A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, amelyre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez. A fehérjék szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb.
Legtöbben állati eredetű élelmiszerekkel viszik be a szervezetükbe a fehérjét, azonban a vegánoknak és a vegetáriánusoknak erre nincs lehetőségük. Nekik sem kell megijedniük, hiszen rengeteg zöldség tartalmazza ezt a makrotápanyagot.
Szójabab
Egy csésze szójababban 18,5 gramm fehérje található. Mindemellett tartalmaz még kalciumot, cinket és magnéziumot, így nem csak fehérjetartalma miatt érdemes sokat fogyasztani belőle. Bátran fogyaszd párolva, pirítva, sütve vagy tedd a salátádba, rizsedbe vagy a tésztádba.
kínai tészta
Egy izgalmas egytálétel szójababbal, garnélával és pirított tésztával az ázsiai konyhából. Ínyenceknek kötelező!
omlett
Ez a recept egy kínai szakácskönyvben talált omlett, a japán omlett és az otthon lévő zöldségek házasságából született.
hagyományos szendvics
Szójapástétom: egyszerű, finom, tápláló!
Érdemes nagyobb adagot elkészíteni belőle!
Zöldborsó
A zöldborsó egy nagyon jó aduász lehet a konyhádban, ha szeretnél elegendő fehérjét bevinni a szervezetedbe, hiszen egy csésze mélyhűtött borsóban 8,24 grammnyi található, a frissben pedig egy picivel több. Készíts belőle egy nagy tál főzeléket/levest, keverd a rizsedbe vagy fogyaszd magában.
borsóleves
A borsólevest sokan készítik egy kis hússal - farháttal vagy szárnnyal. Ez egy egyszerű, húsmentes változat - szép nagy, kerek nokedlikkel.
zöldséges tészta
Ez egy eszméletlenül jó kis recept hétköznapokra, húsz perc alatt elkészül, és csak egy edényt kell elmosogatnunk utána! A zöldségek évszaktól és kedvtől függően cserélhetőek. Ha ...
zöldborsófőzelék
A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...
Burgonya, édesburgonya
A héjában sült krumplit mindenki szereti, és a legtöbb fajtában viszonylag sok fehérje is található. Persze nem muszáj sütve elkészítenünk, főzve is bátran fogyaszthatjuk! Nemcsak a hagyományos, hanem az édesburgonya, vagyis a batáta is viszonylag gazdag fehérjében, így ha jobban kedveled az ízét, akkor ez is kiváló fehérjeforrás lehet.
zöldségköret
Tálalhatjuk köretként, de csak önmagában is nagyon finom.
krumpliköret
Szombat este készítettem el, a neten fedeztem fel a receptet, egyszerű és dekoratív vacsinak ígérkezett, amiről nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz!
Mielőtt nekiálltam volna ...
krumplis ételek
Köretként vagy önálló ételként egyaránt nagyon finom.
Leveles zöldek
A legtöbb fehérje a spenótban, illetve a fodros kelben van, de sok a fehérje a cékla zöldjében és a kelkáposztában is. Ráadásul ezek a zöldségek folsavban, K-vitaminban, vasban és karotinoidokban is bővelkednek, kalóriatartalmuk pedig igencsak alacsony. Egy pestóba több zöld is mehet az előbb említettek közül.
zöldséges tészta
Már régóta szerettem volna kipróbálni a messziföldről híres fodros kelt. Zöldségeseknél itthon sosem láttam, de aztán az egyik hipermarketben szembejött velem, csomagolt formában. Két ...
pesto
Pesto, pesto, pesto. Nincs nála jobb találmány a világon! Millió ízesítési, fűszerezési lehetőség, különböző magvak használata jellemző, de ami viszont elengedhetetlen hozzá, az a ...
gombás tészta
Imádom az olaszos ételeket, főleg ha 20 perc alatt elkészül. Gyors és isteni, tökéletes vacsora lehet egy hosszú, fárasztó nap után :)
Kukorica
Egy csészényi főtt kukoricaszemben több mint 5 gramm fehérje található. A sokak által kedvelt csöves zöldségféle nagyon sokoldalúan felhasználható, saláta, chili, majonézes kukorica és még számos egyéb finomság készülhet belőle.
paprikasaláta
Egy finom, színes saláta. Köretként sült húsokhoz.
káposztasaláta
Egy finom, ízletes saláta, akár köretként is megállja a helyét.
zöldségköret
A gyerkőceim nem szeretik a csicserit, de én nagyon. Azt is nagyon szeretném, hogy ők megegyék, mert egészséges, jó fehérje, kálcium és vas forrás. Az az ötletem támadt, hogy ...
Még több recept fehérjedús zöldségekből:
Forrásunk volt.