A nem megfelelő fogmosás és a fogselyem használatának hanyagolása a lepedék felhalmozódásához vezet a fogak és az íny felszínén – ez pedig idővel fogszuvasodást és fogínybetegségeket okozhat. Emellett az olyan életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a szájüregi betegségek kialakulásához, mint a cukros és savas ételek fogyasztása vagy éppen a dohányzás. Mivel ezek sok ember életében általános gyakorlatnak számítanak, semmi meglepő nincs abban, hogy a különböző ínyproblémák mára népbetegséggé nőtték ki magukat.
Az fogínybetegségek tipikus kezelései közé tartozik a speciális szájvíz használata, valamint súlyos esetekben antibiotikumokra is szükség lehet. Ezeknek a kezeléseknek azonban olyan mellékhatásai léphetnek fel, mint a szájszárazság, az antimikrobiális rezisztencia kialakulása és a vérnyomás emelkedése.
A zöld levelesek segíthetnek
Éppen ezért jó hírrel szolgáltak a legújabb kutatások, amelyek kimutatták: a nitrát nevű molekula, amely a zöld leveles zöldségekben található, kevesebb mellékhatással képes elősegíteni a szájüreg egészségét.
Ezáltal pedig egyfajta természetes alternatívaként használhatók az olyan betegségek kezelésére, mint a parodontitis vagy az ínygyulladás.
Ezek a zöld levelesek – és a gyökérzöldségek ugyanígy – tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Nem meglepő tehát, hogy az ilyen zöldségekből álló étrend elengedhetetlen az egészséges testsúly megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, valamint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség megelőzéséhez. Ezek az egészségügyi előnyök pedig részben abból adódnak, hogy az olyan alapanyagok, mint a spenót, a saláta és a cékla, tele vannak nitráttal, amelyet a szájban lévő nitrátredukáló baktériumok nitrogén-monoxiddá alakíthatnak.
A nitrogén-monoxidról tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást és javítja az edzés teljesítményét, a szájüregben pedig segít megelőzni a rossz baktériumok túlszaporodását, valamint csökkenti a száj savasságát – azaz két olyan tényező ellen is fellép, ami képes ínybetegséget és fogszuvasodást okozni.
A kapcsolódó kutatás részeként versenysportolókat vizsgáltak, mivel köztudott, hogy a sportolók hajlamosak az ínybetegségekre. Ennek oka lehet a magas szénhidrátbevitel, ami az ínyszövetek gyulladását okozhatja, a rendszeres stressz, valamint az edzés közben kialakuló szájszárazság. A vizsgálat pedig egyértelműen rámutatott, hogy a sportolók által fogyasztott céklalé megvédte fogaikat a savas sportitaloktól és a szénhidrátdús edzés előtt vagy közben fogyasztott falatoktól. Mindez arra enged következtetni, hogy edzés közben a sportolók a nitrát nevű anyagot prebiotikumként használhatják a fogszuvasodás kockázatának csökkentése érdekében.
A nitrátban gazdag étrend tehát számos előnnyel jár, hiszen az étrendi nitrát sokkal célzottabb, mint a mesterséges formában használt típus.
Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy hogyan és mennyi ilyen zöldséget kell fogyasztanunk ahhoz, hogy érezhessük az előnyeiket a fogaink terén is.
Spenót, káposzta, cékla!
Alapszabály szerint minden étkezéshez érdemes zöldséget fogyasztanunk, és ha ez valamilyen leveles vagy gyökérzöldség – például egy nagyobb adag spenót, kelkáposzta vagy cékla –, akkor körülbelül 6-10 mmol nitrátot vihetünk be a szervezetünkbe, ami már tapasztalható egészségügyi előnyökkel jár. A kutatás összegzése arra is kitért, hogy a fogágybetegségben szenvedő betegek plakkmintáit 6,5 mmol nitráttal kezelték, és már ez is sikeres volt: csökkent a savasság és nőtt az egészséges baktériumok szintje.
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a nitrát a száj egészségének egyik sarokköve. Érdemes tehát étkezés közben zöldségeket ropogtatni, így megelőzhetjük vagy akár kezelhetjük is az ínybetegségeket, megőrizhetjük a száj frissességét és egészségét.
Még több egészség: