Ez az élelmiszertípus jobban tisztítja a szád, mint egy szájvíz

Ha egészséges fogakat és megfelelő szájhigiéniát szeretnénk, akkor érdemes beépíteni ezt a zöldségtípust az étrendünkbe.

A nem megfelelő fogmosás és a fogselyem használatának hanyagolása a lepedék felhalmozódásához vezet a fogak és az íny felszínén – ez pedig idővel fogszuvasodást és fogínybetegségeket okozhat. Emellett az olyan életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a szájüregi betegségek kialakulásához, mint a cukros és savas ételek fogyasztása vagy éppen a dohányzás. Mivel ezek sok ember életében általános gyakorlatnak számítanak, semmi meglepő nincs abban, hogy a különböző ínyproblémák mára népbetegséggé nőtték ki magukat.

Ez az élelmiszertípus jobban tisztítja a szájat, mint egy szájvíz

Az fogínybetegségek tipikus kezelései közé tartozik a speciális szájvíz használata, valamint súlyos esetekben antibiotikumokra is szükség lehet. Ezeknek a kezeléseknek azonban olyan mellékhatásai léphetnek fel, mint a szájszárazság, az antimikrobiális rezisztencia kialakulása és a vérnyomás emelkedése.

A zöld levelesek segíthetnek

Éppen ezért jó hírrel szolgáltak a legújabb kutatások, amelyek kimutatták: a nitrát nevű molekula, amely a zöld leveles zöldségekben található, kevesebb mellékhatással képes elősegíteni a szájüreg egészségét.

Ezáltal pedig egyfajta természetes alternatívaként használhatók az olyan betegségek kezelésére, mint a parodontitis vagy az ínygyulladás.

Ezek a zöld levelesek – és a gyökérzöldségek ugyanígy – tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Nem meglepő tehát, hogy az ilyen zöldségekből álló étrend elengedhetetlen az egészséges testsúly megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, valamint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség megelőzéséhez. Ezek az egészségügyi előnyök pedig részben abból adódnak, hogy az olyan alapanyagok, mint a spenót, a saláta és a cékla, tele vannak nitráttal, amelyet a szájban lévő nitrátredukáló baktériumok nitrogén-monoxiddá alakíthatnak.

A nitrogén-monoxidról tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást és javítja az edzés teljesítményét, a szájüregben pedig segít megelőzni a rossz baktériumok túlszaporodását, valamint csökkenti a száj savasságát – azaz két olyan tényező ellen is fellép, ami képes ínybetegséget és fogszuvasodást okozni.

A kapcsolódó kutatás részeként versenysportolókat vizsgáltak, mivel köztudott, hogy a sportolók hajlamosak az ínybetegségekre. Ennek oka lehet a magas szénhidrátbevitel, ami az ínyszövetek gyulladását okozhatja, a rendszeres stressz, valamint az edzés közben kialakuló szájszárazság. A vizsgálat pedig egyértelműen rámutatott, hogy a sportolók által fogyasztott céklalé megvédte fogaikat a savas sportitaloktól és a szénhidrátdús edzés előtt vagy közben fogyasztott falatoktól. Mindez arra enged következtetni, hogy edzés közben a sportolók a nitrát nevű anyagot prebiotikumként használhatják a fogszuvasodás kockázatának csökkentése érdekében.

A nitrátban gazdag étrend tehát számos előnnyel jár, hiszen az étrendi nitrát sokkal célzottabb, mint a mesterséges formában használt típus.

Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy hogyan és mennyi ilyen zöldséget kell fogyasztanunk ahhoz, hogy érezhessük az előnyeiket a fogaink terén is.

Spenót, káposzta, cékla!

Alapszabály szerint minden étkezéshez érdemes zöldséget fogyasztanunk, és ha ez valamilyen leveles vagy gyökérzöldség – például egy nagyobb adag spenót, kelkáposzta vagy cékla –, akkor körülbelül 6-10 mmol nitrátot vihetünk be a szervezetünkbe, ami már tapasztalható egészségügyi előnyökkel jár. A kutatás összegzése arra is kitért, hogy a fogágybetegségben szenvedő betegek plakkmintáit 6,5 mmol nitráttal kezelték, és már ez is sikeres volt: csökkent a savasság és nőtt az egészséges baktériumok szintje.

Az eredeti cézársaláta

A cézársaláta az éttermek kínálatának elmaradhatatlan fogása, amiben valójában semmi keresnivalója főtt tojásnak, kígyóuborkának, paradicsomnak, kukoricának vagy sült szalonnának, ...

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a nitrát a száj egészségének egyik sarokköve. Érdemes tehát étkezés közben zöldségeket ropogtatni, így megelőzhetjük vagy akár kezelhetjük is az ínybetegségeket, megőrizhetjük a száj frissességét és egészségét.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...