Ezek a legnagyobb tévhitek a fehérjékkel kapcsolatban

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyagforrás, amely elengedhetetlen alkotóeleme az egészséges étkezésnek. Sok tévhit kering azonban róla, amiket itt az ideje elfelejteni.

A megfelelő fehérjefogyasztás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, hiszen a fehérje minden biológiai folyamatban részt vesz, szervezetünk építőköve, legyen szó izomról, hajról, vérsejtekről, kötőszövetről, antitestekről, enzimekről, és még sorolhatnánk. Ennek ellenére sokan mégsem ismerjük eléggé ezt a tápanyagot. Jöjjenek most a legnagyobb tévhitek a fehérjékről.

Ezek a fehérjékkel kapcsolatos legnagyobb tévhitek

Csak állati eredetű ételekből vihető be

Ez az egyik legnagyobb tévhit a fehérjékről. Ha valakik, a vegánok biztosan tudják, hogy ez tényleg nem így van. Bár valóban első számú fehérjeforrások a tejtermékek és a húsok, de a gabonák, hüvelyesek és a zöldségek között is akadnak remek lehetőségek.

Mindenkinek ugyanannyi fehérjére van szüksége

A napi fehérjeszükséglet függ a súlytól, életmódtól, életkortól, nemtől is - akárcsak például a kalóriaszükséglet. Szerencsére könnyedén kiszámíthatjuk, mennyi fehérje kell nekünk: testsúly-kilogrammonként 0,75 gramm fehérjére van szükségünk. Azonban fontos, hogy a fehérjebevitel attól is függ, mennyire vagyunk aktívak!

Fehérjére csak testépítőknek van szüksége

A fehérjék aminosavakból állnak, és fontos alkotóelemei nemcsak az izmoknak, de a bőrnek, a hajnak és a körömnek is. Ezen kívül pedig elengedhetetlenek a sejtek felépítéséhez, illetve egyes hormonok és antitestek termelődéséhez is.

Minden növényi fehérjeforrás hasznos

Természetesen nem arról van szó, hogy nem lehet elég fehérjét zöldségekből is bevinni, de ehhez fontos tudni, hogy mely növények tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű fehérjét. Azt is tudni kell, hogy sok növényi fehérjeforrás elveszíti a tápértékének jó részét, ha feldolgozott élelmiszerekbe kerül. Ezért érdemes minél kevesebb ilyen terméket fogyasztani, ha zöldségekkel szeretnénk a fehérjét bevinni.

Forrásunk volt.


Még több fehérje:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...