Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Amikor a főzelék szóra gondolunk, nem feltétlenül a valaha megalkotott legelegánsabb fogás jut majd eszünkbe. És míg nem is kell luxusételnek lennie, abszolút kecsesíthetünk rajta valamennyit. Mégpedig pofonegyszerűen.

Feltételezhető, hogy nem azért esszük a főzeléket, mert valami borzasztóan kifinomult ételre vágyunk. Vagy azért, mert kihívás lenne az elkészítése. És ez abszolút nem is probléma: minden konyhába kell egy maroknyi olyan recept, amit bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között össze tudunk dobni. Persze nem kell, hogy ez a végtelen szabadság hanyagsághoz vezessen: az egyszerű ételeink is lehetnek elegánsak, így a főzelék is. Íme pár egyszerű lépés, amit megtehetünk az elegancia felé.

Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Cseréld a tejszínt

Nagyon egyszerűen érhetünk el meglepően jelentős változást, ha a főzelékhez használt tejszínt vagy tejet lecseréljük egy másik tejtermékre…vagy „nemtej”-termékre. Hasonló, de mégis más: így írható le leginkább ez a váltás.

Keverjünk a főzelékhez joghurtot vagy tejfölt: ezzel savanykásabb eredményt kapunk, míg a konzerv kókusztejjel édeskés-egzotikus útra tereljük az ételt.

Használatuk minden esetben hasonló: lehetőleg ne forraljuk egyiket se, nehogy szétessenek vagy kicsapódjanak – csak melegítsük őket óvatosan. Amennyiben habarni szeretnénk, ugyanúgy hozzákeverhetjük a lisztet mindegyikhez.

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Süsd a zöldséget

Ahelyett, hogy megfőznénk az ételek alapját adó zöldségeket, inkább süssük őket: ezerszer erősebben előbújik majd az ízük. Míg a főzés során viszonylag egysíkú ízt és állagot tudunk csak elérni, addig a sütés ennél sokkal komplexebb.

A sült zöldségeket utána csak öntsük fel némi alaplével, majd sűrítsük be a hagyományos, lisztes módszerrel, végül gazdagítsuk a számunkra szimpatikus tejjel vagy tejszínnel.

Adj hozzá zöldfűszert

Szinte minden főzelékhez illik valamilyen zöldfűszer: ezek kiegészítik a zöldségek aromáját, sőt eggyel magasabb szintre emelik a főzeléket magát. A borsóhoz kiválóan illik a menta, a krumplihoz a medve- vagy metélőhagyma, esetleg a rozmaring, a sárgaborsóhoz pedig a koriander.

Jöjjön valami ropogós

A főzelék önmagában még nem teljes, mindenképpen kell hozzá valamilyen feltét. És tekintve, hogy az állaga krémes és selymes, érdemes a spektrum ellenkező oldaláról választani hozzá egy kiegészítőt, azaz hangos, ropogós dolgokat.

Egy marék pirított mag mindig jó választás, de abszolút szabadon engedhetjük a fantáziánkat: olvasszunk sajtot, pirítsunk hagymát, fokhagymát, süssünk ropogósra konzerv hüvelyeseket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp és trükk főzelékekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...