Ezért ne vidd túlzásba a fehérjebevitelt

A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, de ha túlzásba viszed a fogyasztását, káros is lehet.

Úgy tűnik, napjainkban a fehérje lett a legnépszerűbb makrotápanyag: ha végigmész a szupermarketek sorai között, mindenhol találhatsz extra fehérjével dúsított termékeket – a kenyértől kezdve a kávéig mindenbe belerakják, hogy eladhatóbb legyen. Bár valóban igaz, hogy a fehérje nagyon fontos az egészséges szervezetnek, túlzásba is lehet vinni a fogyasztását, ami már kifejezetten egészségtelen – itt is az arany középút a lényeg.

Ezért ne vidd túlzásba a fehérjebevitelt

Az egészséges emberek napi kalóriaszükségletének 10-35 százalékát kell fedeznie a fehérjének. Az Amerikai Tudományos Akadémia napi 45 grammot adott meg egy egészséges nő, és napi 52 grammot egy egészséges férfi számára. Ez a minimum, amit el kellene fogyasztanunk, és ennél pontosabb testsúlykilogrammonként számolni: a legalsó határ a 0,8 gramm per kiló, de aktív életet élőknek, rendszeresen sportolóknak 1,2 – 2,5 gramm is jól jöhet testsúlykilogrammonként. Ennél több azonban már egyértelműen káros, és az alábbi egészségügyi problémákat vonhatja maga után.

Kellemetlen lehelet

A megemelkedett fehérjefogyasztás általában a csökkent szénhidrátfogyasztással jár együtt, legalább is diétákban gyakran ezt látjuk. Ha sokáig alacsony a szénhidrátbeviteled, a szervezet a zsírtartalékokhoz nyúl energiáért, ami fogyás szempontjából előnyös lehet, de a ketózis kialakulása miatt a leheleted kellemetlenné válhat. Ez a termelődő ketonok számlájára írható.

Megoldás, ha több szénhidrátot fogyasztasz, és több vizet iszol.

Hízás

Egy spanyol tanulmány szerint a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú diéta eleinte elősegítheti a felesleges kilók leolvadását, de hosszú távon akár súlygyarapodást is okozhat. Azok, akik magas fehérjetartalmú diétát követtek, 90 százalékkal nagyobb valószínűséggel híztak, mint azok, akik kevesebbet ettek ebből a makrotápanyagból. Csak a viszonyítás miatt: testsúlyuk tíz százalékával fogyasztottak többet, mint a kontrollcsoport.

Tönkremennek a vesék

Amikor steaket, csirkemellet vagy bármilyen más izomépítő fehérjeforrást fogyasztunk, egyúttal nitrogént is magunkhoz veszünk, ami a fehérjéket alkotó aminosavakban természetesen előfordul.

Ha normális mennyiségű fehérjét fogyasztasz, akkor a nitrogént természetes módon kiüríted – így nem árt a szervezetednek, nem okoz benne semmi rosszat. De amikor több fehérjét eszel a kelleténél, a veséknek túl kell pörögnie, hogy megszabaduljanak az összes felesleges nitrogéntől. Rövid távon ez nem káros a legtöbb ember számára. De ha hosszú ideig eszed a magas fehérjetartalmú ételeket, előbb-utóbb tönkremehetnek benne a veséid.

Hányinger

Ha túl sok csirkemellet, fehérjeturmixot, tojást, vagy más, magas fehérjetartalmú forrást fogyasztasz, az emésztőenzimek nem tudnak lépést tartani a bevitt fehérjékkel. Ez emésztési zavarokhoz és hányingerhez vezethet. A fehérjebevitel csökkentése enyhítheti a tüneteket.

Forrásunk volt.


Tudj meg még többet az egészséges táplálkozásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...