nemcsak finomabbak és jobb állagúak lesznek, hanem összességében gyorsabban is végzel.

Vajas-citromos csirkecombok

A Damn Delicious-ről van a recept, ami egyik este volt a vacsink. Annyira ízlett, hogy muszáj volt újra elkészítenem, hogy le is tudjam fotózni, mert érdemes ezt a receptet továbbadni.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

Grillezésnél nem jól olajozol

A szabadtüzes grillezés egyik alapvető hibája, amikor elkezdik kenegetni a rácsot, hogy majd a rákerülő ételek szépen, egyenletesen átpiruljanak. Aztán csodálkoznak, hogy nem pirul, hanem ég az egész vacsora, mert a lecsöppenő olaj jól belobbantja a parazsat. Tedd csak rá a forró rácsra a grillezni valót – nem fog ráragadni, és közvetlenül a húst vagy zöldséget kenegesd, így elkerülheted, hogy füstben álljon minden, és szenesre égjenek a finomságok.

Nyitogatod a sütőajtót

Jó, mindenki meg akar győződni arról, hogy minden rendben van a piskótával vagy ünnepi sülttel, ezért előszeretettel nyitogatja, ellenőrizgeti a finomságot a sütőben, de ezzel csak az éri el, hogy bezavar a sütés folyamatába, és nem azon a hőfokon készül el az étel, amelyen kellene. A piskótaféléknél ez azt is eredményezheti, hogy összeesik a tészta, de a húsfélék sem készülnek el így időben. A legtöbb sütő ma már beépített lámpával rendelkezik, így szemmel lehet tartani az ételt, és csak a sütési idő végéhez közeledve kell kinyitni a sütő ajtaját.

Mindenhez olívaolajat használsz

Az olíva az egyik legegészségesebb olajfajta, nagyon helyes, hogy a legtöbb ételféleséghez azt használsz. De fontos tudni, hogy nem hevíthető extra magas hőfokra, mert égni kezd, ami nemcsak az ízén ront, hanem egészségtelen is.

Rántott ételeknél, olajban pirításnál jobb, ha olyan olajat használsz, aminek magasabb a forráspontja: napraforgót, repcét vagy kókuszolajat például.

Nem élezed meg a késeket

A megfelelő élességű kés a sikeres főzés előfeltétele, a szakácsok általában úgy is kezdenek minden egyes főzést, hogy megélezik a késeiket. Jó ha tudod, nem az igazán éles késekkel vágja meg az ember a kezét, hanem épp a tompákkal, amikkel extra mozdulatokra van szükség, hogy felvágja az ételt, és amik könnyen „kiugranak” a kézből, mert nem mennek végig a hús vagy zöldség felületén.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrookosság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...