Fermentált ételek, amelyeket gyakran kéne fogyasztanunk

A fermentált ételek az utóbbi időben hatalmas reneszánszukat élik, ennek pedig valószínűleg ahhoz is köze van, hogy rettentően egészségesek.

A fermentálás egyesek szerint Kínából, míg mások állítása szerint Japánból eredő ősi tartósítási módszer. Lényege, hogy egy kémiai folyamat során a zöldségeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket különböző természetes baktériumok és gombák segítségével egy enzim hatásának tesszük ki. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: erjesztjük őket.

A fermentált ételek rendkívül jól hatnak a bélflóránkra, hiszen erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát. Nézzük, melyek azok a fermentált ételek, amelyeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Túró

A túró a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga, hiszen sós és édes ételeket is készíthetünk belőle. Tejcukortartalma a fermentálásnak köszönhetően alacsonyabb, mint a joghurté vagy a kefiré, így egyéni érzékenységtől függően az enyhe laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A túró emésztésünkre jótékony hatást gyakorol, erős antioxidáns, rendszeres fogyasztása pedig segíthet megelőzni a szívproblémákat.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta csak úgy dúskál C-vitaminban, illetve tartalmaz még foszfort, kalciumot és káliumot is. Mivel főzés hatására tápanyagtartalma csökken, ezért érdemes nyersen fogyasztani. Kiemelkedően magas a rosttartalma, ezért rendkívül jót tesz a gyomornak, enyhíti a szorulásos tüneteket is.

Kovászos kenyér

A kovásszal készült kenyerek egyik nagy előnye, hogy (hivatalosan) nem tartalmaznak tartósítószert, lassabban emelik meg a vércukorszintet, és emésztésük is könnyebb a szervezetnek. Ráadásul az enyhe gluténérzékenységgel  küzdők számára is fogyasztható, mert a fermentáció hatására a lisztben található glutén „előemésztésen" megy keresztül, így egyéni gluténérzékenységtől függően próbálkozhatunk a fogyasztásával, de ma már gluténmentes kovászból sütött pékáruval is találkozhatunk.

Kovászos kenyér durumliszttel

Életem első kovászos kenyere. :) ...na jó, igazából a harmadik. Az első két prototípus jó alapanyag lesz prézlinek és kétszersültnek, de sebaj, mert valahol el kellett kezdeni. Nyilván ...

Vadkovászos gyökérkenyér

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy ...

Kimchi

A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevője a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimchit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.

Ennek a savanyúságnak kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, rostokban gazdag, kalóriatartalma azonban alacsony, így a diétás étrendbe is belefér.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Mangós kimchi

Ha van koreai különlegesség, amiről elmondható, hogy meghódította a magyar konyhát, akkor az kétségkívül a kimchi. A savanyított kelkáposzta ugyanis tökéletesen illeszkedik a magyaros ...

Kimchi másképpen

A legkedveltebb ázsiai savanyúságnak annyi verziója van, ahány háztartásban készítik, de lehet, több is. A legtöbb recept folyamatosan fejlődik és változik, ahogy újabb és újabb ...


Még több egészség:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!