A feldolgozott élelmiszerek senki számára nem egészségesek – egy friss kutatásból azonban most kiderült, hogy az idősödő emberekre még veszélyesebbek lehetnek, mint a fiatalokra. Az Ohio Állami Egyetem kutatói patkányokon vizsgálták, milyen hatása van egy hónapnyi feldolgozott élelmiszerekből álló étrendnek az érettebb agyra, és azt találták, hogy az ilyen ételek gyakori fogyasztása komoly gyulladásokat okoz. A fiatal egereknél ugyanennél az étrendnél nem találtak ilyen elváltozásokat.
A kutatók szerint ijesztő, hogy ilyen hamar megjelentek az étrend negatív következményei az agyban, és az is, hogy rögtön memóriavesztéssel jártak. Az ilyen jellegű memóriavesztés egyébként azért problémás az idősek esetében, mert könnyedén vezethet komolyabb neurodegeneratív betegségekhez, például demenciához, Alzheimer-kórhoz.
A Brain, Behavior, and Immunity című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban nemcsak rossz híreket hozott: a kutatások során bebizonyosodott, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása visszafordíthatja a problémát, és csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Az omega-3 közül is a DHA (dokozahexaénsav) a legmegfelelőbb a problémára.
A kutatók egyébként korábbi eredményeikre építettek, amelyek kimutatták, hogy egy rövid ideig tartó, magas zsírtartalmú étrend növeli a gyulladást a szervezetben, és hogy ilyenkor a DHA-szint csökken. Az új eredmények intenzitásán azonban még ők is meglepődtek.
A DHA megtalálható természetes formájában a halakban és más tengeri herkentyűkben. A szakértők szerint, ha az eredmények átfordíthatók emberi konklúziókra, az idősebb embereknek kerülniük kellene a feldolgozott élelmiszereket, és elegendő omega-3 zsírsavat bevinni, hogy megóvják a memóriájukat.
Még több a feldolgozott élelmiszerekről: