Tudtad, hogy az utált fehér zsírból zsírégető barna zsírt is lehet csinálni?

Azt hitték, csak az újszülöttekben van barna zsír, de kiderült, hogy a felnőttekben is. Jó hír, mert elégeti a tárolt zsírt! Na de hogy?

A hőtermelő és zsírégető barna zsír

A felnőtt emberben három különféle zsírszövet található: fehér, barna és bézs.Az újszülöttekben a legmagasabb a barna zsír aránya, és az életkor előrehaladtával egyre csökken. A babák nem képesek remegni a hidegtől, ezért van szükségük a barna zsírra, mely úgy tartja melegen őket, hogy hőt termel.

A cél az, hogy testünkben minél magasabb legyen a barna zsír aránya, mert az önmagában egy zsírégető szerv.

Ez is érdekelhet!

Így lesz az edzésed zsírégető!

Miért fontos ez nekünk?

A barna zsírszövet a táplálékból származó energiát hővé tudja alakítani, azaz gyakorlatilag képes zsírt égetni. 2002 óta tudjuk, hogy a felnőtt emberekben is található barna zsír: feladata a tárolt zsír elégetése, hogy meleget adjon.

A barna zsírszövet színe valóban barna, ahogy a neve is jelzi. Ez a zsírszövet, ellentétben a fehér változatával, csak ideiglenesen képes zsírt tárolni, viszont nagyon gyorsan aktiválódik és hőt termel, hogy melegítse az embert. A fehér zsírszövet feladata a zsír tárolása hosszabb időre, hogy az ember akkor használja fel, amikor már egy ideje nem jutott táplálékhoz, így az egy viszonylag kevés változásra és aktivitásra képes szövet.

Hogyan lehet a normál zsírból zsírégető zsírt csinálni?

Ez a zsírszövet felveszi a kalóriákat az ételből, melyet megeszünk, és azonnal hővé alakítja. Ennek a hőnek az előállítása pedig kalóriákat éget. A fehér zsírt elvileg át lehet alakítani barna zsírrá, vagy a barna zsírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező fehér zsírrá, azaz bézs zsírrá.

3 + 1 módszer van rá, hogy a fehér zsírt barnává alakítsuk:

1. Hidegterápia

A hidegterápiát nagyon egyszerűen kell elképzelni: fázni kell. Ehhez ideális a hideg zuhany, illetve javasolt hideg szobában ülni naponta egy-két órát. A fázó emberek több kalóriát égetnek, mint a szobahőmérsékleten kényelmeskedők, de ahogy nő a fázástól a barna sejtek száma, magától is több fehér zsír ég el.

2. Kurkuma

A kurkuma tudományosan bizonyítottan segít a fehér zsír barna zsírrá alakításában, valamint arra is képes, hogy zsírt lebontó enzimek szintjét megemelje. A fűszer kivonat formában is kapható, így nem kell feltétlenül a táplálkozás során magunkhoz vennünk.

Receptajánló:

Kurkumás humusz

Magyarul csicseriborsó krém. Mikor kiköltöztem Londonba, rengeteg hummuszt ettem, mert ez volt a legolcsóbb. Azóta enyhe függőségem lett, a legjobban nyers zellerszárral szeretem. ...

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Kurkuma tea

Nagyon meglepő párosítás: kurkuma, méz, bors, citromlé. De aki egyszer megkóstolja, örökre rabja lesz ennek a misztikus és csodaszép italnak.

3. HIIT (High Intensity Intervall Training)

A HIIT során rövid ideig, de nagyon nagy intenzitással kell edzeni - erre többféle módszer is létezik. Aki hetente néhányszor ilyen edzést végez, ugyan nem alakítja át a fehér zsírját barnává, viszont az eredeti fehér zsír is képessé válik arra, hogy hőt generáljon, azaz hasonló tulajdonságai lesznek, mint a barna zsírnak.

+ 1.24 órás böjt

Az egész napos böjt során a szervezet új véredényeket állt elő, azaz a fehér zsírba erek kerülnek, és így aktívabbá teszik, azaz barnábbá - ezt azonban inkább nem ajánljuk senkinek.

Ezeket olvastad már?

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...