Így károsítják a feldolgozott élelmiszerek az idősödő agyat

Rágcsálókutatások kimutatták, hogy az idősödő állatok agyában memóriavesztéssel járó erős gyulladást okozott már egy hónapnyi, csak feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrend.

A feldolgozott élelmiszerek senki számára nem egészségesek – egy friss kutatásból azonban most kiderült, hogy az idősödő emberekre még veszélyesebbek lehetnek, mint a fiatalokra. Az Ohio Állami Egyetem kutatói patkányokon vizsgálták, milyen hatása van egy hónapnyi feldolgozott élelmiszerekből álló étrendnek az érettebb agyra, és azt találták, hogy az ilyen ételek gyakori fogyasztása komoly gyulladásokat okoz. A fiatal egereknél ugyanennél az étrendnél nem találtak ilyen elváltozásokat.

Így károsítják a feldolgozott élelmiszerek az idősödő agyat

A kutatók szerint ijesztő, hogy ilyen hamar megjelentek az étrend negatív következményei az agyban, és az is, hogy rögtön memóriavesztéssel jártak. Az ilyen jellegű memóriavesztés egyébként azért problémás az idősek esetében, mert könnyedén vezethet komolyabb neurodegeneratív betegségekhez, például demenciához, Alzheimer-kórhoz.

A Brain, Behavior, and Immunity című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban nemcsak rossz híreket hozott: a kutatások során bebizonyosodott, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása visszafordíthatja a problémát, és csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Az omega-3 közül is a DHA (dokozahexaénsav) a legmegfelelőbb a problémára.

A kutatók egyébként korábbi eredményeikre építettek, amelyek kimutatták, hogy egy rövid ideig tartó, magas zsírtartalmú étrend növeli a gyulladást a szervezetben, és hogy ilyenkor a DHA-szint csökken. Az új eredmények intenzitásán azonban még ők is meglepődtek.

A DHA megtalálható természetes formájában a halakban és más tengeri herkentyűkben. A szakértők szerint, ha az eredmények átfordíthatók emberi konklúziókra, az idősebb embereknek kerülniük kellene a feldolgozott élelmiszereket, és elegendő omega-3 zsírsavat bevinni, hogy megóvják a memóriájukat.

Forrásunk volt.


Még több a feldolgozott élelmiszerekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek