Három mennyei édességrecept az 1915-ös szüfrazsett-szakácskönyvből

A 19. század Amerikájának elnyomott háziasszonyai rájöttek, hogy egy feminista szakácskönyv tökéletes eszköz lehet arra, hogy a szavazati jogukért küzdő nők titokban bátoríthassák egymást, és kiépíthessék saját támogatói hálózatukat.

Az első szüfrazsetteknek kiadott receptgyűjtemény, A Nők Szüfrazsett Szakácskönyve 1886-ban jelent meg, a jelmondata pedig ez volt:

A főzés és a biztos szavazás kéz a kézben járnak!

A benne felsorakoztatott receptek összegyűjtéséhez olyan nők járultak hozzá, akik háziasszonyi mivoltuk mellett maguk is elkötelezett választójogi aktivisták is voltak.

Ellentmondásos üzenet?

Persze, számunkra már ellentmondásosnak tűnhet egy feminista szakácskönyv megjelentetése, hiszen a mozgalom célja eleve az volt, hogy felszabadítsa a nőket az otthon és a konyha béklyói alól. A válasz valójában egyszerű: a nők azt az eszközt használták ki, ami a kezükben volt, vagyis a főzést és a házimunkát, hiszen a 19. században egy asszony még nem igazgathatta sem a pénzügyeit, sem a saját életét.

A választójogi szervezetek hamar felismerték, hogy étellel szinte bármit el lehet adni

A propaganda-szakácskönyvek bevételéből a nőjogi mozgalmakat szerették volna finanszírozni, de ennél sokkal többet sikerült létrehozniuk. A szüfrazsett-szakácskönyvek vásárai egyfajta sorsközösséget, támogatói fórumot biztosítottak a saját életük fölötti irányítást átvenni akaró asszonyoknak.

A Szüfrazsett Szakácskönyv

A második leghíresebb választójogi-szakácskönyv 1915-ben jelent meg Pittsburgh-ben, A Szüfrazsett Szakácskönyv (The Suffrage Cook Book) néven pazar receptekkel, hírességek jegyzeteivel, politikai propagandával, valamint információkkal, a mozgalom támogatóinak és a receptek beküldőinek fényképeivel, gúnyos poénokkal, illetve a szavazati jog megszerzéséhez szükséges tanácsokkal fűszerezve. A kötetet olyan szatirikus receptekkel is megtoldották, mint ez itt:

„Pite a kétkedő férjnek”

  • 1 adag emberi kedvesség
  • 8 ok: háború, rabszolgaság, gyermekmunka, 8 millió dolgozó nő, rossz utak, mérgező víz, tisztátalan étel
  • A fenti összetevőket keverjük össze egy bársonykesztyűben. Ne használjunk szarkazmust, különösen a felső rétegnél – ezt különösen körültekintően kell kezelni, mert ha durván manipuláljuk, akkor gyorsan megsavanyodik.

A könyvek sikere vitathatatlan volt, a teltházas bemutatókon háziasszonyok tömege fogta őket kézbe nagy örömmel. A kor jellegzetes ízlésére és lehetőségeire szabott receptgyűjtemények természetesen valódi ételek elkészítését is leírták, amelyeket olyan elkötelezett háziasszonyok osztottak meg nők ezreivel, akik maguk is elkötelezett választójogi aktivisták voltak.

via Unsplash

1.) A szüfrazsett angyaltorta Eliza Kennedytől

Eliza Kennedy annak ellenére, hogy nem volt annyira híres, mint a mozgalom más tagjai, mégis olyan erővel küzdött Pittsburgh polgárainak jogaiért, hogy ellenfelei a „női ördögnek” nevezték el őt. A sok nyilvános felszólalás és küzdelem mellett szerencsénkre arra is volt ideje, hogy tortákat süssön:

  • 11 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 1 csésze süteményliszt
  • 1,5 csésze kristálycukor
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet só

Melegítsük elő a sütőt. Szitáljuk át kilencszer a lisztet, a cukrot pedig hétszer (vagy porítsuk össze robotgépben). Verjük fel keményre a tojásfehérjét, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt, a sót, a cukrot. Keverjük össze a hozzávalókat, végül pedig adjuk hozzá a vaníliaaromát. Fokozatosan, keverés közben szitáljuk bele a lisztet a keverékbe, majd öntsük az egészet egy speciális angyal tortaformába, és süssük 30-40 percig. A torta akkor lesz kész, ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, amit tisztán tudunk kivenni belőle. Fordítsuk fejjel lefelé a tortaformát egy tányérra, és pihentessük, amíg ki nem hűl. Díszítsük tejszínhabbal és gyümölcsökkel.

2.) Anyák választási tortája Miss M. A. Hill-től

Ez a hatalmas torta természetesen nem egy családi ebédre készült, hanem azért, hogy Miss Hill pénzt gyűjtsön Jeanette Rankin győzelmi ünnepségéhez, akit 1916-ban első nőként választottak be az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusába.

  • 2,5 kilogramm liszt
  • 6 tojás
  • 90 dkg cukor
  • 12,5 dkg élesztő
  • 30 dkg vaj
  • 1 liter tej
  • 30 dkg sertészsír
  • 6 db szerecsendió

Vegyünk el a lisztből 80 dkg-ot, a cukorból pedig 30 dkg-ot, majd keverjük őket össze az élesztővel és 6 dl tejjel. Tegyük félre, és hagyjuk, hogy megkeljen az éjszaka folyamán, vagy addig, amíg el nem kezd esni a teteje. Adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat, és süssük meg, mint egy kenyeret.

3.) Mézeskalács-parlament

Miért is készítene valaki mézeskalács-házikót, ha a törvényhozás jellegzetes színterét is megépítheti, majd egy csapásra eltüntetheti?

  • 200 dkg liszt
  • 200 dkg melasz
  • 30 gramm vaj
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 0,5 csésze cukor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna

A szódabikarbónát oldjuk fel egy kis forró vízben. Öntsük a lisztet egy tálba, majd morzsoljuk bele a vajat, és keverjük össze a száraz összetevőkkel. Adjuk hozzá a vizet, valamint a szódabikarbónát, majd gyúrjuk simára. Nyújtsuk vékonyra, és formára vágva süssük háromnegyed órán keresztül.

Az amerikai nők választójogi küzdelmei 1848-ban kezdődtek, az viszont kérdéses, hogy a szüfrazsett-szakácskönyvek mennyiben járultak hozzá a szavazati jog kiterjesztéséhez, hiszen az első kiadvány és a szavazati jog megszerzése között több mint harminc év telt el. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ezek a kötetek háziasszonyok ezreinek biztosítottak lehetőséget arra, hogy rátaláljanak arra a sorsközösségre, ahol megértették és biztathatták egymást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak: via, via, via, via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...