Ettől az életkortól válik egyre nehezebbé a fogyás

Köztudott, hogy fiatalként szinte minden könnyebb: az arcbőr és a test feszesebb, az izmok és a csontok rugalmasak, mozgékonyak, nem fájnak, és a fogyás is gyorsan megy. Mely életkorban válik nehezebbé a plusz kilók leadása és miért?

Ahogy öregszünk, úgy válik a test változása is egyre nyilvánvalóbbá: megereszkedik a bőrünk, hormonjaink ugrálnak, ízületeink fájnak, nehezebb a mozgás, és a fogyás is sokkal lassabban sikerül. Már ha sikerül.

Ettől az életkortól válik egyre nehezebbé a fogyás

 „Tudományosan bizonyított tény, hogy létezik egy vízválasztó életkor, ami után szinte "elmulaszthatatlannak" tűnnek a zsírpárnák" - írja a femina.

Na de melyik ez az életkor?

Az általános vélekedés szerint negyven éves korunktól kezdve lassul a fogyás folyamata. De miért?

1.) Anyagcsere lassulása

40 felett sajnos az izomtömegünk csökken, és lelassulnak a test anyagcsere-folyamatai. Innentől kezdve évtizedenként cirka 5-%-kal csökken a sebessége.

Tipp:  érdemes fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasztani, és erősítő, súlyzós vagy rezisztenciaedzésekkel karban tartani magunkat heti 2-3 alkalommal. 

2.) Stressz

A mindennapi stressz, főként, ha nem csak valós vészhelyzetben érezzük, zsírraktározásra készteti a testünket a kortizol hormonnak köszönhetően.

Tipp: stresszlevezető egyéni elfoglaltság (pszichológus, jóga, sport, meditáció, séta stb.), napi legalább 7 óra alvás, kiegyensúlyozott étrend és rendszeres, legalább heti 150 perces mérsékelt vagy 75 perces intenzív mozgás.

3.) Zsírraktározás

Negyven felett a szervezet belekezd az indokolatlan zsírraktározásba. Az egyébként kalóriaégetést serkentő barna zsírszövet mértéke csökken, a kalóriatároló fehér zsíré pedig nő. 

Tipp: aki szeretné, hogy a szervezetében ismét magasabb legyen a barna zsír szintje, az részesítse előnyben a béta-karotin-tartalmú sárgarépát, mely bizonyítottan képes a fehér zsírt átalakítani barna zsírrá.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...