A fordított piték története réges-rég az almás verzióval, a tarte tatin-nel kezdődött, azóta persze megannyi újabb verzió napvilágot látott különböző gyümölcsökkel… és zöldségekkel. Bizony, sós verziót is készíthetünk a süteményből, ami nem veszít semmit szimpatikus tulajdonságaiból (omlós tésztaréteg és karamellizált, gazdag ízvilágú feltét) csak azért, mert a gyümölcsöt zöldségre cseréljük. Persze ehhez meg kell találnunk azokat a zöldségeket, amelyek megállják a helyüket egy fordított pitében, valamint nem árt néhány hasznos tanácsot sem ellesnünk.
Milyen zöldségből?
A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy tulajdonképpen bármilyen zöldséget tehetünk fordított pitébe, ha a megfelelő technikát használjuk. De csakúgy, mint a gyümölcsök esetében, itt is vannak előnyösebb és kevésbé alkalmas választások.
Alapvetően érdemes olyan alapanyagot választani, ami az arany középúton jár nedvességtartalom szintjén: tehát könnyen és gyorsan puhul, mégis megtartja az alakját, állagát, nem fő szét könnyen.
Ezek alapján a legjobban az alábbi zöldségekkel járunk majd:
- bármelyik hagyma
- padlizsán, cukkini
- spárga
- brokkoli
Persze érdemes próbálkozni az olyan, egy fokkal keményebb alapanyagokkal is, mint például a gyökérzöldségek (répa, édesburgonya, cékla), azonban ezeknél hosszabb előpárolási idővel számoljunk majd.
Milyen technikával?
A lényeg ugyanaz: a zöldségeket egy sütőbe is helyezhető (tehát nem műanyag nyelű) serpenyőben kell félpuhára párolnunk, majd beborítanunk omlós vagy leveles tésztával, az egész pitét sütőben készre sütnünk és kifordítva tálalnunk.
A különbség annyi, hogy a zöldségeket nem muszáj vajon, elég olajon párolnunk, továbbá jócskán lecsökkenthetjük a cukor mennyiségét a receptekben. Ha szeretnénk, teljesen el is hagyhatjuk, de a legtöbb fent felsorolt zöldségnek azért jól áll egy enyhe karamellizálás (ennek nagy része magától is megtörténik, de egy leheletnyi cukorral rásegíthetünk).
Milyen ízesítéssel?
A párolás során használjunk bátran friss vagy szárított zöldfűszereket (pl. babérlevél, rozmaring, kakukkfű, stb.), sűrített paradicsomot egy kis mélyen umamis ízhatásért, ecetet savasságért, felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért vagy chilit, citrusok héját és levét az egzotikum kedvéért – nyilván minden esetben aszerint, hogy épp mit kíván az adott zöldség, az adott recept.
A tálaláshoz használhatunk reszelt vagy forgácsolt keménysajtot, esetleg valami frissebbet (feta, mozzarella, kecskesajt) morzsolva-tépkedve, pirított olajos magvakat, friss zöldfűszert.
Változások a tésztában
És természetesen még egy fontos dolgot ne felejtsünk el: a tésztát is alakítsuk a sós elkészítési módhoz, ahogy csak tudjuk. Nyilván a bolti leveles tésztával sok mindent nem tudunk majd kezdeni (ez szerencsére csak enyhén édeskés, inkább semleges ízű), de amennyiben házi omlós tésztával dolgozunk, hagyjuk ki belőle a cukrot, helyette szórjunk a liszthez megfelelő mennyiségű sót, akár szárított fűszert is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több (sütő)formabontó konyhai ötlet és projekt: