Ezekben a zöldségekben van a legtöbb fehérje

Bizony, nemcsak az állati eredetű termékek tartalmaznak fehérjéket, ugyanis rengeteg zöldség akad, amely bővelkedik ebben a makrotápanyagban. Különösen a vegánoknak és vegetáriánusoknak fontos ezzel tisztában lenniük.

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, amelyre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez. A fehérjék szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb.

Legtöbben állati eredetű élelmiszerekkel viszik be a szervezetükbe a fehérjét, azonban a vegánoknak és a vegetáriánusoknak erre nincs lehetőségük. Nekik sem kell megijedniük, hiszen rengeteg zöldség tartalmazza ezt a makrotápanyagot.

Szójabab

Egy csésze szójababban 18,5 gramm fehérje található. Mindemellett tartalmaz még kalciumot, cinket és magnéziumot, így nem csak fehérjetartalma miatt érdemes sokat fogyasztani belőle. Bátran fogyaszd párolva, pirítva, sütve vagy tedd a salátádba, rizsedbe vagy a tésztádba.

Zöldborsó

A zöldborsó egy nagyon jó aduász lehet a konyhádban, ha szeretnél elegendő fehérjét bevinni a szervezetedbe, hiszen egy csésze mélyhűtött borsóban 8,24 grammnyi található, a frissben pedig egy picivel több. Készíts belőle egy nagy tál főzeléket/levest, keverd a rizsedbe vagy fogyaszd magában.

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Burgonya, édesburgonya

A héjában sült krumplit mindenki szereti, és a legtöbb fajtában viszonylag sok fehérje is található. Persze nem muszáj sütve elkészítenünk, főzve is bátran fogyaszthatjuk! Nemcsak a hagyományos, hanem az édesburgonya, vagyis a batáta is viszonylag gazdag fehérjében, így ha jobban kedveled az ízét, akkor ez is kiváló fehérjeforrás lehet.

Hasselback burgonya

Szombat este készítettem el, a neten fedeztem fel a receptet, egyszerű és dekoratív vacsinak ígérkezett, amiről nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Mielőtt nekiálltam volna ...

Leveles zöldek

A legtöbb fehérje a spenótban, illetve a fodros kelben van, de sok a fehérje a cékla zöldjében és a kelkáposztában is. Ráadásul ezek a zöldségek folsavban, K-vitaminban, vasban és karotinoidokban is bővelkednek, kalóriatartalmuk pedig igencsak alacsony. Egy pestóba több zöld is mehet az előbb említettek közül.

Zöldborsó pesto

Pesto, pesto, pesto. Nincs nála jobb találmány a világon! Millió ízesítési, fűszerezési lehetőség, különböző magvak használata jellemző, de ami viszont elengedhetetlen hozzá, az a ...

Kukorica

Egy csészényi főtt kukoricaszemben több mint 5 gramm fehérje található. A sokak által kedvelt csöves zöldségféle nagyon sokoldalúan felhasználható, saláta, chili, majonézes kukorica és még számos egyéb finomság készülhet belőle.

Vajas kukoricás csicseri

A gyerkőceim nem szeretik a csicserit, de én nagyon. Azt is nagyon szeretném, hogy ők megegyék, mert egészséges, jó fehérje, kálcium és vas forrás. Az az ötletem támadt, hogy ...


Még több recept fehérjedús zöldségekből:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...