Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Amikor a főzelék szóra gondolunk, nem feltétlenül a valaha megalkotott legelegánsabb fogás jut majd eszünkbe. És míg nem is kell luxusételnek lennie, abszolút kecsesíthetünk rajta valamennyit. Mégpedig pofonegyszerűen.

Feltételezhető, hogy nem azért esszük a főzeléket, mert valami borzasztóan kifinomult ételre vágyunk. Vagy azért, mert kihívás lenne az elkészítése. És ez abszolút nem is probléma: minden konyhába kell egy maroknyi olyan recept, amit bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között össze tudunk dobni. Persze nem kell, hogy ez a végtelen szabadság hanyagsághoz vezessen: az egyszerű ételeink is lehetnek elegánsak, így a főzelék is. Íme pár egyszerű lépés, amit megtehetünk az elegancia felé.

Így tegyél igazán elegáns fogássá egy tál főzeléket

Cseréld a tejszínt

Nagyon egyszerűen érhetünk el meglepően jelentős változást, ha a főzelékhez használt tejszínt vagy tejet lecseréljük egy másik tejtermékre…vagy „nemtej”-termékre. Hasonló, de mégis más: így írható le leginkább ez a váltás.

Keverjünk a főzelékhez joghurtot vagy tejfölt: ezzel savanykásabb eredményt kapunk, míg a konzerv kókusztejjel édeskés-egzotikus útra tereljük az ételt.

Használatuk minden esetben hasonló: lehetőleg ne forraljuk egyiket se, nehogy szétessenek vagy kicsapódjanak – csak melegítsük őket óvatosan. Amennyiben habarni szeretnénk, ugyanúgy hozzákeverhetjük a lisztet mindegyikhez.

Süsd a zöldséget

Ahelyett, hogy megfőznénk az ételek alapját adó zöldségeket, inkább süssük őket: ezerszer erősebben előbújik majd az ízük. Míg a főzés során viszonylag egysíkú ízt és állagot tudunk csak elérni, addig a sütés ennél sokkal komplexebb.

A sült zöldségeket utána csak öntsük fel némi alaplével, majd sűrítsük be a hagyományos, lisztes módszerrel, végül gazdagítsuk a számunkra szimpatikus tejjel vagy tejszínnel.

Adj hozzá zöldfűszert

Szinte minden főzelékhez illik valamilyen zöldfűszer: ezek kiegészítik a zöldségek aromáját, sőt eggyel magasabb szintre emelik a főzeléket magát. A borsóhoz kiválóan illik a menta, a krumplihoz a medve- vagy metélőhagyma, esetleg a rozmaring, a sárgaborsóhoz pedig a koriander.

Jöjjön valami ropogós

A főzelék önmagában még nem teljes, mindenképpen kell hozzá valamilyen feltét. És tekintve, hogy az állaga krémes és selymes, érdemes a spektrum ellenkező oldaláról választani hozzá egy kiegészítőt, azaz hangos, ropogós dolgokat.

Egy marék pirított mag mindig jó választás, de abszolút szabadon engedhetjük a fantáziánkat: olvasszunk sajtot, pirítsunk hagymát, fokhagymát, süssünk ropogósra konzerv hüvelyeseket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp és trükk főzelékekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek