Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Jót és rosszat is hallani bőven az időszakos böjtről, egy friss kutatás most éppen az első csoportot erősíti: a Kings College London szakértői szerint a módszer a hosszú távú memóriát is komolyan javítja.

A szakaszos böjt egyre népszerűbb a diétázók körében, leginkább két okból: sokan nem éhesek rögtön felkelés után, ezért a reggeli kihagyása nem zavarja őket, a másik ok pedig az, hogy így a rövidebb időintervallumban „többet lehet enni”, azaz ugyanazt a mennyiségű kalóriát rövidebb időtartam alatt elfogyasztani. A tudomány megoszlik a hatásossága mögött, de tény, hogy van, akinek bejön a módszer, és a Kings College London kutatása szerint még egyéb előnyökkel is járhat az alkalmazása.

Meglepő hatása van az időszakos böjtnek a memóriára

Egérkísérleteken sikerült bebizonyítani, hogy az állatok hosszú távú memóriáját javítja az, ha egy adott időintervallumban esznek csak. Szakaszos böjtöt több különböző időintervallumos felbontásban lehet tartani, a brit kutatók most egy állatokra vonatkozó extrém verziót próbáltak ki, amelyben csak minden másnap etették az egereket. A másik két kontrollcsoportban az állatok kevesebb kalóriát fogyasztottak, illetve hagyományosan etették őket. A kutatás három hónapja alatt a szakaszosan böjtölő egerek memóriája fejlődött a legjobban.

A mélyebb kutatások azt mutatták, hogy az úgynevezett klotho génexpressziója megnövekedett, ami szerepet játszik a felnőttkori neurongenerációban, azaz az új idegsejtek termelődésében. Ezek a sejtek érzékenyebbekké is váltak a stimulusokra.

A szakértők remélik, hogy az emberi szervezetben is hasonló eredményekkel jár a szakaszos böjt. Korábbi egérkísérletek már bebizonyították, hogy a drasztikus kalóriamegvonás is eredményezhet memóriajavulást. A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy már tíz százalékos kalóriabevitel-csökkenés is komoly eredményekkel járhat.


Diétákról itt olvashatsz még többet:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...