Így készül a húsvét talán legpuccosabb fogása: a Florentine-tojás

Ha úgy érzed, idén húsvétkor a kemény tojás, a lágy tojás, a töltött tojás, a tojáskrém vagy a kaszinótojás sem elégíti ki az igényeidet, mindenképpen ajánljuk, hogy a hollandi mártással nyakon öntött, különleges, spenótos firenzei avagy Florentine-tojás legyen a szíved választottja!

Nagy brunchrajongó vagyok. Ez a szó itthon mást jelent, mint az angolszász országokban, valamiért a fixáras büféebédek szinonimájaként terjedt el. Miközben ennél sokkal de sokkal egyszerűbb a dolog: a brunch szó a breakfast (reggeli) és lunch (ebéd)szavak keresztezése, és szó szerint ezt is jelenti. Egy kései reggelit, vagy egy nagyon korai ebédet, nagyjából a két étkezéstől elvárható ételtípusok keveredésével. Vagyis kicsit több, mint egy rántotta, de kicsit kevesebb, mint egy sült hús salátával. Mondjuk egy gyönyörű Florentin-tojás...

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Buggyantott tojás meurette-módra

Mit mondhatnék...egy tányér Franciaország. Lehet, hogy sokan azt gondolják, túl sok macera ez egy buggyantott tojásért, de nem az! Egy dolog van vele, tényleg házi alaplével kell dolgozni, ...

Ebben a környezetben jobban érhető, hogy miért működik olyan jól az Eggs Benedict és társai. Ezalatt pedig értem a Benedict-variációkat, például ezt az Eggs Florentine-t, más néven Florentine-tojást (de hívhatjuk firenzei tojásnak is.) A firenzei mártás lényege, hogy a hollandi alapmártásból készül, spenótpürével. De ide sorolhatnám még az egyáltalán nem hollandi mártáalapú meurette tojást is, ami vörösbormártással készül. Szóval érthető, mert a tojás laktat, és a hollandi mártás sem a legkönnyebb étel napkezdésre. De ugye ilyenkor már nem is a napot kezdjük, hiszen a délelőtt jó részén túl vagyunk.


Florentine tojás - recept itt!

Amire szükségünk lesz négy adag Florentin-tojáshoz:

Szendvics:

  • 4 db tojás
  • 5 dkg spenót
  • 4 db zsemle
  • 1 dkg vaj
  • 5 dkg angolszalonna

Hollandi mártás:

  • 3 db tojássárgája
  • 17 dkg vaj
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 teáskanál citromlé
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 csipet bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat vagy olívaolajat.
  2. Rádobjuk a megmosott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 perc alatt megfonnyasztjuk. Kivesszük és félretesszük.
  3. A zsemlét - én most bucit használtam, de akár lehet briós is - félbevágjuk, és a visszamaradt vajon megpirítjuk az angolszalonnával együtt. A másik felét is megpiríthatjuk, ha szeretnénk.
  4. Vizet forralunk, löttyinthetünk bele kevés ecetet is, majd közepesen alacsony hőfokon megbuggyantjuk a tojást. Közben a zsemle egyik felére fektetjük az angolszalonnát, és a tetejére halmozzuk a spenótot. A 3 percig főzött tojást szűrőkanállal a spenót tetejére helyezzük.
  5. Ízlés szerint a tojásra kanalazunk a hollandi mártásból, és tálaljuk.

Tökéletes fogás egy ráérős hétvégi, narancsléfacsarós, kávézgatós, beszélgetős, újságolvasós eseményhez, melyet nagyon kellemes barátokkal is elkölteni. Kötetlen idejű óriás reggeli, amely nem vágja félbe a napot, de, tojásos étel lévén épp eléggé megtömi a bendőt ahhoz, hogy programozni lehessen egész nap.

Szerző: Coook


Még több tojásos cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...