Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Amikor a főzelék szóra gondolunk, nem feltétlenül a valaha megalkotott legelegánsabb fogás jut majd eszünkbe. És míg nem is kell luxusételnek lennie, abszolút kecsesíthetünk rajta valamennyit. Mégpedig pofonegyszerűen.

Feltételezhető, hogy nem azért esszük a főzeléket, mert valami borzasztóan kifinomult ételre vágyunk. Vagy azért, mert kihívás lenne az elkészítése. És ez abszolút nem is probléma: minden konyhába kell egy maroknyi olyan recept, amit bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között össze tudunk dobni. Persze nem kell, hogy ez a végtelen szabadság hanyagsághoz vezessen: az egyszerű ételeink is lehetnek elegánsak, így a főzelék is. Íme pár egyszerű lépés, amit megtehetünk az elegancia felé.

Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Cseréld a tejszínt

Nagyon egyszerűen érhetünk el meglepően jelentős változást, ha a főzelékhez használt tejszínt vagy tejet lecseréljük egy másik tejtermékre…vagy „nemtej”-termékre. Hasonló, de mégis más: így írható le leginkább ez a váltás.

Keverjünk a főzelékhez joghurtot vagy tejfölt: ezzel savanykásabb eredményt kapunk, míg a konzerv kókusztejjel édeskés-egzotikus útra tereljük az ételt.

Használatuk minden esetben hasonló: lehetőleg ne forraljuk egyiket se, nehogy szétessenek vagy kicsapódjanak – csak melegítsük őket óvatosan. Amennyiben habarni szeretnénk, ugyanúgy hozzákeverhetjük a lisztet mindegyikhez.

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Süsd a zöldséget

Ahelyett, hogy megfőznénk az ételek alapját adó zöldségeket, inkább süssük őket: ezerszer erősebben előbújik majd az ízük. Míg a főzés során viszonylag egysíkú ízt és állagot tudunk csak elérni, addig a sütés ennél sokkal komplexebb.

A sült zöldségeket utána csak öntsük fel némi alaplével, majd sűrítsük be a hagyományos, lisztes módszerrel, végül gazdagítsuk a számunkra szimpatikus tejjel vagy tejszínnel.

Adj hozzá zöldfűszert

Szinte minden főzelékhez illik valamilyen zöldfűszer: ezek kiegészítik a zöldségek aromáját, sőt eggyel magasabb szintre emelik a főzeléket magát. A borsóhoz kiválóan illik a menta, a krumplihoz a medve- vagy metélőhagyma, esetleg a rozmaring, a sárgaborsóhoz pedig a koriander.

Jöjjön valami ropogós

A főzelék önmagában még nem teljes, mindenképpen kell hozzá valamilyen feltét. És tekintve, hogy az állaga krémes és selymes, érdemes a spektrum ellenkező oldaláról választani hozzá egy kiegészítőt, azaz hangos, ropogós dolgokat.

Egy marék pirított mag mindig jó választás, de abszolút szabadon engedhetjük a fantáziánkat: olvasszunk sajtot, pirítsunk hagymát, fokhagymát, süssünk ropogósra konzerv hüvelyeseket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp és trükk főzelékekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...