Ezek a legnagyobb tévhitek a fehérjékkel kapcsolatban

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyagforrás, amely elengedhetetlen alkotóeleme az egészséges étkezésnek. Sok tévhit kering azonban róla, amiket itt az ideje elfelejteni.

A megfelelő fehérjefogyasztás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, hiszen a fehérje minden biológiai folyamatban részt vesz, szervezetünk építőköve, legyen szó izomról, hajról, vérsejtekről, kötőszövetről, antitestekről, enzimekről, és még sorolhatnánk. Ennek ellenére sokan mégsem ismerjük eléggé ezt a tápanyagot. Jöjjenek most a legnagyobb tévhitek a fehérjékről.

Ezek a fehérjékkel kapcsolatos legnagyobb tévhitek

Csak állati eredetű ételekből vihető be

Ez az egyik legnagyobb tévhit a fehérjékről. Ha valakik, a vegánok biztosan tudják, hogy ez tényleg nem így van. Bár valóban első számú fehérjeforrások a tejtermékek és a húsok, de a gabonák, hüvelyesek és a zöldségek között is akadnak remek lehetőségek.

Mindenkinek ugyanannyi fehérjére van szüksége

A napi fehérjeszükséglet függ a súlytól, életmódtól, életkortól, nemtől is - akárcsak például a kalóriaszükséglet. Szerencsére könnyedén kiszámíthatjuk, mennyi fehérje kell nekünk: testsúly-kilogrammonként 0,75 gramm fehérjére van szükségünk. Azonban fontos, hogy a fehérjebevitel attól is függ, mennyire vagyunk aktívak!

Fehérjére csak testépítőknek van szüksége

A fehérjék aminosavakból állnak, és fontos alkotóelemei nemcsak az izmoknak, de a bőrnek, a hajnak és a körömnek is. Ezen kívül pedig elengedhetetlenek a sejtek felépítéséhez, illetve egyes hormonok és antitestek termelődéséhez is.

Minden növényi fehérjeforrás hasznos

Természetesen nem arról van szó, hogy nem lehet elég fehérjét zöldségekből is bevinni, de ehhez fontos tudni, hogy mely növények tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű fehérjét. Azt is tudni kell, hogy sok növényi fehérjeforrás elveszíti a tápértékének jó részét, ha feldolgozott élelmiszerekbe kerül. Ezért érdemes minél kevesebb ilyen terméket fogyasztani, ha zöldségekkel szeretnénk a fehérjét bevinni.

Forrásunk volt.


Még több fehérje:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...