A fordított pite nem csak az almáé – Így süsd meg zöldségekkel

Omlós, aranybarnára sült tésztaréteg, rajta karamellizálódott, ragacsos gyümölcsdarabok: a fordított piték nem csoda, ha ellopják a süteményrajongók szívét, hiszen oly’ különlegesek, mégis pofonegyszerű őket elkészíteni. Nem mindennapi mivoltuk pedig abban is megnyilvánul, hogy a gyümölcsökön kívül zöldségekkel is ugyanolyan finomra sülhetnek.

A fordított piték története réges-rég az almás verzióval, a tarte tatin-nel kezdődött, azóta persze megannyi újabb verzió napvilágot látott különböző gyümölcsökkel… és zöldségekkel. Bizony, sós verziót is készíthetünk a süteményből, ami nem veszít semmit szimpatikus tulajdonságaiból (omlós tésztaréteg és karamellizált, gazdag ízvilágú feltét) csak azért, mert a gyümölcsöt zöldségre cseréljük. Persze ehhez meg kell találnunk azokat a zöldségeket, amelyek megállják a helyüket egy fordított pitében, valamint nem árt néhány hasznos tanácsot sem ellesnünk.

A fordított pite nem csak az almáé – Így süsd meg zöldségekkel

Milyen zöldségből?

A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy tulajdonképpen bármilyen zöldséget tehetünk fordított pitébe, ha a megfelelő technikát használjuk. De csakúgy, mint a gyümölcsök esetében, itt is vannak előnyösebb és kevésbé alkalmas választások.

Alapvetően érdemes olyan alapanyagot választani, ami az arany középúton jár nedvességtartalom szintjén: tehát könnyen és gyorsan puhul, mégis megtartja az alakját, állagát, nem fő szét könnyen.

Ezek alapján a legjobban az alábbi zöldségekkel járunk majd:

  • bármelyik hagyma
  • padlizsán, cukkini
  • spárga
  • brokkoli

Persze érdemes próbálkozni az olyan, egy fokkal keményebb alapanyagokkal is, mint például a gyökérzöldségek (répa, édesburgonya, cékla), azonban ezeknél hosszabb előpárolási idővel számoljunk majd.

Céklás-lilahagymás tarte tatin

Kicsit újragondoltuk a jól ismert tatin tortát, és zöldségekkel turbóztuk fel a tésztát. A balzsamecetes cékla és lila hagyma párosa egészen csodálatosan passzol a vajas tésztához, a ...

Milyen technikával?

A lényeg ugyanaz: a zöldségeket egy sütőbe is helyezhető (tehát nem műanyag nyelű) serpenyőben kell félpuhára párolnunk, majd beborítanunk omlós vagy leveles tésztával, az egész pitét sütőben készre sütnünk és kifordítva tálalnunk.

A különbség annyi, hogy a zöldségeket nem muszáj vajon, elég olajon párolnunk, továbbá jócskán lecsökkenthetjük a cukor mennyiségét a receptekben. Ha szeretnénk, teljesen el is hagyhatjuk, de a legtöbb fent felsorolt zöldségnek azért jól áll egy enyhe karamellizálás (ennek nagy része magától is megtörténik, de egy leheletnyi cukorral rásegíthetünk).

Milyen ízesítéssel?

A párolás során használjunk bátran friss vagy szárított zöldfűszereket (pl. babérlevél, rozmaring, kakukkfű, stb.), sűrített paradicsomot egy kis mélyen umamis ízhatásért, ecetet savasságért, felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért vagy chilit, citrusok héját és levét az egzotikum kedvéért – nyilván minden esetben aszerint, hogy épp mit kíván az adott zöldség, az adott recept.

A tálaláshoz használhatunk reszelt vagy forgácsolt keménysajtot, esetleg valami frissebbet (feta, mozzarella, kecskesajt) morzsolva-tépkedve, pirított olajos magvakat, friss zöldfűszert.

Változások a tésztában

És természetesen még egy fontos dolgot ne felejtsünk el: a tésztát is alakítsuk a sós elkészítési módhoz, ahogy csak tudjuk. Nyilván a bolti leveles tésztával sok mindent nem tudunk majd kezdeni (ez szerencsére csak enyhén édeskés, inkább semleges ízű), de amennyiben házi omlós tésztával dolgozunk, hagyjuk ki belőle a cukrot, helyette szórjunk a liszthez megfelelő mennyiségű sót, akár szárított fűszert is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több (sütő)formabontó konyhai ötlet és projekt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...