Ezért eszünk szalagos fánkot farsangkor

Itt a farsang, a nagyböjt előtti utolsó mulatozás, a jelmezbálok és persze a szalagos fánk ünnepe. De vajon miért szokás fánkot enni farsangkor?

Már gyerekként is tudtuk jól, hogy farsangkor jelmezbe bújunk, ünneplünk és fánkot eszünk. Sokan nem tudják azonban, hogy a szalagos fánk hagyománya Németországból ered, ahol ez a fogás szintén elengedhetetlen része a farsangi ünnepségnek.

Ezért eszünk szalagos fánkot farsangkor

Minden az ókorban kezdődött

A forró olajban kisütött édesség számtalan változatát ismerjük, szinte minden nemzetnek megvan a saját fánkja a spanyol churrostól a koreai csavart fánkig. Először az ókori rómaiak készítettek fánkhoz hasonló ételt, a globit. A zsíros tésztából gyúrt apró golyókat olajban sütötték ki, majd mákkal és mézzel ízesítették.

A 12. században az európai kolostorok kedvelt ételévé vált a parasztfánk, ami egy hosszúkás, töltelék nélküli elődje volt az ismert bécsi fánknak.

A legenda szerint egy 15. századi bécsi pék, Cäcilia volt az általunk is kedvelt fánk feltalálója. A férjével való veszekedés során dühében hozzávágott egy darab élesztős tésztát. A férfi azonban lebukott, és a tészta egy fazék forró zsírba esett – így született meg a fánk. A történet egy másik változata szerint Cäcilia dühét nem a férje, hanem egy lusta tanonc váltotta ki. Az eredmény viszont ebben az esetben is ugyanaz volt: kedvenc farsangi finomságunk létrejötte.

Azt, hogy a fánk farsangi étellé vált, egyesek Marie Antoinette számlájára írják. Egy történet szerint a királyné egy karneváli ünnepség során megéhezett és kiszökött az udvarból, hogy egy utcai árustól vegyen csemegét. A fánk, amit megvásárolt annyira megízlett neki, hogy az onnantól kezdve a királyi lakomák, ünnepek és a karnevál állandó desszertjévé vált.

A valóságban ennél sokkal egyszerűbb magyarázat szolgál a farsangi fánkfogyasztásra. Az emberek már a középkorban törekedtek a böjt előtti, ünnepi időszakban különösen zsíros ételeket fogyasztani és erőt gyűjteni a mezőgazdasági munkálatok megkezdésére. A fánk korai formájában már ekkor is szerepelt sokak „farsangi” étlapján.

A fánknak fontos szerepe volt, hiszen energiával látta el a keményen dolgozó parasztokat.

Bár ma már nincs szükségünk télen plusz kalóriákra, a fánk még mindig elengedhetetlenül hozzátartozik a farsangi időszakhoz. A ma ismert szalagos fánk Magyarországon a 19. században terjedt el, a bécsi (vagy berlini) fánkhoz képest azzal a különbséggel, hogy mi nem töltjük meg lekvárral az édességet.

Fodros csöröge

Régen úgy tartották, hogyha csöröge kerül az asztalra, akkor megbecsült vendég érkezett a házhoz, tehát, ha neked süt valaki ilyet, tudhatod, nagyra tart, vagy te is kifejezheted általa ...

Túrófánk egyszerűen

Habkönnyű, pergős fánkot könnyebb elkészíteni, mint azt gondolnánk. Lekvárral vagy porcukros tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Kremmer Magdi


Még több érdekes történet a régi időkből:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...