Hová tűnt a magyar joghurt: meglepő változás a hazai termékek arányában

A Nébih legújabb felmérése szerint csökkent a magyar termékek aránya a boltokban. Megmutatjuk, mit és hogyan érintett a változás.

2020-ban megismételte hat évvel korábbi felmérését a Nébih, ami azt vizsgálta, hogy milyen a magyar termékek aránya a boltokban. A tíz legnagyobb kereskedelmi üzletlánc kínálata alapján, majdnem 40.000 terméket vettek szemügyre a szakemberek. Összességében 10%-os csökkenést tapasztaltak a magyar termékek arányában.

Felmérés készült a boltokban kapható hazai termékek arányáról, megdöbbentő eredménnyel

Mit vizsgáltak?

A kutatásban az olyan mindennapi élelmiszerek vettek részt, amelyeket a magyar élelmiszeripar is bőségesen előállít. A húsok, tejtermékek vagy a méz esetében az igényeknek elegendő hazai termék állna rendelkezésre. Tehát nem kéne feltétlenül ezeket külföldről behozni, hiszen van belőlük megfelelő mennyiségű magyar származású is.

Mi lett az eredmény?

Sajnos a szakemberek arra jutottak, hogy a 6 évvel korábbi adatokhoz képest 10%-os csökkenés figyelhető meg a magyar termékek arányában a boltok polcain.

Míg az akkori adatok azt mutatták, hogy a vizsgált élelmiszerek 80%-a magyar volt, 2020-ban amit a boltban látunk, annak már csak 70%-a hazai.

Mit érintett leginkább?

Elsősorban a nagy hozzáadott értékű, tehát körülményesebben előállítható termékek érezték meg a változást. Lekvárból, sajtból és joghurtból például egyre több a külföldön előállított.

Ami viszont pozitív hír, hogy a friss áruk körében továbbra is főleg itthon készült és termelt élelmiszereket találhatunk.

A változás elsősorban a nemzetközi üzletláncoknál figyelhető meg, de a magyar boltokban is valamivel kevesebb a hazai, mint hat évvel korábban volt.

Miért jobb a hazai termék?

Megéri lehetőségeink szerint mindig magyar termékeket venni, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy ami a kosarunkba kerül, az friss, ellenőrzött és fenntartható.

Ha tehetjük, figyeljünk erre a következő vásárlásnál, válasszuk a magyart!

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...


Minden, amit a vásárlásról tudni szeretnél:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...