Tudod, miért fehér a fehér spárga?

Tagadhatatlanul itt a spárgaszezon, és ilyenkor természetesen minden a zsenge zöldségről szól. Pontosabban a zöldspárgáról, hiszen a fehér színű rokonáról viszonylag kevés szó esik. Például arról, hogy miért is fehér.

A fehér spárga egy izgalmas tavaszi alapanyag, amit gyakran elhanyagolunk a zöld változathoz képest. Ennek több oka is lehet: furcsábban néz ki, külön meg kell pucolni és kevesebb receptet ismerünk vele. Persze a visszatartó erő az is lehet, hogy nem értjük, miért fehér a fehér spárga. Most erre a kérdésre keressük a választ, ami meglepően egyszerű.

Tudod, miért fehér a fehér spárga?

Egy növény, két szín

Első pillantásra talán azt hihetjük, hogy a két különböző színű spárga két teljesen eltérő növény termése. Pedig abszolút nem erről van szó, hiszen mind a zöld, mind a fehér színű zöldség egy családb tartozik.

Ha közelebbről megnézzük a fehér spárgát, észre is vehetjük, hogy a csúcsa enyhén hasonlít a zöld szárakra, csak olyan, mint ha nem nyílt volna ki rendesen.

Minden a földben dől el

És ez tulajdonképpen így is van: a fehér spárga ugyanis a zöld spárga „éretlen” verziója, egy olyan növény, ami direkt nem kapott elég napfényt. Mielőtt kibújuk a földből, a zöldspárga is fehér színű, mivel még nem érintkezett a „fenti” világ elemeivel.

Miután kinő a földből, akkor kezd el bezöldülni, ilyenkor nyeri el ismerős, rügyes kinézetét. Viszont, ha ez nem történik meg, akkor a spárga fehér marad, és nem „nyílik ki”.

Tehát a fehér spárgát szándékosan elrejtik a napfény elől, hogy fehér maradjon. Vagy sötét, fedett helyen termesztik, vagy még azelőtt betakarítják, hogy kibújna a föld alól. Ezután kerül a piacokra a fehér zöldség.

De miért?

Persze most már csak egy kérdés maradt: ugyan miért éri meg a fehér spárga termesztése? Nos, ha elvégezzük a pucolás kissé macerás feladatát, egy sokkal édesebb, enyhébb ízű zöldséget kóstolhatunk, ami leginkább a tavaszi borsóra hajaz.

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk a spárgáról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...