Eszel elég fehérjét? Ezek lehetnek a jelei, hogy nem

Bár minden makrotápanyag fontos, a fehérje közülük is kiemelkedik – ha nem fogyasztasz belőle eleget, komoly egészségügyi problémákkal nézhetsz szembe. Az alábbiakból tudhatod, hogy érdemes-e odafigyelned.

Először is érdemes tisztázni, mi az a fehérje: egy összetett makrotápanyagról van szó (a másik kettő makrotápanyag a szénhidrát és a zsír), amely állati eredetű ételekben és a hüvelyesekben is nagyobb mennyiségben megtalálható. A legalapvetőbb formájában egy aminosavakból álló lánc, amely a test építőköve, ideértve az izmokat, a csontokat, a bőrt, a hajat, a körmöket és a belső szerveket.

A testednek nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyél be az étkezéssel. A fehérjeszegénység, vagy más néven hipoproteinémia globálisan egymilliárd embert érint, de főleg az idősebbeket, mivel a 70 felettiek jellemzően már összességében kevesebbet esznek, így kevés fehérjét is visznek be a szervezetükbe.

A fehérjehiány tünetei leginkább attól függenek, hogy mennyire súlyos esetről beszélünk. Ha enyhe hipoproteinémia a helyzet, akkor észreveheted magadon a következőkben:

  • kívánod a fehérjedús ételeket, a húst, a tejtermékeket, a hüvelyeseket, és úgy egyáltalán is éhesebb vagy,
  • gyengének érzed magad,
  • könnyen elfáradsz, álmos vagy folyamatosan.

Ha közepes a probléma, és már érdemes vele komolyabban foglalkozni, észreveheted magadon, hogy:

A súlyos fehérjehiány komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint:

  • a puffadás,
  • a májelégtelenség,
  • a kiszáradt, sebesedő bőr,
  • gyenge, könnyen törő csontok.

Nagyon kicsi az esélye, hogy az utóbbi fázisba elérsz úgy, hogy nincs valamilyen komoly egészségügyi problémád, vagy nem vagy súlyosan alultáplált – a fehérjehiány mögött ugyanis az esetek nagyon nagy százalékában egyszerűen a nem megfelelő táplálkozás áll. Nagyobb veszélyben a 70 feletti idős emberek, valamint a vegetáriánusok és vegánok vannak, de az étkezési zavarok is rizikófaktort jelenthetnek.

Paradicsomos vöröslencse-krémleves

Yann Martel Pi életéhez képzeltem el ezt az ételt. Nagyon szeretem ezt a levest, mert nemcsak, hogy ízletes, de a vöröslencse, az őrölt római kömény és a citrom leve miatt különleges, ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

De mennyi fehérjére van szüksége az embernek?

Az egészséges felnőttek számára, vegyes táplálkozás mellett mintegy 0,8 gramm per testsúlykilogramm fehérje napi bevitele javasolt – ez azt jelenti, hogy minden egyes kilogrammunk után 0,8 grammnyi fehérjét együnk minden nap. Ezt a mennyiséget befolyásolhatja a fehérje minősége (rosszabb minőségűből például akár 1 gramm per testsúlykilogramm is ajánlott), illetve az, hogy mennyit mozgunk, sportolunk-e komolyabban.

A fehérjét legkönnyebben sovány húsokból, magvakból, hüvelyesekből, tengeri ételekből, tojásból, teljes kiőrlésű gabonákból és tejtermékekből lehet bevinni – ezeket érdemes olyan arányban beépíteni az étrendbe, hogy az megfelelő mennyiségű fehérjéhez juttassa a szervezetet.

Bombay eggs

Ahogy a tavasz, úgy ez a recept is egy valódi átmenet, több érdelemben is. Tele van friss ízzel, de ezzel együtt rengeteg aromás fűszerrel. Az alapja a “Közel-Kelet lecsója”, a ...


Tudj meg többet a fehérjékről:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...